לראשונה בישראל, בוצע בבית החולים רמב"ם טיפול חדשני בסרטן הערמונית המבוסס על שימוש בחומר הרדיואקטיבי פלדיום שמוחדר ישירות לתוך הערמונית. זו שיטה שמחליפה את זו שהתבססה על החדרת יוד רדיואקטיבי כטיפול ממוקד בגידול. "מבחינה ביולוגית זה טיפול נכון יותר לגידולים ברמת אגרסיביות גבוהה", מסביר ד"ר תומר חרס, מנהל תחום אונקו-אורלוגיה ביחידת הקרינה של רמב"ם, ומי שמוביל את השימוש בטיפול החדש.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החדרת החומר מתבצעת תוך כדי מעקב דיגיטלי מדויק אחרי מיקום הגרגירים הרדיואקטיביים, כשנעשה שימוש באלגוריתם תכנון מהמתקדמים בעולם המתאפיין ביצירת תוכניות קרינה איכותיות ביותר.

"לשיטה החדשה יש יתרונות רבים על פני זו שהייתה נהוגה עד כה", אומר ד"ר חרס. "השימוש בפלדיום במקום ביוד מקצר את זמן הטיפול באופן משמעותי מעשרה חודשים לחודשיים, כך שעבור המטופל שלנו המשמעות היא סיום הטיפול מהר יותר".

בית החולים רמב"ם, ארכיון (צילום: פלאש 90 משה שי)
בית החולים היחיד שבו מתבצע הטיפול | צילום: פלאש 90 משה שי

ד"ר חרס מוסיף כי טווח הקרינה של החומר הוא קצר יותר ולמעשה אין כל מגבלות, בעוד שבשימוש ביוד המטופל פולט קרינה ונדרש למגבלות מסוימות כמו ריחוק מילדים ומנשים בהיריון. היתרון העיקרי של הטיפול החדש הוא מידת יעילותה בטיפול בסרטנים אגרסיביים במיוחד.

בשל היכולת לסיים את הטיפול בטווח זמן קצר יותר, מתאפשר לרופאים המטפלים השימוש בטיפול המשלב קרינה פנימית, באמצעות החדרת הגרגירים, לצד קרינה חיצונית.

"מבחינה ביולוגית זה טיפול נכון יותר לגידולים ברמת אגרסיביות גבוהה", מסביר ד"ר חרס. "אם בעבר הטיפול המשולב ארך חודשים ארוכים , עכשיו הדבר מתאפשר בתוך שבועות ספורים ובכך סיכוי ההצלחה במיגור הגידול משתפר דרמטית".

התורים לניתוחים יתארכו? (צילום: אלי גרוס)
צילום: אלי גרוס

המטופל הראשון בישראל שעבר את הטיפול החדשני הוא מ', תושב אזור חיפה בשנות ה-60 לחייו, שסרטן הערמונית שאובחן אצלו היה אגרסיבי במיוחד וללא טיפול מתאים עלול להיות קטלני עבורו.

בהליך שנמשך כשעה תחת הרדמה מלאה, הוחדרו גרגירי הפלדיום אל אזור הגידול של מ' ובתום הטיפול שהסתיים בהצלחה, הוא שוחרר לביתו עוד באותו היום. "מדובר בהליך קל יחסית, נטול כאבים", מציין ד"ר חרס. "ללא חתכים, אין צינורות ניקוז וההתאוששות מהירה. בתוך פרק זמן קצר המטופל שלנו צפוי לעבור קרינה חיצונית, והשילוב בין שני הטיפולים הללו יכול להביא לריפוי מלא מהמחלה שלו. במרבית המקרים המטופלים ממשיכים בשגרת חייהם כמעט ללא הפרעה".

הטיפול בגרגירי פלדיום הוא שיטה נוספת שרמב"ם אימץ, לצד שיטות שונות שהפכו את בית החולים למרכז מצוינות ארצי לטיפול בסרטן הערמונית. בין השיטות החדשניות הקיימות כיום ברמב"ם, ניתן למנות גם את השימוש בקרינת אלפא - פיתוח ישראלי פורץ דרך המאפשר שימוש בקרינה עוצמתית מאוד באופן ממוקד, עם יכולות גבוהות של הרס הגידול אך שמירה על שלמות הרקמות שלידו.

שיטה אחרת היא שימוש בג'ל ייחודי תואם ביולוגי, המוחדר אל גוף המטופל באמצעות הזרקה ומתמוסס לאחר ארבעה-שישה חודשים. במהלך התקופה שבה הוא נוכח בגוף, משמש הג'ל כחוצץ בין הערמונית למעי, ומסייע בצמצום חשיפת איברים פנימיים לקרינה במהלך הטיפולים.

בחודשים הקרובים צפויה להיכנס לרמב"ם טכנולוגיה נוספת לשימוש, הפעם בתחום תכנון הטיפול לחולים. מדובר בטכנולוגיית הדמיית MRI לצורך תכנון קרינה ברדיותרפיה, אשר תייעל את תהליכי הטיפול הללו ותדייק אותם עוד יותר. רמב"ם צפוי להיות המרכז הראשון בארץ לעשות שימוש בטכנולוגיה הזו.