כמעט בכל הבתים בהם חוגגים את חג הפסח ניקיון הפסח הפך להיות אירוע של ממש: אנחנו קונים את חומרי הניקוי הטובים ביותר, מפשילים שרוולים, ונכנסים לכל הפינות בבית שלנו שלעיתים לא זוכות ליחס ביומיום.

פסח זו הזדמנות מצוינת לנקות ולסדר את הבית, אבל נקיון הפסח תמיד יכול להיות מופנה גם אלינו: מה הם ההרגלים שאנחנו רוצים להיפרד מהם, איזה דברים בעצמנו היינו רוצים לשפר, ומה אנחנו מתכננים "לנקות" מהחיים שלנו? לכבוד חג הפסח ריכזנו  כמה חטאים קטנים שכולנו עושים, ושלגמרי הגיע הזמן להגיד להם יפה שלום ולנקות אותם מהשגרה שלנו. תכינו את הסקוצ'ים, זה הולך להיות יסודי.

  1. סמארטפון לפני השינה
    בשנים האחרונות הסמארטפונים נכנסו לחיינו כמו שמעולם לא יכולנו לדמיין, ורובנו מעבירים את רוב שעות הים בבהייה ממושכת במסך הקטן. בשגרה שמקשה בעיקר על העיניים שלנו, בה אנחנו עוברים ממסך המחשב, למסך הטלוויזיה ובחזרה למסך הטלפון, לעיתים גם השינה שלנו עשויה להיפגע – והאויב מספר אחד שלה הוא השימוש בסמארטפון לפני השינה. בין אם אתם מכורים לסרטונים של חיות חמודות ובין אם אתם לא נרדמים בלי לעבור על כל אתרי החדשות – נסו לסגל הרגל חדש בחג הפסח הזה והחליפו את המסך בספר טוב, בכיסוי עיניים, או בשיחה צפופה עם בן או בת הזוג. שנת היופי שלכם תגיד לכם תודה.
  2. אוכל בשעות הקטנות
    הקורונה הכניסה את כולנו לבתים ויצרה בנינו לבין המקרר שלנו קשר אינטימי וקרוב מתמיד. ההליכות למטבח הפכו להיות הספורט הקבוע שלנו, ובימי העבודה הארוכים מהבית, שלרוב מסתיימים בשעות לא שעות, רובנו מוצאים את עצמו מבלים בעירנות שיא עד השעות הקטנות של הלילה. התוצאה? ההליכות למקרר מתפרשות לעומק הלילה, והגוף שלנו – ממש לא אוהב את זה. נסו לייצר שגרת ארוחות קבועה שמסתיימת בשעות הערב המוקדמות, ומלאו את הבטן במזון משביע ובריא שיחזיק אתכם לאורך זמן. אמנם בהתחלה זה ירגיש מוזר לא לנשנש לפני השינה, אבל אנחנו מבטיחים לכם שתוך מספר ימים זה כבר יהפוך לחלק מהשגרה.
    אישה פותחת מקרר בלילה (צילום: Shutterstock)
    תגידו ביי לביקורים במקרר בשעות הקטנות | צילום: Shutterstock
  3. לחץ מצטבר
    החיים בעידן המודרני הפגישו אותנו עם עומס משימות קיצוני, והעובדה שהמשרד הולך איתנו לכל מקום ונמצא בכף היד שלנו לא עושה את זה קל יותר. תוסיפו לזה זוגיות, ילדים, חיי חברה, תחביבים וזמן אישי, ותקבלו את המתכון הבטוח ללחץ מתמשך ובלתי נגמר, ואת ההשפעות של לחץ מצטבר על הבריאות הפיזית והנפשית – אנחנו בטוחים שגם אתם מכירים מקרוב. עצה שלנו: ייצרו לו"ז מפורט, סדרו את השבוע עם לוח משימות, אל תתביישו להיעזר באחרים ובעיקר – תזכרו לנשום עמוק. אנחנו מבטיחים שהשמיים לא יפלו אם תאחרו יום אחד לעבודה, אם תוותרו על בילוי עם חברים כדי לעשות ערב מפנק בבית או אם אפילו, רחמנא ליצלן, תיקחו יום חופש רק לעצמכם.
  4. לוותר על האימון
    מי מאיתנו לא מכיר את זה: אתם קמים בבוקר, השמיכה חמה ונעימה ובחוץ שמש של בוקר מבצבצת. אתם חושבים על היום הארוך שעומד לפניכם, חושבים על האימון המיוזע שתכננתם לעשות – ואחרי לא פחות משניה של מחשבה אתם מחליטים לוותר עליו. ולא מדובר על בוקר אחד, אלא על בוקר, ועוד בוקר, ועוד ערב, ועוד בוקר. מי מכם שמגדיל לעשות ואפילו נרשם לסטודיו או למכון בוודאי מכיר את התסכול שמגיע כשהחיוב בחשבון יורד בכל חודש, כתזכורת מעצבנת לכך ששוב לא הלכתם לאימון. למה שלא תעשו לעצמכם טובה, תשנסו מותניים, ו*כן* תלכו לאימון הבא? אתם תרגישו נפלא אחרי, הגוף שלכם יגיד לכם תודה ובעיקר תוכלו להרגיש שוב טוב עם עצמכם על זה שהפעם - לא וויתרתם. כבר גאים בכם.
  5. לנסוע במקום ללכת
    לא מוצאים את הזמן להתאמן? אין בעיה. ותרו על הנסיעה הקבועה למכולת, לגן של הילד או לחברה שגרה קרוב, ותחליפו אותה בהליכה ספורטיבית מהנה. אין ספק שיש רגעים שהפיתוי גדול, אבל בוויתור על הנסיעה אתם גם תפנקו את הגוף שלכם בקצת תזוזה, גם תעקפו את כל הפקקים וגם תחסכו זיהום אוויר מיותר. מפחדים מצעידות למרחקים ארוכים? אין בעיה. תשיגו זוג אופניים (לא חשמליים!), תשקיעו בסלסלה יפה, ותתחילו לדווש.
    רוכבת על אופניים (צילום: blubel-unsplash)
    גם אופניים הם פתרון טוב | צילום: blubel-unsplash
  6. לעבוד אחרי שעות העבודה
    הקורונה הכניסה לכולנו את חיי המשרד והעבודה - שבעבר היו מופרדים לחלוטין מחיי הבית והמשפחה – לעומק החיים הפרטיים, ורבים מוצאים את עצמם מג'נגלים ברחבי הבית בין בישול, משחק עם הילדים, שיחות עם בני הזוג, והכל – תוך כדי עבודה. בין אם אתם מרגישים שאתם עובדים ביעילות מהבית ובין אם לא יכולתם לחכות לחזרה למשרדים, סביר להניח שיצא לכם למצוא את עצמכם יושבים מול המחשב שעות על גבי שעות בבית, לא מבינים לאן הזמן נעלם. התסכול גדול, המלאכה לא נגמרת, אך הפתרון פשוט: שימו לב שאתם לא מקדמים משימות שהייתם עושים אחרי שעות העבודה, ונסו לדמיין שבשעות העבודה - אתם פשוט לא בבית. תכינו את האוכל מראש, הכביסות יחכו, וסביר להניח שגם הכלים. לא רק שלא תמצאו את עצמכם יושבים בעשר בלילה מול המחשב, אלא גם סביר להניח שתגלו שאתם יכולים לסיים את יום העבודה הרבה, אבל הרבה לפני המתוכנן.
  7. להרגיש אשמים
    רבים מאיתנו גדלנו עם תחושת אשמה שגורה בנו, ואחרים סתם ממהרים לקחת אחריות מוגזמת על דברים שלא בשליטתם. בין אם אתם מכירים את התופעה האישיותית מקרוב ובין אם אתם חדשים בעולמות האשמה, נמליץ לכם לוותר מראש על כל רגע של אכילה עצמית מיותרת. אנחנו בטוחים שאם הייתם שומעים את הסיפור שאתם מספרים לעצמכם מפיהם של חברים קרובים הייתם מטיחים בהם בלי להתבלבל: "אתם לא אשמים!", ולכן היינו ממליצים להיפטר מתחושת האשמה ולהחליף אותה בניתוח המצב והסקת מסקנות. וזכרו: להאשים זה לא חברי, לא את מי שמסביבכם ובעיקר לא את עצמכם.
  8. לשכוח את מי שאנחנו אוהבים
    שגרה אינטנסיבית היא מבורכת עבור חלק מאיתנו, אבל עבור אחרים היא אסון מוחלט. גם לאלו שבאמצע לעיתים קשה לזכור את הדברים החשובים באמת: המשפחה שלנו, בעלי החיים שלנו, וכל מי שאנחנו אוהבים. בין אם אלו צמחים שאתם מטפחים ובין אם זו שיחה קבועה עם סבא וסבתא, אל תתנו לעומס המשימות לקחת לכם את הבילוי הקבוע והמטעין באמת. קחו את הערב ותסעו לבקר את קרוב המשפחה שהתגעגעתם אליו, תשקיעו במשחק עם הכלב או החתול ונקו את העלים היבשים מהצמחים שמחייכים אלכם כל בוקר. אנחנו מבטיחים שזה יעשה לכם יותר טוב ממה שאתם יכולים לדמיין.
    בחור עם כלב (צילום:  Olena Yakobchuk, shutterstock)
    זה יעשה טוב לכם ולהם | צילום: Olena Yakobchuk, shutterstock
  9. לא לישון
    אנחנו יודעים שאתם אנשי לילה, ברור לנו שיותר קל לכם להתרכז כשכולם ישנים ואנחנו לגמרי מבינים למה אתם חייבים ללכת לישיבה אצל חברים כשמחר אתם קמים בשבע, אבל אנחנו פה כדי להזכיר לכם שהגוף שלכם זקוק לשינה טובה - ולא רק בסופי שבוע. בין אם שש שעות מספיקות לכם ובין אם אתם בטוחים שהאנושות זקוקה לתשע שעות שינה כדי לשרוד, אל תזלזלו במכונה המופלאה שנקראת גוף האדם, ותנו לה את המנוחה שהיא זקוקה לה. פתאום תגלו שאתם מתרכזים בקלות, מסיימים משימות מהר, חיוניים פי כמה ומחייכים הרבה יותר.
  10. דחיינות
    המושג "דחיינות" עלה לכותרות לא פעם בשנים האחרונות והפך להיות האויב של כולנו: אתם יודעים שיש לכם פרויקט ענק להגיש למחר, מבחן חשוב ללמוד אליו או משימה שאתם חייבים, אבל חייבים להשלים היום, וכמובן שאתם עושים את הדבר הכי הגיוני - ופשוט דוחים את כל למועד לא ידוע. ברור לכם שתעמדו בדדליין ואפילו על הצד הטוב ביותר, אבל למה להגיע לקו הסיום עם הלשון בחוץ? נסו למצוא שיטות אחרות לדרבן את עצמכם לעבוד, כמו לשמור את הקניות האינטרנטיות לסיום המשימה, להבטיח לעצמכם טיול כיפי בחוץ או לקבוע עם חבר או חברה. כך, גם לא תלחיצו את עצמכם, וגם תזכו בפרס שווה במיוחד.
  11. לאכול רע
    לא כולנו נולדנו עם יכולות בישול מדהימות, ואם אתם סטודנטים או קרייריסטים עסוקים הזמן שמוקדש לבישול הופך להיות משאב יקר. כולנו נפלנו לפינות החשוכות של שניצל תירס בטוסטר או לחמניה עם שוקולד ברגע קשה, אבל כולנו מכירים את התחושה הרעה שאנחנו מסיימים איתה אחרי שבוע של אוכל מהיר ולא מזין במיוחד. למה שלכבוד הפסח הזה לא תפנקו את עצמכם, תתחילו לבשל את הארוחה האהובה עליכם ומשם תלמדו מתכונים נוספים? פנו לצורך העניין זמן מיוחד בסופי השבוע או בערבים, שימו מוזיקה, תמזגו כוס יין, ותהפכו את הבישול לבילוי. כך גם יהיה לכם אוכל טעים ומזין לכל השבוע, וגם תוכלו להתגאות בדברים המדהימים שהכנתם.
  12. לשכוח את עצמכם
    בתוך כל הנקיונות, המשימות, ההתחייבויות והרצונות, בסוף יש מישהו שם בפנים, והמישהו הזה זקוק לזמן לעצמו כמו אוויר לנשימה. סביר להניח שבתוך שגרה מפרכת אין לכם שמץ של מושג מה לעשות עם שעה לבד עם עצמכם, אבל אין דבר יותר ממלא מסיבוב לבד במוזיאון, מערב באמבטיה או מדייט מפנק עם עצמכם. רק תזכרו ללכת לישון מוקדם!