מאז פתיחת המשק בין 2,000 ל-3,000 אנשים נכנסים לישראל דרך נתב"ג מדי יום. למרות שחלפו שבועיים מאז שהכנסת אישרה לשימוש את הצמידים האלקטרוניים - ההליך עדיין לא יצא אל הפועל. ל-N12 נודע כי חלוקת הצמידים צפויה להתחיל רק בשבוע הבא, ו-10,000 צמידים יחולקו לשבים מחו"ל. 

מה שגרם לעיכובים בתכנית עד כה הוא המחסור בצמידים שנפתר לאחר חתימת חוזה עם חברת סופרקום שזכתה במכרז, והעובדה כי הנושא עדיין לא הוסדר מבחינה משפטית. לכן בינתיים הוחלט במשטרת ישראל להגדיל את מספר ביקורי הפתע בבתים של חוזרים מחו"ל לאלפים מדי יום. במהלך חודש מרץ בוצעו 159,722 בדיקות וביקורים של חייבי בידוד, ו-36,437 בדיקות וביקורים של חולים מאומתים השוהים בביתם. 

נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, קורונה, טיסות, טיסה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
נוסעים שבים מחו"ל והולכים לבידוד בבית בלי מלונית או צמיד | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

אלון הראל מירושלים הוא אחד האנשים שאותו בדקה המשטרה עם שובו מגרמניה, בזמן שהיה בבידוד. לאחר שחזר לארץ קיבל שיחת טלפון למכשיר הנייד. "כשהגעתי לארץ אף אחד לא העלה את האפשרות של צמיד אלקטרוני או של מלונית", הוא מספר. "אבל מאז שחזרתי לישראל קיבלתי שיחת טלפון מהמשטרה כדי לוודא שאני אכן נמצא בבידוד. שאלו אותי אם אני בבית, עניתי שכן והשיחה הסתיימה. ביום התשיעי לבידוד יצאתי מהבית לבדיקת קורונה כדי שאוכל לקצר את הבידוד בהתאם לחוק. אני לא התכוונתי לצאת מהבית כך שעליי זה לא השפיע אבל אני מניח שלשיחות האלו יש השפעה על ההרתעה".

במשרד הבריאות מדגישים כי המהלך מוכן ליציאה אל הפועל כבר בשבוע הבא אלא שישנם הליכי אישור בממשלה ובכנסת שעשויים לעכב את צאתו הסופית של המהלך לדרך. סגן שר הבריאות יואב קיש הסביר בשיחה עם N12: "מאז שהעברנו את החקיקה אנחנו נערכים מבחינה אופרטיבית ומשפטית. כבר בשבוע הבא יחל הליך חלוקת הצמידים האלקטרוניים בנתב"ג עם למעלה מ-10,000 צמידים. ישנם אישורים בממשלה ובכנסת שצריכים להתקבל לפני היציאה לדרך, כך שיש תנאים נוספים שלא תלויים רק במשרד. המטרה היא לוודא שהבידוד של חוזרים מחו"ל הוא אפקטיבי כדי שאם יתגלה וריאנט עמיד בפני החיסון נוכל לזהות אותו לפני שהוא מגיע לתפוצה רחבה בישראל. ברמה התפעולית נהיה מוכנים כבר בשבוע הבא עם עשרת אלפים צמידים בשדה התעופה".

נוסעים שחזרו מחו"ל עם צמיד אלקטרוני (צילום: noon)
רק בשבוע הבא צפויים להתחיל לחלק אלפי צמידים | צילום: noon

במשטרה מציינים כי זה כשנה היא ממקדת את פעילות הפיקוח והאכיפה כלפי מחויבי בידוד וחולים מאומתים השוהים בביתם. "מדי יום מבוקרים אלפי חייבי בידוד וחולים מאומתים, ולאחרונה ניתן דגש על חייבי בידוד שחוזרים מחו״ל. עד כה נערכו יותר ממיליון ורבע בדיקות וביקורים לחולים מאומתים וחייבי בידוד, כשבשנה האחרונה בבדיקות אלו אותרו אלפי מפרי בידוד ובוצעה כלפיהם אכיפה".

במשטרה מוסיפים כי "עד כה נרשמו יותר מ-11 אלף דוחות על הפרות בידוד ונפתחו מאות חקירות פליליות נגד חולים מאומתים שהפרו בידוד. גם כיום הנושא מצוי במרכז הקשב המשטרתי, כשאלפי שוטרים לוקחים חלק פעיל במאמץ זה. הפרת בידוד מסכנת את בריאות הציבור וכמעט תמיד נעשית במזיד וקלות דעת. המשטרה תמשיך לאכוף את התקנות בדגש על חובת הבידוד למען בריאות הציבור".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "נושא הפיקוח הטכנולוגי טרם הוסדר ע"י משרד הבריאות. משכך המשטרה ממשיכה בפיקוח ואכיפה של מחויבי בידוד באמצעות בדיקות וביקורי בית, בדגש על חבי הבידוד השבים מחו"ל".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אכיפת הבידוד על כלל חבי הבידוד, כולל החוזרים מחו"ל, היא באחריות מנהלת האכיפה ומשטרת ישראל".