תוך שבועיים נרשמו בישראל שני מקרים של עוברים שנפטרו בבטן אמם, לאחר שנמצאו כחיוביים לנגיף: אמש (שבת) הגיעה לבית החולים מאיר בכפר סבא הגיעה אישה בשבוע ה-36 להריונה לאחר שחשה ברע, אז גילו הרופאים כי העובר שלה נדבק בקורונה ומת ברחמה. לפני כשבועיים הגיעה אישה כבת 29 לבית החולים אסותא באשדוד שם עברה לידה שקטה והתבשרה כי היא, העובר והשלייה נשאים של הנגיף.

מה ידוע עד כה על תופעת תמותת העוברים מנגיף הקורונה והאם יש ממה לחשוש? פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בבית החולים 'סורוקה' עונה על השאלות. 

האם עוברים שנדבקים בנגיף נמצאים בסיכון לתמותה?

"ניתן ללמוד משני האירועים שנרשמו בישראל כי מחלת הקורונה היא קשה, אך עדיין לא ברור עד כמה הידבקות במהלך ההיריון מסוכנת לעובר עצמו, מפני שמעבר של הנגיף דרך השלייה היא תופעה נדירה מאוד. בכל זאת, נצפו בישראל עדויות המלמדות על כך שהדבר עלול לקרות ולהוביל לסכנת חיים". 

עד כמה התופעה נפוצה?

"שני המקרים שזוהו בארץ, בבית החולים 'אסותא אשדוד' ובבית החולים 'מאיר' הם היחידים שתועדו מפרוץ המגפה בישראל ומהמקרים הבודדים שדווחו בעולם, לכן ניתן לומר כי מדובר בתופעה חריגה ונדירה. בשני המקרים, ההידבקות בנגיף וההידרדרות - התרחשו לקראת סוף ההיריון".

חיסון לאישה בהריון (צילום: 123RF‏)
צילום: 123RF‏

האם נשים בהיריון יכולות להתחסן?

"ההמלצה לנשים הרות היא להתחסן בטרימסטר השני או השלישי להריון. שינויים בהנחיות ארגון הבריאות העולמי, יצרניות החיסון ומשרד הבריאות בנושא, גרמו לבלבול ונבעו מהיעדר אינפורמציה שהשתנתה בהתאם למציאות, כאשר התקבלו עדויות על הסכנה האפשרית של המחלה להריוניות ולעוברים".

"החיסונים של חברות 'פייזר' ו'מודרנה' מסוג mRNA לא כוללים וירוס חי מוחלש או מומת ולכן לא יכולים לגרום למחלה. פרופ' שיינר: "נשים שנמצאות בסיכון גבוה, כלומר סובלות מתחלואת רקע או באות במגע במסגרת עבודתן עם אוכלוסיה נרחבת - ייתכן שעדיף לא לדחות ולהתחסן כבר בטרימסטר הראשון. כדי לקבל החלטה, יש להתייעץ עם רופא הנשים".

הידבקות בקורונה עלולה להשפיע על תאריך הלידה?

מחקרים רבים הצביעו על כך שהמגפה הובילה לעלייה מובהקת בשיעור הלידות המוקדמות - דבר שמוגדר בפני עצמו כגורם סיכון לתחלואה ולתמותה. "בתחילת המגפה, הנתונים הראשונים שהוזרמו העידו על אפס תמותה של אימהות ועל מקרה אחד של תינוק שנפטר ברחם אמו", מסביר פרופ' שיינר. "תוך כדי תנועה למדנו שהמצב מורכב יותר, כאשר הצטברו עדויות על מקרים של סיבוכים בהיריון בעקבות הנגיף. כיום אנחנו יודעים שקורונה היא מחלה שעלולה להיות מאוד קשה בהיריון, כמו כל מחלה שתוקפת את דרכי הנשימה".

שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

האם נולדו עוברים עם קורונה שעברו את זה בשלום?

במחלקות הקורונה המיועדות ליולדות, נרשמו מקרים רבים של תינוקות שנולדו ונמצאו שליליים לנגיף או במקרים אחרים, אמנם נמצאו חיוביים אך לא חוו תסמינים והלידה הושלמה בשלום הן עבור היולדת והן עבור התינוק.

איך ניתן לזהות קורונה בתינוקות?

התסמינים למחלת הקורונה בתינוקות דומים לאלו במבוגרים, אך קיים סיכוי גבוה יותר אצל תינוקות וילדים לחוות את המחלה ללא סימפטומים. מעבר לכך התסמינים האפשריים הם שיעול, חום גבוה, קוצר נשימה והקאות.