ראש שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה היום (שני) בתדרוך לעיתונאים בצל הירידה בנתוני התחלואה בקורונה: "המגפה הולכת וקטנה. אנחנו בירידה מאז פורים עם יותר מחמישה מיליון מחוסנים במדינת ישראל. בפעימה הבאה שתחל ביום ראשון הכמויות של האנשים יגדלו כי אנחנו רואים שהמתווה בטוח".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"פחות מ-15% מהיישובים הם אדומים וכתומים וזה הולך ומצטמצטם, ומאפשר פתיחת בתי ספר וחזרה לשגרה", הוסיפה ד"ר אלרעי פרייס. עוד אמרה כי יעילותו של החיסון גבוהה מאוד וכי ניתן לראות זאת אף בנתונים. "הרוב המכריע של החולים קשה וקריטי זה הלא מחוסנים. רוב הנפטרים הם בקרב הלא מחוסנים".

לצד הפתיחה הרחבה של המשק הזהירה אלרעי פרייס מקיום אירועים שלא בהתאם לתו הירוק: "בשנה שעברה ראינו חתונות שנגמרו בהלוויות - עכשיו יש לנו 'תו ירוק' שיכול למנוע את זה. לא הייתם רוצים שהאורחים שלכם יחלו וחלילה יקרה להם משהו רע כי הם הגיעו לחתונה".

מתחם חיסונים (צילום: Nasser Ishtayeh, פלאש/90 )
החיסון יעיל נגד המוטציה הבריטית, ד"ר אלרעי פרייס | צילום: Nasser Ishtayeh, פלאש/90

לאור חיסונם של כ-80 אלף עובדים פלסטינים עד כה, הביעה ד"ר אלרעי פרייס שביעות רצון: "זה פשוט מחמם את הלב שאנחנו עושים את הדבר הכל כך חשוב הזה לשכנים שלנו". 

ראש שירותי בריאות הציבור קראה שוב לכל מי שחצה את גיל 16 לגשת להתחסן, והזכירה כי בשכבות י"א וי"ב שבהם אחוזי ההתחסנות גבוהים - משרד הבריאות מאפשר ללמוד ללא קפסולות. לצד זאת הוסיפה כי "ביטול מוחלט של הקפסולות כרגע לא אפשרי". 

בתשובה לשאלה ממה נותר להיזהר בהתחשב בנתונים המעודדים, הצביעה אלרעי פרייס שוב על המוטציות. "אותנו הכי מדאיג, ואנחנו עובדים מסביב לשעון בנושא של הווריאנטים", אמרה. "כרגע בישראל יש את הבריטי והוא השולט. אנחנו יודעים שהחיסון יעיל נגדו. נגד הסוג הדרום אפריקאי, פחות אבל עדיין יעיל. מה שמדאיג אותנו בעיקר זה כניסה של וריאנטים חדשים דרך נתב"ג ומעברים יבשתיים וימיים. יש לנו כ-3.5 מיליון אנשים לא מחוסנים ויכול להיכנס גם וריאנט יותר מסוכן ושהחיסון לא יעיל עליו".

נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, סגר (צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90 )
"חוששים מכניסת וריאנטים מנתב"ג", ד"ר אלרעי פרייס | צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90

בהתייחס לשאלת משך היעילות של החיסון, וכיצד ניתן למדוד אותו, אמרה ראש שירותי בריאות הציבור: "המשרד ייתן את הממלצות המקצועית בהתאם לנתונים בספרות. אנחנו המדינה הראשונה שמחסנת בהיקפים האלה והבשורה תיצא מאיתנו. יהיו בדיקות סרולוגיות למחוסנים ונעקוב אחרי רמת הנוגדנים. חשוב להבין שכיום אנחנו עוד לא יודעים מה הסף שמתחתיו הנוגדנים כבר לא מגינים. אנחנו מתכננים כעת מחקרים כאלו כדי לדעת איזו המלצה לתת. רק לפי המחקרים ניתן הנחיה לציבור".   

ומה יקרה אם יתברר כי שלאחר חצי שנה היעילות פוחתת? האם נזדקק למנת חיסון נוספת או שתיים? "גם הדבר הזה דורש עוד בדיקה", השיבה אלרעי פרייס והוסיפה כי ממחקרים שבוצעו על מחלימים, מנת חיסון אחת מביאה לרמה מאוד גבוהה של נוגדנים וייתכן כי זה יספיק. "יכול להיות שייכנס וריאנט שנדרש לתת מנת חיסון אחרת שיהיה קצת שונה ומתאים לווריאנט. אולי שם נצטרך שתי מנות ולא אחת. נצטרך ללמוד על בסיס נתונים".

ד"ר אלרעי פרייס גם התייחסה למתווה הבדיקות המהירות שייכנס לתוקף החל מהשבוע הבא: "הרגישות של הבדיקות המהירות נמוכה יותר, אבל אם יש עומס נגיפי גבוה הסיכוי שהבדיקה המהירה תזהה עולה - לכן אנחנו סומכים על הבדיקות האלה ומעוניינים לעשות בהן שימוש בכניסה לאירועים. לעומת זאת הבדיקות לא מספיק רגישות כדי לאפשר כניסה לבתי מלון לחמישה ימים אבל לאירוע של כמה שעות זה מתאים".

לפי דוח אמ"ן שפורסם הבוקר (שני), מקדם ההדבקה עומד על 0.76. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 2.4% מתוך 55,225 בדיקות, לעומת שלשום, אז עמד שיעור החיוביים על 2.9%. משרד הבריאות עדכן שביממה האחרונה אובחנו 1,339 נדבקים חדשים.

627 חולים מוגדרים מוגדרים במצב קשה, וביממה האחרונה נוספו רק עוד 16 חולים קשה ובכך נמשכת הירידה בתחלואה הקשה. לשם השוואה, ביום שבת הקודם עמד מספר החולים קשה על 704 בני אדם.

בתוך כך, הבוקר פורסם המתווה המלא לפתיחת המועדונים וחיי הלילה, לפיו מקומות הבילוי יידרשו להשתמש במאבטחים כדי להבטיח שאף אדם, חוץ ממחזיקי הדרכון הירוק, לא יוכל להיכנס. מכיוון שמדובר באירועים לאנשים בוגרים בלבד, לא תתאפשר כניסה של 5 אחוזים על בסיס בדיקת קורונה כפי שנעשה באולמות האירועים וגם מתווה הבדיקות המהירות אינו רלוונטי במקרה זה.

מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי, אמר אתמול בריאיון ליונית לוי במהדורה המרכזית כי לאור נתוני התחלואה הנמוכים, ייתכן שתהיינה הקלות בהגבלות הקורונה בשבועות הקרובים. המשמעות היא שייתכן ובערב חג פסח שיחול בעוד כשבועיים – תותר התקהלות של יותר מ-20 איש במבנה סגור ו-50 איש בשטח פתוח.

בנוסף, אתמול פרסמנו כי ייתכן שכבר מהחודש הבא, לא תהיה עוד חובה לעטות מסכות באוויר הפתוח, ובמשרד הבריאות נערכים לביטול ההנחיה שנכנסה לתוקפה באפריל בשנה שעברה.