מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי אמר אמש (ראשון) ל-N12, כי באירופה נעשים מאמצים למנוע שיווק של חיסונים לישראל, תוך שהדגיש כי ביטול הדיון על אישור תקציבי רכישת החיסונים - עלול לפגוע ביכולת להצטייד בחיסונים נוספים לשנים הבאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היום (שני) בבוקר תכננו לקיים ישיבת ממשלה, שבה אמורים היו לאשר תקציבים לרכישת חיסונים בשנים 2022 - 2023 וגם לאשר תקציבים לטובת המשך ניהול המלחמה בקורונה עד סוף חודש יוני, כולל ניהול מרכז השליטה של פיקוד העורף, תקצוב קופות החולים, הסברה, כוח אדם, מיטות, בדיקות לריצוף גנטי ועוד. לנוכח דחיית הדיונים האלו, פרופ' חזי לוי מביע דאגה עמוקה ומדגיש כי זה עשוי לפגוע בסיכויים לרכישות חיסונים בעתיד.

"אני לא נכנס לעניינים פוליטיים, אבל בהיבט הרפואי מקצועי של מנכ"ל משרד הבריאות - הדחייה הזאת היא מאוד קשה לנו", אמר פרופ' לוי. "אירופה עושה עכשיו מאמצים ככל יכולתה כדי למנוע שיווק של חיסונים מחוץ לאירופה ובכלל זה השם של ישראל עולה. אם יהיה לנו חוזה אנחנו נהיה יותר מוגנים והחוזים מוכנים כבר זמן מה לחתימה, והדחייה הזאת מסכנת את היכולת שלנו להמשיך להצטייד בחיסונים נוספים, לשלם לחברות השילוח שמביאות אותם ולהמשיך להילחם בהצלחה בקורונה. זה עלול לפגוע בבריאות של כולנו ולדחוק אותנו לאחור במירוץ העולמי 'להתחמש' בחיסונים, כולל חיסונים מותאמים למוטציות".

הצהרת מנכ"ל משרד הבריאות (צילום: לע"מ)
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי | צילום: לע"מ

בתוך כך, שר הבריאות יולי אדלשטיין תקף את גנץ בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו: "אזרחי ישראל - אלו הנושאים שביקשתי מהממשלה לאשר מחר ובעקבות חוסר האחריות המשווע של השר גנץ הם לא יעלו להצבעה. הדבר יביא לנזק עצום כפי שאפרט לכם כאן. זאת המציאות. על זה גנץ עושה שרירים. אחרי ההצלחה הכבירה של החיסונים והטיפול בקורונה, אחרי שהמשק חוזר למסלולו, גנץ יחזיר אותנו חודשים אחורה. אפילו לא חשובה הסיבה. הבריאות של כולנו היא לא צד במאבק פוליטי".

בצל מגמת הירידה הדרמטית במספרים של החולים קשה בקורונה והמונשמים עם מבצע החיסונים, אמש התראיינה לעמליה דואק ב"מהדורת צאת החג" ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי-פרייס, שדיברה על ההישגים ועל החשש שהאפקט המשמעותי של החיסונים ישתנה. 

"ככל שהתחלואה תמשיך לרדת, נוכל לאפשר יותר ויותר פתיחה של מקומות - להעלות את התפוסות ולהגדיל את כמות האנשים בכל פעימה", אמרה ד"ר אלרעי-פרייס. לצד זאת, היא הדגישה את הצורך לנקוט בזהירות כדי שהתחלואה הגבוהה לא תחזור: "אנחנו צריכים עדיין להיות מאוד זהירים לגבי הילדים שלא מחוסנים ויכולים להיכנס למקומות פתוחים ולא כאלה שדורשים תו ירוק".

לגבי המשך פתיחת מערכת החינוך אחרי פסח, אמרה: "שמחה להגיד ש-98% מתושבי ישראל נמצאים ביישובים ירוקים וצהובים - הישג אדיר. יש יישוב אדום אחד במדינת ישראל. כשנחזור מחופשת פסח, נעקוב אחר התחלואה של כיתה ג'. פתחנו את הקפסולות שם כדי לעשות את הבדיקה. אם יעבוד - נוכל לפתוח קפסולות גם בכיתות אחרות".

ראש שירותי בריאות הציבור התייחסה גם לבחינת ביטול החובה על עטיית מסכות באוויר הפתוח: "בוחנים את הדבר הזה ומחכים לתוצאות ברורות יותר לגבי יעילות החיסון בהפחתת הדבקה. מניחה שכשיהיה שינוי בהנחיות הן תהיינה קודם כל על האוויר הפתוח. עדיין לא שם ורוצים לעשות את זה מאוד בזהירות ולבסס את ההחלטות על עובדות מדעיות - עד כ שלנו הם ייבוא הווריאנטים מבחוץ. אומרים את זה פעם אחר פעם וממשיכים להגיד את זה. עד עכשיו לא נוצר וריאנט בישראל, ראינו כאלה שהגיעו מחו"ל ולכן, התחלואה המיובאת היא דבר בעייתי - בעיקר בשמירה על בידוד אנשים שחוזרים מהמקומות האלו. מדאיג הנושא הזה. קוראת לכל מי שחוזר ונוסע לשמור על עצמו ולהיות בבידוד".

בתוך כך, שני נתונים שמאז ומתמיד היו החשובים ביותר בקורונה - המספרים של החולים קשה ומונשמים ממשיכים לרדת. הערב דווח על 468 חולים קשה בלבד ו-212 מונשמים, ועל 229 מאומתים ביממה האחרונה - זאת לנוכח ההשפעה החיובית של החיסונים. תוצאות מעודדות ניתן לראות גם בארה"ב ובבריטניה בשונה ממדינות אחרונות, כמו גרמה החיסון מפחית הדבקה". עוד היא הבהירה כי "היו גם אירועים של הדבקה בחוץ, צריכים לעשות את זה בזהירות. המשק הולך ונפתח ומקדם ההדבקה הולך ויורד. חשוב שנשמור על ההישג הזה ושלא נשחרר בצורה שאחרי זה נתחרט עליה".

בריאיון היא הציגה את החשש שעומד מאחורי אי קיום אירועים עם קהל ביום העצמאות. "הבעיה המרכזית היא שיש לנו כמות גדולה של אזרחים שאינם מחוסנים - שניים וחצי מיליון ילדים ועוד כמיליון מבוגרים שבחרו שלא להתחסן - פוטנציאל גדול מאוד להדבקות. אנחנו לא רוצים לחזור למצב שבו התחלואה עולה. כל הזמן בוחנים את זה מחדש ובכל מצב שבו יכולים להגיד כן - אומרים".

בהמשך דיברה אלרעי-פרייס על הדאגה בעקבות ההחלטה לפתוח את מעבר טאבה ולחדש את הטיסות ליוון ולקפריסין. "אחד האתגרים הגדוליםמניה, שלא מצליחות לחסן את האוכלוסייה שלהן.