לא משנה אם אתם מתחברים לטעם של החזרת או לא, אין ספק שאי אפשר להתווכח על דבר אחד: היא אחד ה-סמלים של סדר פסח, לצד גפילטע פיש, קציצות פראסה, חרוסת ומצה בריי, בין היתר. 

המטבל החריף-מתקתק הוא חלק בלתי נפרד מארוחת החג בקהילות אשכנזיות ויש סיבה טובה לכך - הוא פשוט התוספת המושלמת לגפילטע פיש. אבל האמת היא שיש עוד סיבה ממש טובה להוסיף את החזרת לשולחן החג שלכם, פשוט כי הוא בריא. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במטבל החזרת יש שני מרכיבים עיקריים: שורש חזרת וסלק. ושניהם מספקים כמות מכובדת של יתרונות בריאותיים שיעשו חשק גם לסרבני החזרת הכי גדולים לנסות את המטבל הייחודי הזה. חוץ מלספק למטבל את שמו, שורש החזרת מעניק למטבל את טעמו החריף. החריפות של שורש החזרת מזכירה את החריפות של זרעי החרדל ושורש הווסאבי. הסלק מספק לחזרת טעם מעט מתקתק לשניהם, מתברר, יש המון יתרונות בריאותיים. 

יכול להפחית דלקות בגוף. שורש חזרת מכיל תרכובת כימית הנקראת סיניגרין, שנמצאה במחקרים כמפחיתה דלקות, על ידי כך שהיא  משנה או חוסמת חלקים במערכת החיסונית שגורמים לדלקת. מחקרים אלה הצביעו על כך שסיניגרין יכול לעזור להקל תסמינים של טרשת עורקים. עם זאת, ייתכן שנדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר ממצאים אלו. 

תורם למערכת הנשימה. כשאוכלים שורש חזרת, בדומה לווסאבי, מרגישים את החריפות בעיקר באזור האף והסינוסים. אם אכלתם חזרת בעבר, סביר להניח שאתם מכירים את התחושה הזו שדרכי הנשימה שלכם באף נפתחות. אז מתברר שזו לא רק הרגשה - מחקר הראה כי נטילת תוספים המכילים שורש חזרת יכולה לעזור לטפל בזיהומים בסינוסים ובברונכיטיס. 

שורש חזרת (צילום:  Eskymaks, shutterstock)
מתברר שלשורש החזרת יש לא מעט יתרונות בריאותיים | צילום: Eskymaks, shutterstock

לסלק ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים, ביניהם חומצה פולית, מנגן ואשלגן. בנוסף לכך, הוא גם דל בשומן וערכו הקלורי נמוך, כך שאתם יכולים ליהנות ממנו גם אם אתם שומרים על המשקל (למרות שידוע שבארוחות חג אפשר להרשות לעצמנו להתפנק בכל מקרה). 

שורש חזרת הוא אנטי-בקטריאלי. כשחותכים שורש חזרת, משתחררת תרכובת הנקראת אליל איזותיאוציאנט (allyl isothiocyanate), או בעברית - שמן חרדל. וישנם מחקרים המצביעים על יתרונות אנטי-בקטריאליים של תרכובת זו. אמנם מרבית המחקרים נעשו על תאים במעבדה, אך תוצאותיהם הראו כי תרכובת זו יכולה להילחם בחיידקים מחוללי מחלות, כמו אי-קולי וסלמונלה - וגם בפטריות מזיקות. 

סלק, סלקים (צילום: Ivanna Grigorova, ShutterStock)
עשיר בנוגדי חמצון ובעל ערך תזונתי גבוה | צילום: Ivanna Grigorova, ShutterStock

עוד ב-mako בריאות:
>> אוהבים תרד? יש משהו שאתם צריכים לדעת
>> מחקר מצא יתרון נוסף לחיסון הקורונה
>> יש לכם טעם מוזר בפה? זו עלולה להיות הסיבה

מונעים נזקים לתאים בגוף. גם שורש החזרת וגם סלק מכילים לא מעט נוגדי חמצון, שעוזרים להגן על הגוף מפני נזקים לתאים, הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. כמו כן, נוגדי חמצון יכולים לעזור להאט סימני הזדקנות, שמופיעים גם בשל נזקים של רדיקלים חופשיים. סלק מכיל אנתוציאנידין, נוגד חמצון שהוא למעשה גם פיגמנט המעניק לו את צבעו העז. פיגמנט זה גם יכול לעזור לשמור על עור בריא וצעיר, כיוון שהוא תורם לשמירה על קולגן, מרכיב חיוני ברקמות החיבור בעור. 

סלק עוזר לאיזון לחץ הדם. סלק מכיל ריכוז גבוה של ניטרטים, שיכולים לעזור להוריד את לחץ הדם. לחץ דם מאוזן חשוב למערכת הלב וכלי הדם והוא יכול לעזור להפחית סיכון להתקף לב ולשבץ.