שחר קראוס, נער אוטיסט בן 17, כבר רגיל למבטים הנוקבים בשנה האחרונה ולהערות מאנשים בסביבתו כשהם מבחינים שהוא לא עוטה מסכה. מה שאותם אנשים לא יודעים, זה שלו - ולאנשים כמוהו - יש אישור מהמדינה להסתובב בחוץ ובמקומות סגורים ללא מסכה, בשל רגישותם אליה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שחר לא מרבה לצאת מהבית בשל היחס של אנשים אליו. הוא מספר כי הוא מרגיש מאוים וממעט לצאת. אך לפני כמה שבועות החליט לעשות זאת בכדי להצטייד בבגדים חדשים. הוא הרכיב את משקפי השמש שלו, שגם מגנות עליו מרגישות לאור, והגיע לרשת ביגוד מוכרת - שם סירבו להכניסו מאחר שלא עטה מסכה.

לדבריו המוכרת אפילו לא אפשרה לו לציין את העובדה כי יש לו פטור מעטיית מסכה – ופשוט התעקשה שייצא מהחנות. במכתב ששלח שחר לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, יחידה במשרד המשפטים אשר פועלת למניעת אפליה ולקידום השתלבותם של אנשים עם מוגבלות בחברה, פירט את האירוע שמבחינתו היה רק דוגמה אחת ליחס של החברה ושל נותני שירות אל אנשים במצבו בזמן הקורונה.

"יש פה ציבור גדול של שומרי חוק שנפגעים מהמצב, ואף אחד לא עושה שום דבר כדי למנוע את הפגיעה", ציין במכתבו. "אני לא יכול לעטות מסכה ובהתאם לצו בריאות העם אני פטור ממנה", כך פתח שחר את מכתבו כשהוא מתייחס למסכה הפשוטה שכולנו כבר התרגלו לעטות. עבורו המסכה יוצרת תחושת חנק ורגישות גבוהה.

תל אביב, קורונה, מסכה, רחוב, ישראל, סגר, הגבלות (צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90 )
מסכה בימי הקורונה. למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90

שחר הוסיף גם שעל פי חוק אסור לאף גורם לדרוש ממנו להראות מסמכים או לפרט מהן המוגבלויות שלו, כיוון שהם מצויים תחת חיסיון רפואי. בשטח, הוא מודה, כל אדם יכול לבוא ולשקר שיש לו פטור. נותני השירות לא יידעו כך למי להאמין. משרד המשפטים ממליץ על כן – אם כי לא מחייב – לשאת מסמכים. הן במשרד המשפטים והן משרד הבריאות לא סיפקו מסמך רשמי עבור אותם אנשים שפטורים מהמסכות.

לאחר שהוצא מהחנות, אימו של שחר, אפרת, ניגשה לאותה החנות וביקשה להסביר להם את המצב. אלא שמנהלת החנות התעלמה גם הפעם מבקשתה של אפרת. "היינו בשוק", ציינה אפרת. "בדרך כלל מאפשרים לנו אבל הפעם זה לא קרה. כל פעם זה דיון מחדש - הוא נאלץ להוציא תעודת נכה למרות שהוא לא חייב וזה עושה לו רע".

אפרת מספרת כי בכל יציאה משותפת מהבית היא נמצאת במצב כוננות: "מי יתקוף אותו עכשיו, מאיפה זה יגיע. המון מעירים לא יפה, גם אנשי מקצוע וגם האוכלוסייה". אפרת מציינת כי היא מבינה גם את הצד השני, שמפחד להיות ליד אדם ללא מסכה, אך היא מוסיפה: "למה הילד שלי צריך להרגיש מפוחד לצאת מהבית?". 

שחר אף הגדיל לעשות ובתחילת המשבר הדפיס על חולצה את הפטור שקיבל לעטיית מסכה - ורק איתה יצא מהבית בכדי שלאנשים מסביבו יהיה ברור כי הוא פטור מן החובה. אך גם זה לא ממש עזר.

"יחס מזלזל, פוגע ומשפיל"

לאחר שהגיעו לחנות פעמיים וטענותיהם לא נשמעו, החליטה אפרת לשוב לחנות בפעם השלישית יחד עם שחר – ובהמלצת עורכת דין ליאור ארז, הפעם תיעדו את התנהלות החנות. את הסרטון הם החליטו שלא לשתף, כיוון שהם לא רוצים לגרום נזק לאף גורם, אך הם טוענים כי היחס שקיבלו בחנות היה מזלזל ופוגע.

"שחר הגיע עם זקן ומשקפי שמש. הוא מתבטא יפה ובנועם", סיפרה אפרת. "אך בגלל שהוא נראה רגיל לחלוטין והמוגבלות שלו לא מורגשת, קשה לאנשים להבין שיש לו מגבלה וחושבים שהוא משקר". לאחר דיון חוזר וממושך הגיעו עוד כמה גורמים ממתחם החנויות וביקשו מהם לעזוב. "נתקלתי ביחס מזלזל, פוגע ומשפיל מהצוות", תיאר שחר.

אזרחים עוטים מסכה ברחוב (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
מסכה בימי הקורונה. למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: פיטוסי , פלאש/90

הוא הוסיף במכתבו: "לקוחה שהייתה במקום קיבלה על עצמה את החובה לאכוף את תקנות הקורונה ועטיית מסכה. אותה אישה התערבה באופן בוטה, פוגע ואלים מילולית בשיח – בקולי קולות היא חיקתה אותי, צחקה עלי בפני הלקוחות והצוות, זלזלה בי וקיללה אותי".

קיימת מורכבות במקרה הזה, מצד אחד בעלי החנויות נדרשים על ידי משרד הבריאות לוודא כי כל הלקוחות עוטים מסכות. מצד שני, אסור להם על פי חוק לדרוש פטור – ומשרדי הבריאות והמשפטים לא מספקים אחד כזה לטובת בעלי המוגבלות שזכאים לא להסתובב במסכה.

שחר פירט במכתבו לנציבות פתרון מוצע, בצורת תעודה מיוחדת שתינתן למי שיש לו פטור. בכך לא יוכלו מתחזים להשתמש בתירוץ הפטור ולפגוע באלו שבאמת זקוקים לו. בסוף המכתב ביקש שחר להצביע על תופעה בעייתית רחבה יותר: "יש כאן תערובת רעילה שנרקחה ע"י משרד הבריאות ומשרד המשפטים. אלו מחוקקים תקנות ונהלים מעורפלים ומבלבלים, ואף נמנעים מלאכוף אותם".

מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מטעם משרד המשפטים נמסר בתגובה: "נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות פעלה ופועלת לאורך כל המשבר על מנת להכניס דגשים והחרגות בתקנות החירום שיסייעו לאנשים עם מוגבלות, בהם ההחרגה החשובה שקבע משרד הבריאות המאפשרת לחלק מהאנשים שלא לעטות מסכה. מדובר בהחרגה הניתנת לאנשים המתקשים באופן משמעותי או שנמנע מהם עקב מוגבלותם לעטות מסכה".

"לעמדתנו, אין מקום ליצור מערך של אישורים מיוחדים לעניין זה, זאת מכיוון שלפרקטיקה מסוג זה של אישורים מיוחדים עלולות להיות השלכות ארוכות טווח בתחום של שוויון אנשים עם מוגבלות ולהוביל להדרה של אנשים בהמשך הדרך גם לאחר סיום משבר הקורונה. עם זאת, המלצנו ואנו עדיין ממליצים לאנשים עם מוגבלות להציג תעודה או אישור במידה וזו קיימת בידיהם (כגון תעודת נכה/ פטור מתור וכיוב' ללא פירוט מהות המוגבלות). במקביל, אנו מצפים מנותני השירות להתחשב גם בעניין זה. אנו מבינים את החשש מפני הידבקות וסבורים שעל כל הצדדים להתחשב, להישמע להוראות, לשמור על הפרטיות ועל כבוד האדם ובוודאי להימנע מהשפלת אדם בפומבי".

"נציין כי הואיל ומדובר בתקנות שעת חירום, האכיפה לגביהן אינה נמצאת בידיה של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, זאת להבדיל מאכיפת תקנות הנגישות בהן אנו מבצעים פעילות אכיפה נרחבת. עם זאת, בעקבות פניות שקיבלנו בנושא פנינו לעשרות נותני שירות והסברנו את הזכות לפטור מעטיית מסכה שנקבעה ואת הצורך להנחות את העובדים שלהם בנוגע לנושא".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il