שינו את דעתם: לאחר שבחודש האחרון המליצו לנשים בהיריון לא להתחסן לקורונה ויצרו מחלוקת בין-לאומית בנושא, הלילה (בין שישי לשבת) פרסמו בארגון הבריאות עולמי הנחיות חדשות הקוראות לנשים בהיריון להתחסן נגד נגיף הקורונה. "היתרונות בחיסון נשים בהיריון מתעלים על הסיכונים שבכך", נכתב בניסוחן החדש של הנחיות הארגון. במשרד הבריאות הישראלי המליצו לנשים שלא להתחסן בשליש הראשון להיריון אך כעת נמתין לגלות איך יגיבו לשינוי החדש בהנחיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשלישי האחרון התנגד ​​ארגון הבריאות העולמי לשימוש בחיסון של מודרנה במהלך היריון "אלא אם כן היתרון שבחיסון אישה בהיריון גובר על הסיכונים הפוטנציאליים הנובעים מהחיסון", כמו אצל עובדי בריאות ונשים בהיריון עם גורמי סיכון. מוקדם יותר החודש התנגדו בארגון גם לשימוש בחיסון של פייזר במהלך ההיריון. בשני המקרים הם הצביעו על היעדר נתוני בטיחות לגבי נשים בהיריון מפני שלא נכללו בניסויים הקליניים של חברות התרופות.

בזמן שנשים הרות צמאות לעצות עקביות בנוגע לחיסון וכבר התבלבלו מההנחיות הסותרות לגביו, החליטו בארגון הבריאות העולמי ליישר קו עם המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן. הם שינו את הנחיותיהם בנושא חיסון נשים בהיריון בהקשר החיסון של מודרנה.

"בהתבסס על מה שאנו יודעים על החיסון הזה, אין לנו סיבה ספציפית להאמין שיהיו סיכונים מסוימים שיתעלו על היתרונות שבחיסון נשים בהיריון", נכתב בהנחיה החדשה הנוגעת לחיסון של מודרנה. בכל הקשור לפייזר הארגון עדיין מחזיק בדעה שאם לא מדובר בנשים עם גורמי סיכון או עובדות במערכת הבריאות - לא מומלץ לנשים בהיריון להתחסן בחיסון של פייזר.

מודרנה, חיסון (צילום: רויטרס)
"אין לנו סיבה ספציפית להאמין שיהיו סיכונים מסוימים שיתעלו על היתרונות שבחיסון נשים בהריון" | צילום: רויטרס

מומחים שיבחו את השינוי, וקיבלו בברכה את ההסכמה בין ארגוני בריאות הציבור המובילים בעולם בנושא חשוב זה. "שמחתי מאוד לראות שבארגון הבריאות העולמי שינו את הנחיותיהם בנוגע לחיסון נשים בהיריון", אמרה ד"ר דניס ג'יימיסון, רופאה מיילדת בבית החולים אוניברסיטת אמורי וחברה בצוות המומחים לקורונה של קהילת המיילדים והגניקולוגים בארה"ב. העמותה הייתה בין ארגוני בריאות הנשים הרבים שדחקו בפייזר ובמודרנה לזרז את בדיקות החיסון בנשים בהיריון.

באופן מסורתי נשים הרות לא נוטלות חלק מניסויים קליניים רפואיים. לכן נוצר מחסור בנתונים מדעיים על בטיחות של תרופות וחיסונים בקרב הנשים וילדיהן שטרם נולדו. בדרך כלל חיסונים נחשבים לבטוחים, ונשים בהיריון נקראות להתחסן מפני שפעת ומחלות אחרות מאז שנות השישים, אפילו בהיעדר ניסויים קליניים קפדניים לבדיקתן.

על פי הדוברת של פייזר, החיסון שפיתחה החברה וטרם מומלץ לשימוש על ידי ארגון הבריאות העולמי בנשים בהיריון ייבדק בקרב קבוצה זו במהלך החודשים הקרובים. כמו כן, במודרנה מתכננים לקיים רישום מעקב לבדיקת תופעות לוואי בקרב נשים שחוסנו על ידם.

סיכוני הקורונה במהלך ההיריון הם משמעותיים

"נשים בהיריון הן בעלות סיכוי גבוה פי 5 לאשפוז, סיכוי גבוה פי 3 עד 4 להזדקק לטיפול נמרץ, וסיכון גבוה פי 2 עד 3 להצטרך אמצעים מצילי חיים, כמו הנשמה מלאכותית", אמרה מומחית לרפואת האם והעובר בבית חולים לילדים בטקסס ופרופסורית להתמחות במיילדות וגניקולוגיה בבית הספר לרפואה ביילור שביוסטון, ד"ר קיירסטי אגארד.

"ולמרות שהנתונים עדיין לא הושלמו, קיים לפחות סיכון קטן למותן של אמהות, תמותת תינוקות לפני לידתם או לידה מוקדמת בשל הידבקות בקורונה במהלך ההיריון", המשיכה ד"ר אגארד. "לנשים שחורות ולטיניות יש סיכון מוגבר במיוחד למחלות קשות ולמוות מקורונה. אלה העובדות".

מדוע היריון גורם לנשים להימצא בסיכון גדול יותר? סיבה אחת היא ירידה בכושר הריאות של האישה ככל שהתינוק גדל. "היא יכולה לפתח קשיי נשימה עד לרמה שלא תוכל להתאושש מהם", אמרה המומחית שלה גם יש דוקטורט באימונולוגיה. "בכל מגפה שקרתה במאה השנים האחרונות היה סיכון מוגבר לנשים בהיריון כאשר מגפות אלה היו קשורות למחלות נשימה קשות".

בנוסף, אמרה ד"ר אגארד ל-CNN, ליבה של אישה בהיריון פועם בקצב הגבוה פי 1.5 מהרגיל על מנת לספק מספיק דם לתינוק ולשלייה. "כך שפעולת יתר של הלב, שאנו מכנים תפוקת לב גבוהה יותר, גם מעמידה נשים בהיריון בסיכון לאי ספיקת לב, אשר מהווה גורם אפשרי למוות מהנגיף", הסבירה.