ועדת החוקה בראשותו של חבר הכנסת יעקב אשר דנה הבוקר (שני) בהנפקת דרכון ירוק ותעודת מתחסן למתחסנים ומחלימים מקורונה. מטרת היוזמה היא לאפשר פתיחת מוסדות וענפים שונים במשק. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הסביר בעבר כי הקושי העיקרי בקידום הנושא הוא במניעת זיופים.

מה זה דרכון ירוק ואיך הוא ישפיע על חיי המחלימים מקורונה?

שר הבריאות אדלשטיין אמר בפתח הדיון: "שוחחתי עם מקבילים לי במדינות אחרות והם מאוד התלהבו מהרעיון של הדרכון הירוק. פועלים כדי ליצור ברית בין-לאומית שתאפשר תנועה של אזרחים שיהיה להם דרכון ירוק. הפוטנציאל בהנפקתו הוא עצום". בהקשר למדינות שאליהן יוכלו לנסוע מי שיתחסנו, אמר אדלשטיין: "נבחן שיתוף פעולה רק עם מדינות שמחסנות בחיסונים שהוכחו כיעילים וקיבלו אישורים".

הוא התייחס גם למצב התחלואה: "אנחנו חווים התפרצות גדולה יותר ממה שחווינו בחגי תשרי, מספר המאומתים אלה לא מימדים שאפשר להסתדר איתם. אני בעד סגר מלא, גם ראשי רשויות ורבים בציבור תומכים בי".

בדיון מבקשת הוועדה לבחון את סטטוס ההתקדמות של הנפקת הדרכון הירוק, הפעלתו באופן בטוח וכן בהחרגות שיחולו על המתחסנים והמחלימים בהתאם לכללי משרד הבריאות.

כך תפעל האפליקציה להנפקת הדרכון הירוק ותעודת המתחסן

הדרכון הירוק ישמש כתו מעבר שיאפשר כניסה לפעילויות שונות. מי שיהיו זכאים לו הם מתחסנים נגד קורונה, מחלימים מקורונה, נבדקים לנוגדנים נגד קורונה - PCR (ובדיקות מהירות). הדרכון יהיה מונגש על גבי אפליקציה ובהנפקת טופס פיזי ויופעל בכפוף למדיניות פתיחת המשק. תעודת המתחסן תינתן למתחסנים בלבד לאחר מנה שנייה, תוקפה יחול משבוע לאחר מנת החיסון השנייה ולמשך חצי שנה והיא תספק פטור מחובת בידוד. 

הסקטורים שבהם ניתן להפעיל את הדרכון הירוק הם מופעי התרבות, אירועי ספורט, כנסים, אירועים שונים ומוזיאונים. הסקטורים שבהם ייתכן ויופעל הדרכון הירוק הם מסעדות ובתי קפה, קניונים, מלונות, חדרי כושר ובריכות שחייה. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסקטורים שבהם לא יופעל הדרכון הם החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, מקומות העבודה, חנויות הרחוב, התחבורה הציבורית ובתי התפילה (בתי כנסת, כנסיות ומסגדים). 

בראשית הדיון, העלתה ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו חשש בנוגע לאפליית חלק מהציבור בהנפקת תעודת המתחסן והדרכון הירוק. היא הסבירה כי ציבורים שונים שלא יכולים להתחסן מסיבות רפואיות כמו אנשים עם אלרגיה או צעירים בני פחות מ-16, לא יוכלו לקבל את אותו אישור גם אם ירצו ויהיו מופלים באופן לא מידתי.

בהמשך הצטרף לדיון גם שר התרבות והספורט, חילי טרופר, שחיזק את היוזמה וקרא לקדם אותה. "האולמות של התרבות והספורט הם הראשונים שצריכים לחזור והם מאוד זקוקים לזה. אני שמח שזה כך לפי המתווה", אמר, "הרשו לי לחזק את הרעיון". 

משרד הבריאות ציין 3 מטרות של תעודת המתחסן והדרכון הירוק והן: עידוד ותמרוץ ההיענות לחיסונים בכלל האוכלוסייה, יצירת שכבת הגנה לטובת הפעלת שגרת חיים בטוחה, וקידום וזירוז תהליכי פתיחה של ענפי משק.

יעקב אשר (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יו"ר ועדת החוקה יעקב אשר | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

כבר בתחילת חודש אוקטובר דרש ח"כ אשר ממשרד הבריאות להציג מתווה מסודר לפתרון טכנולוגי שיאפשר להעלות את ההשתתפות בכוח העבודה ולהחזיר ענפים שלמים במשק לפעולה באמצעות שימוש באותו דרכון. פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות השיב כי המשרד נמצא בקשר עם חברות טכנולוגיה ישראליות כדי להתקדם בנושא, וטען כי הקושי העיקרי הוא במניעת זיופים.