ההתפרצות של מחלות נשימתיות בקרב ילדים, ובעיקר נגיף ה-RSV, נותנת אותותיה כבר בכל רחבי ישראל. פעוט בן 3 נפטר אתמול (שלישי) בבית החולים קפלן, הנסיבות עדיין מתבררות, אך יש חשד שמדובר בתוצאה של וירוס נשימתי. לא מעט הורים מודאגים ולכן שאלנו את ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, מי בסכנה מיוחדת לחלות והאם יש חיסון יעיל.

מי בסיכון למחלה קשה כתוצאה מנגיף ה-RSV?

"ה-RSV הוא נגיף שמדביק גם מבוגרים, אבל בעיקר ילדים. הוא מדביק כל ילד הרבה פעמים לאורך הילדות, בכל פעם הוא גורם למחלה יותר ויותר קלה. לפיכך, כשמבוגרים נדבקים זו לרוב מחלה מאוד קלה. 

אצל קשישים ואנשים חולים הוא יכול לגרום למחלה מאוד קשה - בזה הנגיף דומה לשפעת. ועדיין, אצל תינוקות קטנים עד גיל שנה זה יכול לגרום למחלה אופיינית מחלה בשם ברונכיוליטיס (דלקת סימפונונות), שהרבה פעמים היא לא קלה ומצריכה אשפוז וחמצן. היא הכי מסכנת פגים וילדים עם מחלות ריאה כרוניות".

כמה חריגה ההתפרצות עכשיו?

"הוא מאוד אופייני בחורף, אז כרגע יש משהו חריג שלא היה או כמעט מעולם לא היה. יש לו התנהגות עונתית מאוד ברורה. הוא מתחיל לעלות באוקטובר-נובמבר ומסתיים במרץ עם זנב קטן באפריל. בקיץ רואים כמעט אפס מקרים אולי מקרים בודדים פה ושם".

מה היקף ההתפרצות?

"לפי המעקב אצלנו באסותא אשדוד, מספר המקרים בשבוע עולה על מספר המקרים בשיא החורף בשנים קודמות. זה מראה לנו בעצם שהנושא האקלימי הוא לא הסיבה היחידה או העיקרית לעלייה בפעילות הנגיפים. עד היום אמרנו,שהנגיפים בחורף פעילים, והרבה פעמים מדברים על זה שקר יותר והלחות משתנה ואנשים בחללים סגורים יותר".

ד"ר טל ברוש
ד"ר טל ברוש

מה הסיבות להתפרצות כעת?

"זה עדיין מוקדם לדעת. ייתכן שזה קשור לכך ש"דילגנו" על החורף כי היה ריחוק חברתי, מערכת חינוך סגורה ופחות טיסות לחו"ל. אז עכשיו יש לנו בעצם כמות מאוד גדולה של ילדים, בעיקר ילדים קטנים שנולדו בתקופת הקורונה ממרץ 2020 והלאה, שלא היה להם איפה להיחשף לנגיף. חלק מהאימהות גם לא נחשפו ל-RSV בהיריון, שמאפשרת לנוגדנים לעבור לעובר".

איך התחיל גל התחלואה?

"עכשיו יש גל תחלואה גדול. זה התחיל בצורה מאוד בולטת פה באשדוד, ויחד איתנו גם בירושלים. יותר מקהילות חרדיות, אולי בשל כמות גדולה של ילדים וצפיפות. בהמשך זה התפשט ועכשיו יש בכל הארץ. זה מדווח מעוד מקומות בעולם, באוסטרליה לפני חצי שנה בקיץ שם. עכשיו יש דיווחים גם בארה"ב, בעיקר RSV אבל גם נגיפים אחרים".

כמה זמן גל התחלואה יימשך?

"תמיד רואים את קצה הקרחון של המקרים הקשים בכל שנה. הוא כרגע קצת יותר גבוה. בדרך כלל יש לזה צורת פעמון: התחלואה מתחילה באוקטובר-נובמבר, מתעצמת - ואז דועכת ומסתיימת במרץ עם זנב באפריל. לא ברור עכשיו כמה זמן זה יימשך. גם לא ברור אם זה "במקום" התחלואה בחורף הבא".

ילדה חולה במיטה (צילום: Didecs, shutterstock )
ילדה חולה במיטה, אילוסטרציה | צילום: Didecs, shutterstock

האם אפשר להתחסן?

"יש רק חיסון שהוכח בילדים עם תחלואה קודמת: פגים שנולדו אחרי היריון של 28 שבועות או פחות ותינוקות עם מחלות מסוימות. נותנים להם בדרך כלל חיסון במשך חמישה חודשים בחורפים, באמצעות זריקה כל חודש. בדיון בוועדה המייעצת לחיסונים המלצנו למשרד הבריאות לנסות ולהתחיל לתת חיסונים בקיץ. מקווה שזה יקרה בקרוב אחרת זה לא יהיה רלוונטי. חשוב לומר שלא נותנים את זה לילדים בריאים".