פתיחת מוסדות החינוך ברחבי הארץ תלויה בשיעור ההתחסנות במקום המגורים. כך קרה שבעקבות חוסר ההיענות של האזרחים הוותיקים לגשת ולהתחסן, ישנם אזורים בישראל שבהם הגנים ובתי הספר נותרו סגורים. בעוד ששיעור ההתחסנות הארצי בקרב בני 50 ומעלה הגיע ל-92%, ביישוב איתמר שבשומרון רק 50% התחסנו, וזו הסיבה שמוסדות החינוך שבו לא חזרו לשגרה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המועצה האזורית שומרון מוגדרת כצהובה לפי מודל הרמזור, אך מתווה הלימודים וצבע היישוב נקבע באופן פרטני לכל אחד מהיישובים בשטח המועצה. בחלק מהיישובים כמו רבבה, ברקן, יקיר, שבי שומרון ופדואל, אחוז המתחסנים בקרב בני 50 ומעלה עומד על 100%, ולכן שיעור ההתחסנות הנמוך באיתמר הוא נתון חריג בנוף המקומי.

"אין לי שום כוונה או רצון שיחייבו את השכנים שלי להתחסן, אבל לא יכול להיות שהמדינה מחזיקה את הילדים שלנו כבני ערובה עד שבני 50 ומעלה יתחסנו", אמר יעקב סלע, אב לארבעה בנים שמתגורר באחת מגבעות איתמר. "אני מבין את הקריטריונים של אחוזי הבדיקות החיוביות ושל מספר החולים מכלל התושבים, משום שהם משפיעים ישירות על מצב התחלואה ביישוב, אך למה ילדיי צריכים לדאוג לבריאותם של מי שאינם מעוניינים בכך?".

_OBJ

"אם המדינה רוצה לעודד את התושבים להתחסן - שתמצא דרך לעשות זאת, ללא קשר לרמזור החינוך", טען סלע. "בני אדם מבוגרים מודעים ומכירים את מערכת השיקולים שלהם, אם ברצונם להתחסן או לא. אם קברניטי המדינה מעוניינים לעודד את החיסונים בקרב בני 50 ומעלה - שידברו בשפה שמתאימה להם".

סלע הוסיף: "לצערי בני 50+ אינם מודעים למצב החינוך ולפגיעה הנפשית שהילדים וההורים משלמים על חוסר היציבות, ואינם מודעים לכך שהורים רבים, שכנים שלהם, נאלצים לוותר על עבודה יותר משנה. אי אפשר לשחק בילדינו ולפתוח את המסגרות פה ליום ופה ליומיים. כל עוד אנחנו וילדינו אלו שנענשים על אחוז ההתחסנות הנמוך שום דבר לא יתקדם ונישאר יישוב אדום לעוד הרבה זמן".

זו לא הפעם הראשונה שבה נרשמים שיעורי התחסנות נמוכים ביישוב. לפני שלוש שנים משרד הבריאות הודיע לתושבי איתמר שאם יסרבו להתחסן נגד חצבת - הם יחוסנו בכפייה, יידרשו לתשלום קנסות גבוהים ואף יסתכנו במאסר.

גורם במועצה הסביר בשיחה עם N12 את הסיבות לכך: "תחת היישוב איתמר שבו 200 משפחות, יש 100 משפחות נוספות שמתגוררות בשלוש גבעות סמוכות ונחשבות כשייכות לאיתמר. באופן טבעי הם פחות מתחסנים ולכן האירוע הזה לא נמצא תחת שליטה כרגע, וזה מה שמייצר את הסגירה של מערכת החינוך אצלנו. לאחרונה הייתה התפרצות של תחלואה, אבל עכשיו אנחנו נמצאים בירידה ומאמינים שבקרוב נחזור לציון רמזור נמוך יותר. ביקשנו שתהיה ניידת חיסון שתגיע ליישוב אבל זה לא קרה. ניידת חיסונים של מד"א שהגיעה באופן חד-פעמי לאזור הקפיצה את שיעור ההתחסנות מ-30% ל-50%, לכן על המדינה להשקיע במשאבים כדי לסייע". 

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, משה בר סימן טוב, אמר אתמול בריאיון למהדורה המרכזית כי "תוכנית הרמזור קרסה. לא נוכל להחזיק את הפער של מסעדות ופאבים פתוחים מצד אחד וכיתות לימוד סגורות כשילדים נמצאים בבית. יש הרבה מאוד יישובים שבהם התלמידים לא לומדים מפני שהם אדומים. אם נלמד בקבוצות יותר קטנות נוכל להשאיר את מערכת החינוך פתוחה גם שם. לא נרצה להתרגל למצב שבו ביישובים חלשים מערכת החינוך תהיה סגורה באופן קבוע ובתל אביב הברים יהיו פתוחים".

יעקב סלע דוחה את הטענה שלפיה הבעיה היא תושבי הגבעות "אני לא יודע מדוע הגורם טוען כי אחוזי ההתחסנות בגבעות נמוכים. לפחות בגבעת ארנון אחוזי ההתחסנות גבוהים משמעותית מהממוצע היישובי הן בקרב הצעירים, הן בקרב בני ה50+ שמחוסנים ב100%".