יותר מ-100 אלף ישראלים קיבלו בשבוע האחרון את מנת החיסון השנייה - ובשלב השני של מבצע "לתת כתף", מתחילים להתגלות יותר מקרים חריגים של תופעות לוואי. אמש (חמישי) התחסנה הישראלית ה-2 מיליון, וכעת המבצע מתחלק בין אלה שמקבלים את המנה הראשונה לאלה שמתחסנים במנה השנייה. במהלך החודש הזה גדל מסד הנתונים, וכעת מתבהרת התמונה בעניין תופעות הלוואי שדווחו וגם בעניין משך הזמן שלוקח לגוף לפתח נוגדנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עד כה 1,127 ישראלים שהתחסנו דיווחו על תופעות לוואי - אלה הנפוצות ביותר:
• 236 כאב במקום ההזרקה
• 113 חולשה כללית
• 97 כאב ראש
• 83 סחרחורות/תחושת עילפון
• 71 אודם ונפיחות במקום ההזרקה

"לפני שבוע וחצי קיבלתי את המנה הראשונה של החיסון, התחיל לי כאב נוראי בראש, בצד אחד של הראש, והיו לי טיקים בעין", סיפרה הדר אלמגור ניר שסבלה מתופעת לוואי. "פשוט איבדתי שליטה על החלק הימני של הפנים, וזה בא והלך והיה ממש מפחיד".

לפי נתוני משרד הבריאות, גם תופעות נדירות שהכרנו מהמחקר של פייזר החלו להתגלות בישראל:
• 13 שיתוק זמני בעצבי הפנים
• 3 טעם מתכתי או מר בפה
• 2 קושי בנשימה
• 1 איבוד הכרה פתאומי

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מסקנות מעודדות לגבי נתוני ההדבקה אחרי המנה הראשונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ד"ר ארז ליבל, מנהל מחוז שרון-שומרון בשירותי בריאות כללית הדגיש כי במערכת הבריאות "לא מוטרדים מתופעות הלוואי, הן מזעריות. הן אינן שונות מתופעות הלוואי שקיימות מהחיסונים שאנחנו מכירים".

מה הסיכוי להידבק בין החיסונים?

הסיכון לתופעות לוואי מתגמד למול הסיכון מהמחלה ובינתיים מתחילים להגיע גם ניצנים ראשונים של בשורות מעודדות לגבי היעילות של החיסון. "אנחנו עוד לא יודעים אם החיסון מגן מפני הדבקה ולא רק מפני מחלה, אבל יש לנו כבר רמיזות שהוא יגן גם מפני הדבקה ואז הוא מאוד יעזור לחסינות העדר שתתפתח", הסביר פרופסור דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה עין כרם.

בדוח של משרד הבריאות הגיעו למסקנה כי "ככל שחולף זמן רב יותר ממנת החיסון הראשונה - ירד הסיכוי של המתחסן להידבק". בדוח גם צוינו נתוני ההדבקה של המתחסנים במנה הראשונה: 82,567 נדבקו תוך שבוע מקבלת החיסון ו-4,500 נדבקו 15 יום ומעלה מקבלתו. 

במכון המחקר של כללית נבדקו כ-200,000 מתחסנים אל מול קבוצת ביקורת תואמת - והמסקנה שאליה הגיעו: ירידה של כ-33% בשיעור החיוביים 14 יום לאחר מנת החיסון הראשונה. במכון המחקר והחדשנות של מכבי, "קאהן, סגול, מכבי" נבדקו 430,000 מתחסנים - ומהסקנה שאליה הגיעו: ירידה של כ-60% בשיעור החיוביים 13 יום לאחר מנת החיסון הראשונה.

"לפי הנתונים מהעולם, חסינות עדר תופיע רק בשיעורים גבוהים מאוד של חסינות אוכלוסייה - 70%-80%, ואולי יותר", סיכם פרופסור רן בליצר, ראש חטיבת החדשות בשירותי בריאות כללית. "רוב מכריע של אוכלוסייה צריך להתחסן כדי שנהיה שם. זה ייקח זמן, אבל עד אז - בשאיפה אם יתברר שהחיסון מגן מפני הדבקת אחרים, אנחנו נראה אפקט חלקי אבל גם זה ייקח זמן".