ארבעה וחצי מיליון ישראלים כבר התחסנו במנה הראשונה של החיסון נגד קורונה - ובבתי החולים נמשכת מגמה מעודדת של ירידה במספר המאושפזים במצב קשה. היום (רביעי), 799 חולים שמאושפזים במחלקות הקורונה מוגדרים באורח קשה - ירידה משמעותית בהשוואה ל-1,200 שהיו לפני כחודש. בתוך כך, במשרד הבריאות נוקטים באסטרטגיית יציאה איטית וזהירה, ולאחר שאתמול אישרה הממשלה הטלת עוצר לילי בחג הפורים, מומחים מותחים ביקורת על ההתנהלות ואומרים: "הגיע הזמן לחיות לצד הנגיף".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' צבי בנטואיץ', חבר מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות וראש המרכז למחלות טרופיות ואיידס באוניברסיטת בן גוריון, מסביר: "מה שמשרד הבריאות עושה זה נורא ואיום. בתמונת המצב שבה אנו נמצאים עם שיעור גבוה מאוד של מתחסנים בקרב אוכלוסיית הסיכון - לאיים על הציבור בסגר ובמוטציות זה פשוט קשקוש".

גם אם יותר אנשים יחלו - לא יקרה מזה שום דבר שמצדיק את הצעדים שהם עושים

פרופ' צבי בנטואיץ'

 

"אני לא מבין את התנהלותם של אנשי המקצוע במשרד הבריאות שפועלים בחוסר היגיון", הוסיף פרופ' בנטואיץ', "מחלת הקורונה היא מסוכנת וקשה במיוחד עבור קבוצות הסיכון: אנשים מבוגרים, עם מחלות רקע ונשים בהיריון. מרגע שמדינת ישראל חיסנה את מרבית האוכלוסייה שעליה צריך להגן - הסיכון שהיה חדל מלהתקיים. הדבר הנכון לעשות כעת הוא לשקם את מערכת הבריאות, להפנות משאבים כדי לחזק את הרפואה בשביל שתהיה מוכנה למקרה הבא".

משרד הבריאות, התו הירוק, שר הבריאות יולי אדלשטיין (צילום: לע"מ)
"אל תלכו למסיבות, גם לא לטישים. תחגגו בבית". השר אדלשטיין | צילום: לע"מ

בתחילת השבוע, חלה עלייה במקדם ההדבקה שעומד כעת על 0.9. הדבר מלמד על כך שהמגפה עדיין בדעיכה מפני שמקדם ההדבקה נמוך מ-1. בנטואיץ' הסביר כי "גם אם יותר אנשים יחלו באוכלוסייה הכללית וגם יותר ילדים, לא יקרה מזה שום דבר שמצדיק את הצעדים שהם עושים, וזאת מכיוון שהרוב המוחלט של האוכלוסייה המבוגרת כבר מחוסן. הגיע הזמן לעבור לחיים לצד הנגיף ולא להגבלות דרקוניות".

"משרד הבריאות היה צריך להגיד מה מותר ולא רק מה אסור"

גם ד"ר יואב יחזקאלי, מומחה לרפואה פנימית ומרצה בחוג לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל אביב, מתח ביקורת חריפה על הממשלה ועל ההחלטות שהיא מקבלת. "הממשלה משתמשת בהפחדה של הציבור: אומרים לנו כמה המצב נורא ומסוכן ואני חושב שזו אסטרטגיה מוטעית. בכך גורמים לציבור לחוסר אונים וחוסר ודאות".

"מטילים אימה על הציבור, התנהלות בעייתית לאורך משבר מתמשך כמו זה שאנו נמצאים בו", תיאר ד"ר יחזקאלי. "מצבנו עם החיסונים היום הרבה יותר טוב, ברגע שכמעט כל אוכלוסיית הסיכון מחוסנת. אני בהחלט חושב שאין מקום לצעדים דרקוניים, אך יש ערך למניעת צפיפות ומניעת התקהלויות בעצירת הדבקה. אילו הציבור היה מקפיד על הכללים הקיימים - לא היה צורך בעוצר הלילי".

על ההגבלות החריפות בחג אמר ד"ר יחזקאלי כי "אירועים שמתקיימים באוויר הפתוח הם פחות מסוכנים, לכן משרד הבריאות היה צריך להגיד מה מותר ולא רק מה אסור. למשל, היה ניתן לאשר את קיומן של מסיבות באוויר הפתוח ולפתוח מזמן פעילויות חינוך ותרבות באוויר הפתוח. כנראה שלממשלה אין אמון בציבור והתוצאה היא שגם לציבור אין אמון בממשלה. זו בעיה קשה מאוד שחוזרת על עצמה במהלך המשבר הזה".

הבוקר, שר הבריאות התייחס להגבלות ואמר: שהחיסונים לא יכניסו אותנו לאופוריה. עדיין אין לנו מספיק מחוסנים (שעבר שבוע מהחיסון השני שקיבלו) כדי לחגוג בלי הכרה בפורים... כדי לבטל את גזירת המן הרשע, עם ישראל היה בערבות הדדית מלאה וצם עבור אסתר שלושה ימים".

"אני לא מבקש לצום שלושה ימים", הוסיף, "מבקש רק להקפיד על ההנחיות עבור בעלי העסקים שרק עכשיו חזרו, עבור התרבות, המלונות, החינוך. עבור הבריאות שלנו, החיים שלנו. עבור הילדים שלנו שעדיין לא יכולים להתחסן. אל תלכו למסיבות, גם לא לטישים. תחגגו בבית".