הנתון שקובע באילו צעדים יש לנקוט נגד הקורונה: בתקופה האחרונה, הנתון שזוכה לעיקר תשומת הלב הציבורית בכל האמור למאבק בקורונה הוא לא מספר החולים ביום או אחוז הבדיקות שנערכות, אלא מקדם ההדבקה. בתדריכים לציבור שעורכים ראש הממשלה ובכירי משרד הבריאות, הם מדגישים כמה חשוב שאותו מקדם הדבקה ידוע לשמצה לא יעלה מעל 1 - ומה המשמעויות של מקדם הדבקה מעל למספר הזה. פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא בתל השומר, מסביר במה בדיוק מדובר - וגם אומר באילו צעדים יש לנקוט כדי למנוע התפשטות רחבה נוספת של המחלה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדוע מתייחסים רק למקדם ההדבקה שהוא מעל 1 ולא למספר הנמוך של הנדבקים?

מקדם ההדבקה זה הנתון הכי חשוב והוא מדד בסיסי, הוא בעצם מלמד אותנו אם המגפה מתפשטת ומחמירה. זה סוג של מדידת חום לכל המדינה. היום מקדם ההדבקה עומד על 1.08, זה לא נתון טוב, כי זה נתון שלמעשה אומר שמספר הנדבקים גדל והמגפה מתפשטת. כשבודקים מקדם הדבקה מסתכלים על נתונים של כמה ימים ועושים ממוצע, לא מודדים פר יום - כך שהתוצאה משקפת למעשה מגמה. 

קורונה, ירושלים, רכבת קלה, מסכות, ישראל (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

מה הנתון הזה של מקדם ההדבקה מלמד אותנו? 

מקדם הדבקה מלמד אותנו מה יקרה אם לא נשנה משהו. אם הוא על 1 אז אנחנו נראה עלייה במספר. בגלים הקודמים כשמקדם ההדבקה היה מעל 1, מספר החולים עלה באלפים ליממה ולכן כל הזמן שמקדם ההדבקה מעל 1  זה אומר שהמגפה מתפשטת וזה מזהיר את קובעי המדיניות שבלי שינוי או הגבלה היא תמשיך להתפשט. 

מה ההבדל בין מקדם ההדבקה לכמות הנדבקים ביום? 

הנתונים האחרים כמו כמות הנדבקים ואחוז הבדיקות, אומרים לנו רק תוך כמה זמן יהיה לנו 1000 נדבקים ביממה ולא 700 כמו בימים האחרונים - השאלה אם זה יקח שבוע או חודש. בחודש מאי היו לנו 10 חולים חדשים בכל יום ולקח 3 חודשים עד שהם הפכו לאלפים ביום. לכן, כאשר היום אנחנו עולים למקדם הדבקה שהוא מעל 1, זה אומר שאם לא נעשה משהו אחרת - תהיה לנו גדילה במספר החולים. 

מפת ההדבקה (עיבוד: AP / FLASH 90, 123rf)
הנתון שמשפיע על מקבלי ההחלטות אם להטיל הגבלות ובאיזה היקף | עיבוד: AP / FLASH 90, 123rf

אם היום יש כמה מאות חולים חדשים ביום, זה ייקח כמה שבועות עם אותו מקדם הדבקה עד שנעלה למספר של אלפי חולים בכל יום. כל חולה מדביק שניים או שלושה אנשים - וזה כל הזמן עולה, אבל זה לא עולה מהר - ולכן בימים האחרונים אנחנו רואים עלייה במספרים קטנים. כשיש עלייה באלפים, זה כבר יותר מורגש.  

מה ניתן לעשות כדי להקטין את מקדם ההדבקה ולמנוע התפשטות רחבה יותר של המחלה? 

מה שניתן לעשות בשלב הזה הוא להגביר את האכיפה נגד התקהלויות, את המאמץ באיתור ואת חקירת המקרים. למשל, כשמדברים על פתיחה של כיתות ה'-ו', זה ודאי לא ישפר את המצב. הבעיה הכי גדולה שלנו היא שאין לנו דרך לדעת אם בן אדם חולה או שהיה במגע עם אדם שנדבק באמת ניגש להיבדק וכשהנתונים שלנו הם לא נתוני אמת, יש חשש שנראה עלייה מהירה בנדבקים.