הוריאנט הבריטי שינה את פני התחלואה בישראל. אם בגל הראשון והשני היו יותר חולים מבוגרים והנגיף התפשט במהירות קטנה יחסית, בחודשים האחרונים המוטציה התגלתה כמדבקת הרבה יותר. הערב (חמישי) אנו מפרסמים לראשונה כי מחקר שערכה קופת חולים כללית בקרב עשרות אלפי ישראלים מאשש את החשדות שהתחזקו בשבועות האחרונים וקובע כי המוטציה אלימה באופן משמעותי מהגרסאות הקודמות של הנגיף.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסגרת המחקר נבדקו שתי קבוצות של עשרות אלפי ישראלים - הקבוצה הראשונה מנתה 60 אלף איש שנדבקו בקורונה בחודשים אוקטובר-דצמבר, הקבוצה השנייה מנתה 50 אלף ישראלים שנדבקו בנגיף בחודשים ינואר פברואר, אז היה גם צפי לירידה משמעותית בנתוני התחלואה בישראל בעקבות הסגר השלישי, דבר שלא קרה.

ממצאי המחקר העלו כי בקרב 50,000 אלף מבוטחים שנדבקו בקורונה (ולא חוסנו לפני כן) במהלך ינואר-פברואר 2021, נרשמה עליה של 70% בהתדרדרות לתחלואה קשה ביחס לצפוי לאור נתוני 60,000 נדבקים בחודשים קודמים, ככל הנראה בעקבות התפשטות הזן הבריטי.

"הנתונים שלנו מספקים הסבר אפשרי מדוע בשבועות הראשונים של השנה לא נצפתה ירידה חדה כמצופה במספר החולים הקשים החדשים מדי יום, למרות העמקת מבצע החיסון והיעילות הרבה של החיסונים כפי שנמצאה במחקר הגדול שערכה כללית והתפרסם הבוקר בכתב העת ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין." אומר פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וראש מערך החדשנות בכללית.

פרופ' בליצר המשיך ואמר כי "לפי התוצאות שבידינו, חלק מהירידה הכוללת בחולים הקשים בכל הגילאים עקב ההתחסנות נצפתה באיחור והיקף מוגבל מהצפוי - בשל עליה חדה מקבילה בשיעורי התחלואה הקשה מבין הנדבקים בקרב הלא מתחסנים בכל קבוצות הגיל – עליה של כ-70% ביחס לתקופה של עד לפני חודש. מצאנו לנכון לפרסם ממצאים אלה כעת, לפני פרסום מדעי ובקרת עמיתים, כדי להתריע בפני הציבור על הצורך לגלות זהירות יתרה בחג הפורים".