לראשנה בעולם: רופאים ישראלים השתילו לב מלאכותי מתקדם באדם שנולד עם "לב הפוך". י', בן 55 ממרכז הארץ, סובל מתסמונת לבבית נדירה של "לב הפוך" - מצב שבו כלי הדם הגדולים מחוברים הפוך לחדר הימני של הלב, במקום לחדר השמאלי. המחלה גרמה לו לסבול מאי ספיקת לב ובשנים האחרונות הוא נמצא ברשימת ההמתנה לתרומת איברים. עם זאת, תרומה לבבית היא אירוע נדיר והממתנה עשויה להיארך זמן רב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כדי להציל את חייו, הצוות הרפואי בבית החולים בילינסון נרתם למשימה שלא נעשתה לפני כן. הם התקינו מכשיר "לב מלאכותי" חדיש מסוג 3HM שמותאם לצורה של לב רגיל – אל המבנה ההפוך של המטופל. עד היום נעשו ברחבי העולם רק חמישה ניתוחים כאלו, אלא שעד כה, נעשה שימוש בטכנולוגיה ישנה יותר שהביאה לתקלות ובעיות שונות אצל החולים.

"לנתח חולה עם 'לב הפוך' זה אתגר גדול ולכן ההכנה הטרום ניתוחית הייתה חשובה לאין ערוך", ציין ד"ר ירון ברק, מנהל היחידה להשתלות בית חזה במערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון ומשתיל מכשיר העזר הלבבי. "מבנה הלב שונה והפוך, מיקום המסתמים שונה, ומיקום כלי הדם הגדולים הפוך, לכן היינו צריכים להיערך לניתוח עם כמה אפשרויות למקרה שניתקל בהפתעות. העובדה שאיש בעולם לא השתיל את הלב המלאכותי החדיש לחולים מסוג אלו, חייבה אותנו לאלתר פתרון ייחודי שמתאים לחולה".

צילום בית החזה , השתלת לב (צילום: מרכז רפואי רבין, בית חולים בילינסון)
לאחר ההשתלה | צילום: מרכז רפואי רבין, בית חולים בילינסון

לאחר הכנות רבות, הצוות הרפואי הרחב התכנס לניתוח הגורלי. ד"ר ברק תיאר את אותם רגעים: "כשאתה עושה משהו בפעם הראשונה, הסיכון הוא מאוד גדול ועל הכתפיים שלך. לכן עשינו המון בדיקות מקדימות והדמיות לפני הניתוח. הגענו עם תכנון ניתוחי מדויק גם ברמת ההדמיה וגם ברמת האקו. למעשה עד לרגע שבו הפעלנו את מכונת הלב המלאכותי – עוד היה בנו חשש האם זה אכן יעבוד".

הניתוח הסתיים בהצלחה והמטופל שוחרר לביתו כשהוא מרגיש טוב. "ההתרגשות הייתה מאוד גדולה ברגע שהדבר הזה קרה", סיפר ד"ר ברק. "היה ברור לכולם שלמעשה אנחנו מהווים סמן לעולם, ואם עד היום השימוש בלבבות המלאכותיים היה שמור לאנשים מבוגרים עם מחלות שמתפתחות עם הגיל, כעת נוכל לסייע גם לחולים עם מחלת לב מולדת, אנשים רבים שעד היום לא יכולנו לעזור להם".

ד"ר בן בן-אברהם, רופא בכיר ביחידה לאי ספיקת לב במערך הקרדיולוגי בבילינסון, ציין כי הטכנולוגיה החדשה צפויה להתאים את עצמה לחולים עם מחלות לב מסוגים שונים. לדבריו, "עד כה חולי הלב עם מחלת לב מולדת היו צריכים להמתין להשתלת לב כדי לקבל מענה למחלתם, אך עקב מיעוט האיברים הקיימים לתרומה בישראל רצינו למצוא פתרון לחולים אלו. כעת פתחנו עבורם אפשרות נוספת – השתלת מכשיר עזר לבבי ועוד החדיש ביותר שקיים. בעתיד אנו מתכוונים להרחיב את השתלות הלב המלאכותי לחולים נוספים עם מחלות לב מולדות מסוגים שונים".

פרופ' דן ערבות, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון, הוסיף: "אנחנו ממשיכים כל העת להרחיב את קבוצת החולים הקשים ביותר לה אנו יכולים לעזור. אנו גאים להיות הראשונים בעולם שמשתילים את מכשיר העזר הלבבי החדיש ביותר בעולם לחולים הקשים ביותר. השתלה לחולה עם לב הפוך הינה אתגר ייחודיי ביותר ואנו גאים לעמוד בשורה הראשונה של מספר מועט ביותר של מרכזי ההשתלות בעולם שמסוגלים לבצע ניתוחים פורצי דרך מעין אלה".

המטופל י', בן 55 ממרכז הארץ, אמר ל-N12 לאחר שהניתוח הושלם בהצלחה: "אני מאוד מודה לצוות הרפואי על החשיבה מחוץ לקופסה והפתרון היוצא דופן למצבי המורכב. עברתי מסע ארוך ולא פשוט, ובזכותם הצלחתי לראות את האור בקצה המנהרה. היום אני נמצא במסגרת שיקומית ומקווה לחזור לשגרה במהרה".