ילדים הכי מדביקים? הנתונים שגרמו לסערה בקבינט הקורונה: בזמן שהשרים מנהלים דיון סוער סביב שאלת החזרת התלמידים אל כיתות הלימוד, דוח של משרד הבריאות שפורסם היום (רביעי) קובע כי שיעורי התחלואה גבוהים יותר בקרב ילדים מאשר אצל מבוגרים. מחברי הדוח מזהירים שבשל היעדר תסמינים אצל מרבית הילדים, הם עלולים להפוך למפיצי העל ולהעביר את המחלה בשכבות גיל שונות. בנוסף עלה בדוח שיש קשר ישיר בין חידוש הלימודים והעלייה בתחלואה, בקרב כל קבוצות הגיל.

לעיון בדוח המלא 

על פי ממצאי הדוח, בעוד ששיעור ההדבקה בקרב מבוגרים בישראל עומד על 6%, בקרב הילדים שנבדקו נמצא כי 8% מהם יצאו חיוביים. בנוסף, נתון זה נתמך גם בסקרים סרולוגיים שביצע משרד הבריאות. באשר לסכנת ההידבקות נקבע כי נוסף על העובדה שילדים נדבקים, הם גם מהווים גם סכנה להדבקה רחבה.

מניתוח הנתונים עולה כי ב-80% מהמקרים שבהם גיל המדביק והנדבק היו ידועים, הילדים נדבקו ממבוגרים. כ-20% מהנדבקים היו ילדים שנדבקו מילדים אחרים, בעיקר מבני גילם או מהקרובים אליהם בגיל. אולם, עד 70% מהילדים המאומתים היו ללא תסמינים. מחברי הדוח ציינו כי מאחר וקיים קושי לזהות חלק ניכר מהילדים הנושאים את הווירוס, הם עלולים להוות מקור הדבקה נרחב לאחרים.

ניתוח נוסף שכולל נתונים מתאריך פתיחת מערכת החינוך, מראה עלייה ניכרת בשיעור המאומתים, הן בגילי מערכת החינוך והן באוכלוסיית הבוגרים מהם. סגירת מערכת החינוך הצביעה על ירידה ניכרת בשיעורי המאומתים באוכלוסייה הכללית. העלייה בתחלואה הייתה שונה בין קבוצות גיל שונות וניכר שמבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות. 

תלמידים לובשים מסיכות מגן בבית הספר (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
"ילדים מדבקים יותר ממבוגרים" | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

עוד עולה מהדוח כי הימצאות ילדים במסגרות חינוך, במיוחד במצב תחלואה נרחבת, עלולה לזרז את התפשטות המחלה ממקום למקום ובקרב מספר קבוצות גיל שונות, בעיקר עקב היותם מקור הדבקה בקרב בני בית. ההשפעה יכולה להיות הן בקבוצות גיל שונות והן באזורים גיאוגרפיים שונים. מחברי הדוח ציינו שרוב מוחלט של הילדים חלו באופן קל ופחות מ 1% נזקקו לאשפוז. עם זאת, לא ידוע עדיין אם ישנן השלכות מאוחרות או ארוכות טווח בתחלואה.

הנתונים על הדבקה בקרב ילדים הדהימו את השרים

עם הצגת הנתונים בקבינט, נתניהו שאל את ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פריס: "את אומרת שבקרב ילדים עד 18-0 שיעור ההדבקה גדול יותר מכל קבוצות האוכלוסייה? זה תואם את מה שקורה בעולם? ממתי יש לכם את הגרף הזה?

ד"ר אלרעי-פרייס: "מתחילת אוקטובר".

נתניהו: "יש לנו כאן ממצא שילדי הגן הכי מדביקים. איך אתם מקשרים את ההמלצות לאזרחי ישראל?".

ד"ר אלרעי-פרייס: "הילדים הם המנוע למחלה גם אם הם לא מפתחים סימפטומים. הנתונים נכונים לילדים שהגיעו לרופא, יש אחוזים שונים. גילי גן זה 5% , 9-7 6.5% וזה עולה".

נתניהו: "זה מרעיש מה שאת מראה. את אומרת לי עכשיו שבבדיקות לפי נוגדנים, כלומר איפה שהמחלה הכתה, בקרב ילדים בני 18-0 שיעור ההדבקה הוא גדול יותר מכל קבוצות האחרות".

ד"ר אלרעי-פרייס: "אתה צודק. לילדים אחוז גבוה יותר של בדיקות חיוביות".

נתניהו: "זה דבר מאוד מאוד חזק, אלא אם יש הסברים נוגדים לנוגדנים. אם ההסבר הפשוט הוא שהגילים הצעירים הם אלו שמדביקים הלאה, מה המסקנות המתבקשות? איך אתם מקשרים את ההמלצות למה שאתם מראים כאן?"

ד"ר אלרעי-פרייס: "הדגש פה הוא לא על הסקר הסרולוגי אלא על הנקודה שאם חושבים שילדים לא מדביקים ולא נדבקים, אז אלו העדויות. ילדים הם חלק מהמנוע לעלייה בתחלואה אצל מבוגרים".

השרה אורית פרקש-הכהן: "את חייבת לדייק. מי שמסתכל על זה מבין שגורם ההדבקה העיקרי הוא 18-0 ואם אין לזה תוקף של מחקר סטטיסטי מקצועי אז חשוב להגיד את זה. שימו שם כוכבית. אף אחד לא חשב שהם לא מידבקים. צריך להיזהר עם השקף הזה".

ד"ר אלרעי-פרייס: "אם מישהו חושב שילדים וצעירים לא נדבקים ולא מדביקים, אז זה לא נכון. הם נדבקים - ולא פחות מהמבוגרים. הילדים הם המנוע לעלייה בתחלואה בקרב מבוגרים, בעיקר בחברה החרדית".


ההסבר לנתונים המבלבלים: "סביר שהקפיצה בתחלואה התחוללה עקב ערבוב בין ילדים למבוגרים" 

עם זאת, לאחר הצגת הדברים, הסביר פרופ' ינון אשכנזי ממשרד הבריאות את הנתונים: "יש הבדל משמעותי בין ישיבות שראינו בעקבות הפתיחה שלהם התפרצות, אל מול הכיתות הנמוכות שאחרי הפתיחה שלהן לא ראינו התפרצות של הנגיף. ב-17 במאי הייתה פתיחה מלאה של מערכת החינוך וזה כן הביא לקפיצה בתחלואה, וסביר שזה קשור לכך שהיה ערבוב בין המבוגרים לילדים". 

סגירה, בית, ספר, ריבוי, מקרה, קורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
סגירת בתי ספר לנוכח ריבוי מקרי קורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

לדבריו, "המסקנה היא שחובה ליישם קפסולות כשפותחים את מערכת החינוך. דנמרק מצליחה לשלוט במחלה תוך כדי שהם פותחים את מערכת החינוך עם ההתאמות הנדרשות. עד גילי 10, סיכויי ההדבקה הם נמוכים ביחס לילדים מבוגרים. לכן יש בסיס לפתיחה מוקדמת של כיתות א'-ד' רק עם קפסולות". לשאלת השרה מירב כהן, אמר פרופ' אשכנזי כי יש להקפיד על קפסולות גם בכיתות א'-ב'. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות