בתקופה האחרונה מאז שנגיף הקורונה הפך להיות אורח קבוע בחיים של כולנו, גברים רבים מוצאים את עצמם פעם אחר פעם בתוך תקופות ארוכות של חל"ת. למצב הזה, שבו גבר שבמשך שנים ארוכות היה רגיל לעבוד מבוקר ועד ערב ולהיות עמוד התווך הכלכלי של משפחתו, מוצא את עצמו יום בהיר אחד ללא תעסוקה – ישנן השלכות רבות משמעותיות וארוכות טווח על החיים הממשיים והרגשיים.

השלכות היציאה לחל"ת או אובדן העבודה

גבר שהעבודה היוותה תפקיד עיקרי ומשמעותי בחייו, ומוצא את עצמו יום אחד באופן מפתיע מול שוקת שבורה וללא צפי ברור למתי ואם ואיך יחזור למקום או לתפקיד שמילא, יכול להגיב בקושי גדול.

מה ישפיע על רמת הקושי? ככל שהחלק שלו בכלכלת המשפחה היה גדול ומשמעותי יותר, כך יש סיכוי שהקושי הרגשי יהיה גדול יותר. לקושי הזה ישנן צורות ואופנים רבים ושונים שקשורים למאפיינים האישיותיים של האדם; זאת מבלי להתייחס לעובדה החשובה שבחברה כמו שלנו, גדלנו למציאות שבה לגברים תפקיד משמעותי ועיקרי בכלכלת הבית, והעבודה ממלאת תפקיד גדול ולפעמים כמעט יחיד בשגרת החיים של גבר. במקרה כזה שבו נשללות מגבר כל יכולותיו – ולמעשה "אין לו שום תפקיד אחר משמעותי בעולם", עלולות לבוא לידי ביטוי צורות שונות של דיכאון, קושי משמעותי בתפקוד, ירידה במצב הרוח כמו גם תחושה של חוסר ערך ומשמעות לחיים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מי הם הגברים שישנו סיכוי גדול יותר שתפקודם ירד והם יפתחו דיכאון ?

גברים שהעבודה או התפקיד שהם מילאו היה משמעותי עד כמעט יחיד בתוך העולם שלהם יגיבו בקושי גדול יותר לעומת גברים שלצד העבודה קיימו אורך חיים שכלל חיי חברה פעילים, תחביבים או כאלו שנתנו מקום גדול ומשמעותי לחיי המשפחה שלהם. גברים שהקדישו את מרב מרצם לעבודה היו אלה שמקום העבודה והתפקיד שמילאו שימשו עוגן מרכזי בתפיסת הערך והזהות האישית. קריסת עוגן העבודה באופן טבעי תוביל לפגיעה משמעותית בתחושת הערך העצמית והזהות.

פרמטר נוסף שמשפיע על היכולת להתמודד עם תקופת החל"ת הנו עד כמה אותו הגבר חווה משברים בעבר. משברים קודמים (בייחוד כאלה שהתקשה להתמודד עמם) עלולים להגביר את תחושת הקושי והשבר הנוכחי.

הדבר תלוי גם במידת ההיכרות של אותו גבר עם עולמו הפנימי (לדוגמה: האם הוא יודע כיצד להתמודד עם מתח, חרדה ואי ודאות) ונוסף לכך, עד כמה הוא מוכן ומורגל לשתף את הקרובים אליו (בן/בת הזוג, משפחה, חברים קרובים) בתחושות הקשות שהוא חווה. כלומר עד כמה הוא יודע להיעזר בסובבים אותו כדי להתמודד עם המשבר לעומת גברים שמרגישים שהם צריכים או שמצפים מהם להתמודד ולפתור את המשבר בכוחות עצמם. 

יוני שפנה אלי לייעוץ הנו דוגמה טובה לכך. יוני בן 45 פנה אלי בזו הלשון :" אני מרגיש שהחל"ת הזה סוגר אלי, עד לפני חצי שנה הכל היה לי ברור: המשפחה תמיד הייתה חשובה לי, אבל עבדתי כמו חמור, ידעתי שבזכות העבודה הקשה אני מבטיח לילדים שלי עתיד טוב יותר. רציתי שיהיה להם קל. תמיד אמרתי שהשעות הרבות והעבודה הקשה זה המחיר שאני מוכן לשלם כדי שיהיו להם חיים טובים. עכשיו  מכל החלום הגדול שלי לא נשאר כמעט כלום, שוב אני בחל"ת ואין לי מושג איך ממשיכים מכאן".

זוג מבשל (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
לעבור את זה יחד | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

אז איך אפשר לעזור לגברים המתקשים להתמודד עם היציאה החוזרת לחל"ת?

הטו אוזן  – הדבר הכי חשוב להציע לאותם גברים, הפשוט אך המשמעותי ביותר, הוא אוזן קשבת לתחושת המשבר שפוקדת אותם. לפעמים הקשבה שלא מלווה בעצות, הכוונה, ביקורת  או דרישה להתאפס על עצמם יכולה להוביל לשינוי משמעותי ביכולת של אותו גבר להתמודד.

יציאה משותפת מהבית – כל יצאה שמלווה בפעילות גופנית אפילו מתונה כמו הליכה יכולה להקל את התחושות הקשות ולאפשר נקודת מבט חדשה על המצב וחשיבה על דרכים להתמודד עם המצב.

באותה הסירה - המסר שצריך להיות מועבר לאותם גברים שנראה שנקלעו לקושי הוא שישנם גברים רבים כמותם שמתמודדים עם קושי משמעותי בתקופה הזאת. אמירה כזו מטרתה להפחית את הבושה והאשמה שעלולות להתלוות ולסבך את המצב.

סולידריות - להתעקש על כך שהם אינם אמורים להתמודד לבד ולפתור את המצב בעצמם. למרות התפיסה הרווחת בקרב גברים רבים שהם לא צריכים אף אחד שיפתור להם את הבעיות, ישנה חשיבות רבה בהעברת המסר; אם זהו בן הזוג, הורה או ילד – שאתם אתו ושתמשיכו להיות שם עד אשר יצליח להתחזק ולצאת מהמשבר.

 עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם

עזרה מקצועית - חשוב והכרחי לפנות להתייעצות עם איש מקצוע מומחה בתחום, אדם ניטרלי בעל הכשרה בטיפול באנשים שמתמודדים עם משבר. ישנם דרכים ואמצעים טיפולים ותרופתיים שיכולים להקל ולעזור באופן משמעותי לאותם גברים לצאת מהמשבר ואף לצמוח ממנו.

* ד"ר (PHD) ענבל לוסטיג היא עובדת סוציאלית מומחית בפסיכותרפיה פסיכואנליטית, מטפלת במתבגרים צעירים עוסקת בהדרכות הורים וייעוץ ממוקד בענייני קריירה. חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY, אתר לחיפוש ולהתאמה אישית של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, ההתפתחות האישית, העסקית והמקצועית.