חורף בצל קורונה: מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם דו"ח חדש שבודק כיצד נערכה מערכת הבריאות להתמודדות עם החורף לצד תחלואת הקורונה. נוסף על כך, בחן הדוח כיצד נערכים בתי החולים ומשרדי הממשלה לתקופה שבה נרשמים עומסים כבדים על מערכת הבריאות, במקביל להתפרצות המגפה בישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מניתוח הנתונים שהוצגו עולה כי מספר המתים מקורונה בחודש ינואר 2021 חצה את התרחיש המחמיר ביותר שחזו במשרד הבריאות, לפיו ישראל הייתה צפויה להגיע ל-842 מתים מהנגיף לכל היותר. אלא שבפועל - עוד לפני סוף חודש ינואר - אנו עומדים הבוקר על מעל 1,000 מתים בעקבות נגיף הקורונה. גם בחודש ספטמבר מספר המתים בפועל עלה על תרחישי משרד הבריאות כמעט פי שניים.

ואלה הן התוספות שמערכת הבריאות זכתה להן בשל מגפת הקורונה: כדי להתמודד עם העלייה בכמות החולים המאושפזים התווספו כ-640 מיטות אשפוז לבתי החולים. עם זאת, מציינים בדו"ח כי "מיטות אלו אינן בהכרח תוספת קבועה - לדוגמה חלקן מוצבות בחניונים - ולכן לא יישארו לטווח ארוך כחלק מהיכולת האשפוזית של בתי החולים".

משרד הבריאות מסר כי מאז תחילת מגפת הקורונה הוקצו לבתי החולים הכלליים 600 תקני רופאים שמהם אוישו 84 אחוזים, 1,550 תקני אחים ואחיות שמהם אוישו 96 אחוזים ו-1,008 תקנים למקצועות פארא-רפואיים שמהם אוישו 60 אחוזים בלבד.

פערים תקציביים

התוספת התקציבית שהועברה לקופות החולים כדי לכסות את ההתמודדות עם החורף תחת המגפה מוערכת לדבריהם בסדר גודל של 1.5 מיליארד שקלים עד לסוף שנת 2020, ותוספות יחסיות בעבור חודשי החורף שבתחילת 2021.

משרד הבריאות ציין כי 390 מיליון שקלים הועברו כסיוע לקופות בחודשי החורף והוסיף כי 360 מיליון שקלים יועדו לרכישת חיסוני השפעת. לעומת זאת, משרד האוצר העריך בפני מחברי הדו"ח שמבחני התמיכה הכספיים לקופות החולים בחודשי החורף יעמדו על פחות מ-1.4 מיליארד שקלים – כלומר 100 מיליון פחות מדרישת משרד הבריאות.

 

 

 

על רקע מחאת מנהלי בתי החולים, משרד הבריאות ציין בדו"ח כי "לבתי החולים לא קיים תקציב מספק, אבל בשאר הגזרות התקציב מספק לכל הדעות".

שידור ישיר ממסיבת העיתונאים (צילום: נועם מושקוביץ, חדשות)
ח"כ אורנה ברביבאי | צילום: נועם מושקוביץ, חדשות

"משבר הקורונה חשף כשלים רבים בהערכות המדינה למצב חירום בריאותי ואת המשמעויות הקשות של הרעבת מערכת הבריאות", מסרה חברת הכנסת אורנה ברביבאי (יש עתיד) שהזמינה את הדו"ח ממחלקת המחקר והמידע של הכנסת.

עוד היא הוסיפה: "נוכח התחלואה הרבה, ביקשתי משר הבריאות כבר בתחילת ינואר להאריך את תוקף התקנים למיטות אשפוז שניתנו לבתי החולים באופן זמני, רק עד יולי 2021. העומסים והשחיקה של צוותי הרפואה בהתמודדות עם מגפה קשה, מחייבים מענה מיידי כדי לתת לציבור טיפול רפואי מיטבי. במדינה שפויה, מצופה כי בריאות הציבור תהיה בראש סדר העדיפויות של הממשלה".