מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, דיבר הבוקר (חמישי) בריאיון עם קרן מרציאנו וספי עובדיה בגלי צה"ל. הוא הגיב על הדיונים שקיים ראש הממשלה על הטלת עוצר לילי מהלילה ועד שעות הבוקר המוקדמות בתמורה לפתיחת הקניונים. לדבריו, במשרד הבריאות לא מתלהבים מהמהלך, ומידת יעילותו לא ברורה כמו גם הפוטנציאל שלו להורדת שיעורי התחלואה. עוד קרא לוי לנקיטת משנה זהירות בצעדי היציאה מהסגר: "אני חושב שצריך לחכות עוד קצת עם הקניונים, פתיחת כיתות ה'-ו' זה הצעד הבא".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' לוי התייחס להצעת המל"ל שנידונה אמש בקבינט הקורונה והבהיר כי מידת יעילותה לא הוכחה: "זה לא סוד שמדברים על עוצר לילי. עוצר לילי כרגע במדינת ישראל הוא כזה שמתמודד עם דברים שממילא לא קיימים, לפחות על פי החוק והתקנות – מסעדות, ברים ופאבים. לא הוכח בצורה פסקנית שעוצר לילי לבדו יכול להוריד את התחלואה. קיבלנו דעות ממדינות אירופה. צריך לשקול היטב כיצד עוצר לילי יכול לתרום את שלו בדרך שנוכל אולי להפשיר הגבלות באופן חלקי. זה הכול מרקם אחד".

כבישי ישראל ריקים בערב ראש השנה (צילום: החדשות )
"עוצר לילי לא יעיל". ארכיון | צילום: החדשות

כשנשאל מדוע ההצעה עדיין על השולחן אם במשרד הבריאות מסתייגים ממנה, השיב פרופ' לוי: "משום שיש דעות לכאן ולכאן. הדעות מתחלקות בין משרד הבריאות לבין גורמים נוספים. אנחנו חושבים שהשעה אינה כשרה לעוד צעדים מרחיקי לכת בהיבט של התקהלויות ופתיחת תחומים נוספים. אנחנו מבינים את הקושי באמירה הזאת. ייתכן שנצטרך לבחור בדברים שהם הרע במיעוטו, ולהטיל הגבלות נוספות שאנחנו כרגע מטילים ספק ביכולתן להתגבר על הבעיה".

"אנחנו נמצאים כרגע לפני חצי הצעד הבא", ציין פרופ' לוי. "חצי ממנו ננקט ביום ראשון עם פתיחת חנויות הרחוב. עמדתנו היא שהיציאה מהסגר חשובה בהיבט הבריאותי, הכלכלי והנפשי. מצד שני, היציאה צריכה להיות זהירה ובטוחה. אנחנו לא רוצים להיות באותו מקום תוך כמה שבועות. כדי שהיא תהיה בטוחה, אנחנו צריכים לנקוט משנה זהירות בהיבט האפידמיולוגי וללמוד מהאפקט של הצעדים הקודמים. בשלב הזה לא ברור האפקט של הצעד הקודם שנקטנו, ולכן אני חושב שצריך לחכות עוד קצת זמן לפני שהולכים הלאה".

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: דוברות המשטרה)
"אפשר לפתוח את כיתות ה'-ו' בשבוע הבא". ארכיון | צילום: דוברות המשטרה

פרופ' לוי אמר כי לתפיסתו יש להרחיב את פתיחת מערכת החינוך לשכבות נוספות ולבחון במקביל את השפעת פתיחת חנויות הרחוב והמסחר החלקי: "אני חושב שפתיחת כיתות ה'-ו' זה דבר שאפשר לעשות כבר בשבוע הבא. זה כרוך ביכולת להתארגן וליצור מקומות בבתי הספר כדי שתלמידי כיתות ה'-ו' יוכלו ללמוד בקפסולות. אני חושב שזה הצעד הבא ושצריך לחכות עוד קצת עם הקניונים".

ברקע המגעים המתקדמים לרכישת חיסון נגד קורונה מחברת פייזר, פרופ' לוי דחה את הביקורת על התנהלות מערכת הבריאות, שלא חתמה מראש על הסכם עם ענקית התרופות האמריקנית: "זה כחצי שנה משרד הבריאות, על כל הצמרת שלו, מתדיין עם מספר חברות שמתקדמות בתחום הניסויים. המשא ומתן מורכב מאוד וחשאי. הגענו להישגים מרשימים בהנחייתו של ראש הממשלה ושר הבריאות. אני חושב שהידיעות על משברים או על אוזלת יד הן כל כך לא מדויקות".

אישה עם מסכה חולפת ליד הבניין המרכזי של חברת פייזר (צילום: רויטרס)
"הגענו להישגים מרשימים במו"מ". ענקית התרופות "פייזר" | צילום: רויטרס

על השיחות עם פייזר אמר פרופ' לוי: "זו רק אחת החברות והדיונים איתה נמשכים זמן רב. רק השבוע הם פרסמו את התוצאות החלקיות של הניסוי. כמובן שזה אחד הנושאים החשובים שאנחנו מתדיינים עליהם וקרובים אולי לסיכומים. אני לא ממעיט בהישגיה של חברת פייזר אבל היא הייתה בקו אחד עם חברות נוספות".

פרופ' לוי העריך כי למרות פריצת הדרך של פייזר, כמות חיסונים עבור כלל האוכלוסייה בישראל לא תגיע בשנה הקרובה: "אני יודע שנוכל להביא חיסונים לאזרחי ישראל באמצעות חלק מההסכמים שחתמנו ועוד נחתום. המצב תלוי בקצב ההתקדמות של הניסויים להוכחת היעילות. אנחנו נמצאים במשא ומתן עם עוד חברות. אני מאמין שברבעון הראשון של השנה הבאה נקבל חלק מהחיסונים, אבל אני לא מאמין שנקבל מספיק עבור כל האוכלוסייה לפני תום החציון השני של 2021. אני מאמין, על פי מה שחתמנו ועל פי מצב הניסויים, שיהיה לנו את מספר החיסונים הנדרש לאזרחי ישראל".