תקופת הקורונה, שבה המאבק בנגיפים ובמחלות הפך לעניין שבמרכז סדר היום, הביאה את ישראל להצטרף ל-9 מדינות נוספות – למלחמה בווירוס אחר, מוכר פחות. מדובר במחלה בשם "הפטיטיס C – צהבת נגיפית", שאותה נושאים כ-100 אלף ישראלים, לרוב ללא ידיעתם ועשרות מתים ממנה במדינה מידי שנה כתוצאה מסיבוכים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עד היום, האנושות הצליחה למגר וירוסים באופן מלא בעזרת טיפולים וחיסונים רק פעמיים: במחלת האבעבועות השחורות ובמחלת הפוליו, שכמעט נעלמה לחלוטין. אומנם, נדמה שאת הקורונה יהיה קשה להעלים בטווח הנראה לעין, אך במשרד הבריאות מנסים לעשות זאת כעת מול וירוס הצהבת הנגיפית.

מדובר במחלה חמקמקה, שרוב רובם של כ-100 אלף הישראלים שנושאים אותה כלל אינם יודעים על כך ולכן לא מטפלים בעצמם. זאת, ברקע הסיכונים העתידיים שהמחלה עלולה לגרום כמו מחלות כבד קשות שבהן סרטן הכבד. למרות שיש תרופות חדשניות שיכולות לחסל את אותו הווירוס – 71% מתקציב שמיועד לכך מידי שנה – נשאר בקופה ללא שימוש.

פרופ' איתמר גרוטו (צילום: מוטי מילרוד, TheMarker)
האחראי על התוכנית: המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו | צילום: מוטי מילרוד, TheMarker

כעת, ישראל מצטרפת ל-9 מדינות נוספות, ומשיקה תוכנית חדשה להעלמת הווירוס בישראל. מי שהכין את התוכנית מטעם משרד הבריאות הוא המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו. הוא מסביר שהאסטרטגיה תהיה דומה מאוד לזו שננקטת במלחמה בקורונה – מעבר ממגננה למתקפה: חיפוש חולים באופן אקטיבי, באמצעות בדיקות סקר וטיפול בהם.

הגישה הזאת תופסת תאוצה כעת בהשראת המלחמה בווירוס הקורונה, והתוכנית למיגור וירוס ה"הפטיטיס C" בישראל - היא דוגמא לכך. המדינות שכבר השיקו תוכנית דומה הן אוסטרליה, יפן, דרום קוריאה, איטליה, צרפת, איסלנד, בריטניה, שוויץ וספרד.

חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת "חץ" שפעלה בנושא יחד עם משרד הבריאות, בירך על התוכנית: "העובדה שדווקא בעיצומה של מגיפת הקורונה המשתוללת בארץ, משרד הבריאות נרתם לממש את הבטחתו בנושא, היא הישג היסטורי וצעד חשוב בדרך לניצחון על המחלה".

"בישראל, ישנם עשרות אלפי אנשים שמסתובבים עם הנגיף, מבלי שהם יודעים על כך. עם השקת התכנית, יחוייבו קופות החולים לאתר את החולים הללו באופן יזום ולטפל בהם, לפני שיהיה מאוחר מדי", הוסיף בורמן.