לאחר שאתמול הוחלט על החזרת המבודדים למלוניות עד שתימצא חלופה, היום (רביעי) התכנס דיון בנוכחות שר הבריאות אדלשטיין ונציגי משרדו יחד עם אנשי ועדת החוקה שבו אישרו הנוכחים את התחלת פיילוט הצמידים האלקטרוניים במקביל לקידום חקיקה בעניין הפיקוח על המבודדים. בנוסף, אושרה הצעת החוק על מסירת מידע מקופות החולים לרשויות המקומיות בנוגע לישראלים שלא התחסנו. כל הפרטים על שורת התקנות וההחלטות שקודמו ביממה האחרונה בממשלה ובכנסת.

פיילוט הצמידים האלקטרוניים

כדי להבטיח פיקוח על מבודדים השבים מחו"ל שלא בתנאי שהייה במלונית, משרד הבריאות וועדת החוקה סיכמו היום על תחילת פיילוט בשימוש בצמידים אלקטרוניים. כצעד ראשון, ינסו את השימוש בצמיד 100 בני אדם, במקביל לקידום חקיקה שתאפשר שימוש נרחב באמצעי הפיקוח השנוי במחלוקת.

על פי המתווה המוצע, כל השבים מחו"ל יגיעו תחילה למלונית, שם יערכו בדיקת קורונה. לאחר קבלת תוצאה שלילית, יוכלו לבחור אם להמשיך לבידוד ביתי תוך שימוש בצמיד אלקטרוני, או להמשיך ולהישאר במלונית עד תום הבידוד. סגן שר הבריאות יואב קיש ביקש להפעיל את השירות באמצעות חברה חיצונית.

העלות של החזקת הצמיד תהיה על האזרחים שיבחרו בחלופה הזאת למלוניות. מי שירצה את הצמיד יצטרך להשאיר פיקדון של כ-2,000 שקלים ולשלם שכירות של 20-15 שקלים ליום. 

האזיקון לנוחתים בנתב״ג
האזיקון לנוחתים בנתב״ג
האזיקון לנוחתים בנתב״ג
האזיקון לנוחתים בנתב״ג

"מתוך רצון להסדיר חלופות בידוד יעילות יותר לבאים לארץ ומתוך כוונה לצמצם את הפגיעה בזכויות הפרט", כתבו שר הבריאות ויו"ר ועדת החוקה בתום הישיבה, "סוכם כי לצד הארכת הבידוד במלוניות לתקופה מוגבלת, יוחל פיילוט מיידי לפיקוח על בידוד ביתי באמצעות צמיד דיגיטלי, כשבמקביל, תקודם חקיקה מיידית בשבוע הקרוב שתאפשר גם את הרחבת הפיילוט וגם את הפעלתן של חלופות פיקוח נוספות שייתרו את הצורך במלוניות הבידוד".

בידוד במלוניות

לאחר שאתמול הוחלט על החזרת המבודדים למלוניות עד שתימצא חלופה, הברדק עדיין נמשך ועתידם של השבים מחו"ל עודנו לוט בערפל. בדיון שהתקיים היום, אומנם סוכם כי לצד הארכת הבידוד במלוניות לתקופה מוגבלת יקודמו פיילוטים נוספים שיביאו לביטול השימוש בהן, אך הטיסות ממשיכות לנחות טרם קבלת האישור הסופי.

בשעות אחר הצוהריים, נחתה בארץ טיסה מניו יורק, שאנשיה שוחררו משדה התעופה לבידוד ביתי. באזור השעה 23:00, עתידה לנחות טיסת חילוץ של חברת לופטהנזה, ונוסעיה כנראה ישוחררו לבידוד ביתי. לעומת זאת, בשעות הערב, אמורה לנחות בארץ טיסה נוספת של חברת ישראייר, וגורל נוסעיה עדיין לא ברור, ותלוי באישורי השעות הקרובות ובשעת כניסת התקנות.

מסירת הפרטים האישיים לרשויות

מוקדם יותר היום אושרה הצעת החוק המאפשרת להעביר מידע על הציבור שלא התחסן מידי קופות החולים לידי הרשויות המקומיות, משרד החינוך ומשרד הרווחה. התיקון לחוק, שמוצע כהוראת שעה, יהיה תקף לשלושה חודשים או עד תום תקופת ההכרזה על מצב חירום בעקבות המגפה.

ועדת חוקה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

החוק, שאושר במליאה בקריאה שלישית עם 30 תומכים ו-13 מתנגדים, יאפשר להעביר מידע מזהה וכן פרטי קשר אודות אדם שהתחסן, אדם שלא קיבל אף מנת חיסון, ואדם שקיבל מנת חיסון ראשונה אך טרם קיבל את מנת החיסון השנייה לאחר שלושה שבועות.

הח"כים אישרו את הצעת החוק חרף האזהרות של איגוד רופאי בריאות הציבור, ששיגר מכתב התנגדות חריף למהלך. במשרד הבריאות מקווים שכך ניתן יהיה לפנות באופן אישי לאלו שבחרו לא להתחסן, להרחיב את ההסברה ולסייע בהנגשת החיסון במקרה הצורך.

"פגיעה קשה בליבת הזכות לפרטיות"

עמותות וארגונים רבים ביקרו את החוק שעבר, בטענה כי הוא קיצוני, מסוכן ופוגע באמון הציבור בקופות החולים ובזכותם לפרטיות. במכון הישראלי לדמוקרטיה טוענים, שהמאגר יכלול מידע גם על מי שכבר התחסן, ובאגודה לזכויות האזרח ובארגון רופאים לזכויות אדם הודיעו כי יעתרו לבג"ץ כנגד החוק.

"העברת מידע רפואי לרשויות מקומיות ולמשרד החינוך תפגע באמון הרב שיש לאזרחים בקופות החולים, עד כדי הימנעות ממסירת מידע חיוני לטיפול", אמרה הדס זיו, סמנכ"לית אתיקה בעמותת רופאים לזכויות אדם. "בידי הרשויות המקומיות יש את הכוח להגיע לציבור על ידי הסברה יעילה ותמריצים חיוביים מבלי לחשוף מידע רפואי. אנו מצפים מקהילת הבריאות לסרב לציית לחוק ולהגן על מטופליהם".