היעד הנכסף שאליו אנו משוועים מאז פרוץ המגפה הוא הגעה לחסינות העדר - מצב שבו נוצרת הגנה מפני התפשטות נגיפים בעקבות שיעור גבוה מאוד של מחוסנים ומחלימים. לאחר שמספיק אזרחים באוכלוסייה מתחסנים, הסיכוי להדבקה יורד גם עבור אלו שלא התחסנו. לפי דוח תמונת המצב של משרד הבריאות, בישראל ישנם 55% מחלימים ומחוסנים לאחר שבועיים ממנת החיסון הראשונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' יניב ארליך, מומחה לגנומיקה במרכז הבינתחומי הרצליה והמדען הראשי של "MyHeritage", מסביר בשיחה ל-N12: "מקדם ההדבקה הטבעי של הווירוס כאשר כל המשק פתוח מגיע ל-3, כלומר כל נדבק מביא להדבקתם של שלושה נוספים. יחד עם הווריאנט הבריטי מקדם ההדבקה יכול להגיע גם ל-4".

לדבריו, לנוכח התפשטות הווריאנטים, שעל פי מחקרים עלולים לפגוע ביעילות החיסון, רף חסינות העדר שאליו עלינו להגיע עומד על 80%. "במצב האופטימלי שבו החיסון עובד אנחנו צריכים להגיע ל-80% אבל השאיפה היא להגיע לשיעור אפילו גבוה יותר", מסביר ארליך. "מעבר לכך, כל עוד הילדים לא מחוסנים יהיה בלתי אפשרי להגיע לחסינות עדר".

"עם זאת, זה לא שחור ולבן", הוא מרגיע, "ישנם 'כיסי אוכלוסייה' שבהם יש חסינות עדר, למשל בתי אבות: אם יהיה שם אירוע התפרצות הוא יחווה סוג של חסינות עדר. המקרה הקלאסי בחסינות עדר הוא שאתה גם לא מדבק. זה אומר את הדבר הבא: אם אני מדביק 3 אנשים זה יעלה אקספוננציאלית. אם במקום זה 2 הם מחוסנים אני מדביק רק בן אדם אחד וכך המגפה לא מתפרצת".

בדיקת קורונה, בדיקות קורונה, נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, טיסה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

הצלחת חסינות העדר נמדדת ביכולת לקטוע את שרשרות ההדבקה שדועכות מהר גם ללא הגבלות. לכן טוען פרופ' ארליך: "רף חסינות העדר איננו מספר קסם שכאשר מגיעים אליו 'נדלק האור' ומתרחשת תופעה פיזיקלית מופלאה. מתחסנים עלולים להדביק אחרים אבל בסבירות נמוכה יותר וכך אפשר להוריד את כמות ההדבקות. לכן גם אם אנו לא מסוגלים להגיע לחסינות עדר, ישראל עדיין מרוויחה המון מלהגיע לא רחוק ממנה".

"העונשים הקולקטיביים מובילים לאובדן אמון"

מנכ"ל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, חושב אחרת. בשיחה עם N12 הוא טוען כי בישראל כבר הגענו לשלב חסינות העדר. "ניתן להסיק זאת מהמאושפזים והחולים במצב קשה בבתי החולים: רובם המוחלט אינם מחוסנים. בעקבות העובדה שלא מיהרנו לחסן את הנשים בהיריון ראינו גם עלייה בתחלואה בהיריון", מנמק רוטשטיין את דבריו.

"צריך לפתוח את המשק לחלוטין, בוודאי לאוכלוסייה מחוסנת"

"מקדם ההדבקה מצביע על כך שהאוכלוסייה שאיננה מחוסנת נמצאת בסיכון גבוה יותר. בינתיים ההתנהגות של משרד הבריאות מביאה לעונשים קולקטיביים גם על אוכלוסייה שכן התחסנה. זה מוביל להתמרמרות ולאובדן אמון בציבור. לכן צריך לפתוח את המשק לחלוטין, בוודאי לאוכלוסייה מחוסנת", אמר.

לדבריו של פרופ' רוטשטיין, כדי להאיץ את תהליכי ההתחסנות יש לחסן את הילדים כבר עכשיו, לפני הגעת תוצאות הניסויים בנושא: "להערכתי המדינה הייתה צריכה להסכים עם חיסונים לבני 12 ומעלה עוד לפני הגעת תוצאות הניסוי של פייזר בקבוצת גיל זו. כבר מ-50% של חיסון באוכלוסייה יש פגיעה ביכולת החדירה של הווירוס לאוכלוסיית המתחסנים".

מדינת ישראל נכנסה אתמול לשלב השלישי באסטרטגיית היציאה שהחזיר כמעט את כל ענפי המשק לשגרה - תחת הגבלות הדוקות. מי שעדיין נותרו מאחור הם המועדונים וחיי הלילה, שבשל אופי הפעילות הצפוף במקומות סגורים, נותרו כרגע מאחור. גם המסעדות, בתי הקפה, המלונות ואולמות האירועים שנפתחו אתמול עדיין נדרשים לעמוד בתנאים נוקשים וממתינים לכך שבעתיד יהיה ניתן להסיר את ההגבלות על התפוסה.