מערכת החינוך עמדה במרכז המחלוקת בדיונים על ההקלות, ואחרי שהבוקר (ראשון) פרסמנו שהתגבש מתווה מוסכם לאישור השרים – נדמה שנתוני ההתחסנות של אנשי ההוראה אינם טובים מספיק. לפי נתוני משרד הבריאות עולה כי 53% בלבד מהמורים חוסנו, ורק כרבע מכלל הצוותים מוגדרים כמחוסנים, לאחר שקיבלו את שתי מנות החיסון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הנתונים נאספו הועברו על ידי משרד החינוך לידי קופות החולים, בתי החולים ומד"א, וכוללים יותר מ-310 אלף מורים וגננות. בסך הכל, ניתנו 166,747 מנות חיסון ראשונות לאנשי ההוראה, ו-83,438 מנות חיסון שניות, שמעניקות, כאמור, את ההגנה המיטבית מפני הנגיף.

בקרב הצוותים שעובדים ברשויות המקומיות, שיעור המתחסנים במנה הראשונה גבוה מעט יותר, ועמד על 61.2%. לעומת זאת, מתוך קבוצה זו קיים שיעור נמוך יותר של מחוסנים במנה השנייה – 19.6% בלבד.

"לפי דעתי, נתוני ההתחסנות בפועל הם גבוהים בהרבה", סיפר איתי פלינט, מורה לשל"ח שהתחסן בשתי מנות. "זאת, כי המון מורים אינם שייכים למשרד החינוך אלא עובדים דרך עמותות ורשתות חינוך שאינם במסד הנתונים".

לימודים בזמן קורונה (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
בשל נתוני ההתחסנות הנמוכים של אנשי הוראה - חשש מהתפרצות במערכת החינוך | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

הוא הסביר את החשיבות של ההתחסנות למורים לפני החזרה ללימודים הפרונטלים, זאת בין היתר מפני שהם נתקלים באתגר גדול של אכיפת עטיית המסכות בכיתות: "מקדם ההדבקה בתוך מערכת החינוך הוא גבוה מכיוון שאנחנו נמצאים במבנים סגורים ובמיוחד כעת עם התפשטות המוטציה הבריטית שמדבקת מאוד באוכלוסייה הצעירה - חשיבות ההתחסנות גבוהה מתמיד".

פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, אמר בשיחה עם N12: "אנחנו שואפים לכך שההדבקה בתוך המסגרות החינוכיות תהיה מינימלית. לכן ההתחסנות של צוותי ההוראה היא קריטית".

לפני כחודש איימה יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דוד כי אם צוותי ההוראה לא יקודמו בתעדוף החיסונים, יושבתו הלימודים - כולל ההוראה מרחוק. בעקבות זאת החליט שר הבריאות יולי אדלשטיין להמליץ לוועדה לקדם את המורים בתעדוף. ואכן, ב-13 בינואר נפתח מבצע חיסון המורים.

מתחם חיסונים כללית (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
דאגה מההיענות הנמוכה של מורים להתחסן. מתחם חיסונים ריק | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"מצער לראות שהנתונים נמוכים לאחר שהמורים נלחמו לקבלת הקדמה בתעדוף החיסונים, אך התוצאות אינן משקפות את הרצון העז הזה", הוסיף פרופ' גרוסמן. "חלק מההתפרצויות שזוהו בגלים הקודמים נבעו מהדבקה בבתי ספר ובגנים, כשצוותי ההוראה היו לעיתים אלו שהדביקו את הילדים ולאחר מכן את המשפחות".

ממשרד הבריאות נמסר כי "ישנם צוותי הוראה שהתחסנו אשר לא סווגו ככאלו ולכן סביר להניח שהמספרים גבוהים יותר".