גל התחלואה הנוכחי הביא אל בתי החולים ברחבי הארץ שיעור גבוה במיוחד של חולים במצב קשה וקריטי. מתוך 1,827 מטופלים שנמצאים הבוקר (שלישי) בבתי החולים, 1,179 מאושפזים באורח קשה ו-405 מתוכם מוגדרים במצב קריטי. אחת ההשערות היא שלהתפשטות המוטציה הבריטית יש תרומה לעלייה במספר החולים במצב קשה, מנהלי מחלקות הקורונה מספרים בשיחה עם N12: "המחלה שינתה את עצמה - הפעם האשפוזים ארוכים יותר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במרכז הרפואי לגליל בנהריה, מאושפזים הבוקר 76 חולי קורונה, 53 מתוכם במצב קשה. ד"ר אדוארד קייקוב, מנהל מחלקת הקורונה כתר גריאטריה במרכז הרפואי לגליל בנהריה, אמר: "מה שמאפיין את הגל הזה הוא שהחולים מגיעים במצב יותר קשה. בגל הראשון והשני ראינו שיפור במצב המאושפזים תוך כשבעה ימים של טיפול. כעת לאחר 14-10 ימים מופיעה הידרדרות פתאומית שכוללת מחלה ריאתית קשה וקריסת מערכות".

לדבריו, "המחלה שינתה את עצמה" - ייתכן כתוצאה מהתפשטות הווריאנט הבריטי. "חולים שמבחינת משרד הבריאות כבר הוגדרו כמחלימים, מגיעים אלינו לאחר כשבועיים במצב של קוצר נשימה. המצב קשה ומורכב יותר, פעמים רבות אין ביכולתנו לעשות דבר מלבד לחבר את החולה לחמצן. הגל הזה קשה יותר והצוותים פשוט נופלים מהרגליים". 

השפעה אפשרית נוספת להידרדרות במצבם של החולים המאושפזים היא הגעה מאוחרת מדי לחדר המיון. ד"ר טטיאנה מיכאלוב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות בהלל-יפה, תיארה את המצב: "אנשים מפחדים מאשפוז והיו כמה משפחות שחיכו ממש עד לרגע האחרון, וכאשר המטופל הגיע אלינו מצבו כבר היה קשה מאוד. מומלץ לפנות לבית חולים או לרופא בזמן מוקדם יותר ולא רק כשמגיעים לקוצר נשימה חריף. מרגע שמופיעים תסמינים כמו קוצר נשימה וחום שלא יורד - לפנות מיד לבית החולים כדי שנוכל לטפל וכך נוכל לראות תוצאות יותר טובות".

לדבריה של ד"ר מיכאלוב, גל התחלואה מאופיין בחולים צעירים יותר ובמצב קשה יותר מאשר בעבר: "יש לנו מאושפז בן 36 ללא מחלות רקע שנמצא כעת במצב קשה. הקורונה השתנתה מגל לגל. בגל הראשון היו פה הרבה חולים צעירים במצב קל שהיו באשפוז רק לצורך בידוד. בגל השני עם כניסתן של מלונות הקורונה ובידודי הבית - לבתי החולים הגיעו מאושפזים שחלקם במצב קל ובינוני וחלקם באורח קשה".

"לחץ על הטיפול הנמרץ שמתמלא כל הזמן"

"אבל בגל הנוכחי, אין לי הסבר מדוע יש כל כך הרבה חולים במצב קשה", הוסיפה. "היו לא מעט התפרצויות בבתי אבות, וגם זמן האשפוז הפעם הוא ארוך יותר מהגלים הקודמים. אם פעם ראינו שיפור לאחר כשבוע - הפעם זה יכול לקחת גם שבועיים עד שאנחנו רואים שיפור במצב החולים".

בירושלים כל מחלקות הקורונה מלאות עד אפס מקום, וחולים חדשים מועברים לאשפוז במרכזים רפואיים רחוקים ממקום מגוריהם. העומס הרב ביותר מורגש במרכז הרפואי הדסה. פרופ' צבי פרידלנדר, מנהל מחלקה פנימית וקורונה בהדסה עין-כרם, אומר: "אנחנו לא מרגישים ירידה בכלל, עם כמעט 150 מאושפזים במחלקות הקורונה בכל רגע נתון. בעוד שמשרד הבריאות מדווח על 'ירידה במקדם ההדבקה' - אצלנו אין שום ירידה. יש הרבה חולים קשים ולחץ על הטיפול הנמרץ שגדל כל הזמן ומיד מתמלא".

מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב (צילום: רויטרס_)
דאגה בבתי החולים מנתוני התחלואה | צילום: רויטרס_

"אנחנו חושבים שהגל הזה קשה יותר משני הגלים הקודמים", הדגיש פרופ' פרידלנדר. "החולים הקשים הפעם קצת יותר צעירים, אבל ייתכן שזה פשוט תוצר של חיסון האוכלוסייה המבוגרת ולא ניתן להסיק מכך שהזן הנוכחי אלים יותר".

הממשלה הציבה בעבר את הנתון של 800 חולים קשה בבתי החולים כ"קו אדום". בחודש האחרון נחצה הרף, ולמרות הסגר, מספר החולים הללו נותר גבוה בהרבה. שר הבריאות יולי אדלשטיין התייחס לכך היום במהלך דיון בוועדת החוקה: "התוכנית היא להמשיך במגבלות הקיימות עד שבתי החולים יחזרו למצב סביר יותר מבחינת מאושפזים".

דוח מרכז המחקר והמידע של אמ"ן שפורסם היום מתייחס למצב החולים ומציין: "היקף התחלואה כיום עודו גבוה מאוד - למרות העובדה כי מקדם ההדבקה נמוך מאחד ויש ירידה במספר המאומתים החדשים. קיים ספק אם הדבר מצביע על ירידה ממשית במצב התחלואה, שכן שיעור החיוביים, המעיד על תחלואה סמויה, עודנו גבוה ולא יורד וגם מספר החולים במצב קשה אינו יורד (על אף שגם לא עולה) ועומד על כ-1,200 במשך כשבוע".

על פי העדכון של משרד הבריאות, 1,179 חולים במצב קשה - ו-305 מונשמים. מספר הנפטרים עלה ל-4,493. אתמול אובחנו 8,667 מאומתים חדשים מתוך 91,597 בדיקות. עד כה 2,688,234 ישראלים חוסנו במנה ראשונה ו-1,245,395 כבר חוסנו במנה שנייה.