סימני בלימה ואופטימיות זהירה: אחרי כשלושה שבועות של הגבלות משמעותיות ופגיעה בחיים של כתשעה מיליון ישראלים, היום (רביעי) נרשמה ירידה נוספת באחוז המאומתים ובמספר הבדיקות החיוביות. במשרד הבריאות מסתכלים על הנתונים ומתחילים לראות מגמה וסימני בלימה בהתפשטות הקורונה בארץ - כזו שעשויה לאפשר הקלה במגבלות בקרוב. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו רואים מגמה של ירידה במספר החולים המאומתים וירידה באחוז הבדיקות החיוביות אבל זו כרגע רק מגמה, צריך עוד לבחון זאת", אמר הערב (רביעי) מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי בריאיון ל"תוכנית חיסכון".  "צריך להקפיד על ההנחיות ללא שאננות. הכיוון טוב אך ההישגים הללו עלולים להיעלם". 

פרופסור חזי לוי (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
אופטימיות זהירה. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי | צילום: פיטוסי , פלאש/90

פרופ' לוי התייחס גם למצוקת העסקים שברובם הגדול נסגרו ואמר כי במשרדו דנים באסטרטגיית היציאה - וכי אם מגמת הירידה תימשך, ייתכנו הקלות בהגבלות: "לא נצא מהסגר לחלוטין בקרוב אבל יכול להיות שנוכל להתחיל לפתוח דברים שהם כעת סגורים. זה ייקח זמן, פרקי זמן של שבועיים בין מדרגה למדרגה". 

האופטימיות הזהירה מגובה כמובן בנתונים: מהעדכון האחרון של משרד הבריאות עולה כי ביממה האחרונה נערכו 47,007 בדיקות ונמצאו 4,685 מאומתים חדשים - מה שלמעשה מעיד על כך שאחוז הבדיקות החיוביות נמוך מ-10% לראשונה אחרי שבועות בהן אחוז הבדיקות החיוביות היה גבוה הרבה יותר. נכון להיום, ישנם 867 חולים שמצבם מוגדר קשה - ומתוכם 241 מונשמים. מאז פרצה המגפה נפטרו 1,818 ישראלים. 

 אלא שלמרות האופטימיות במשרד הבריאות, צריך לקחת את המגמה החיובית בזהירות המתבקשת מפני שבימים האחרונים נרשמו הפרות משמעותיות ותועדו התקהלויות רבות. גורמי המקצוע מסמנים את יום כיפור ואת חג סוכות כנקודת תורפה שעלולה להאט ואולי להפוך את הירידה בתחלואה בנגיף הקורונה.

במשרד הבריאות מגדירים את הימים הקרובים כקריטיים. רק בעוד כשבוע נוכל להבין לעומק אם מדובר במגמה חיובית מתמשכת שיכולה להעיד על בלימה משמעותית של התפשטות הקורונה בישראל או רק בירידה זמנית של הנתונים בעקבות הסגר. 

הירידה במספר המאומתים בציבור הכללי אמנם נמשכת בעקביות בימים האחרונים, אבל במגזר החרדי מספר המאומתים ממשיך להיות גבוה ופוגע במאמצים לבלום את התפשטות הקורונה. למרות שמרבית הציבור החרדי שומר בעקביות על ההגבלות, קבוצות קיצוניות ממשיכות להפר את ההנחיות. לטענת חלק מאותם קיצוניים, הם ממשיכים בניסיונות להדביק את הצעירים ולשמור על האוכלוסייה המבוגרת, זאת בכדי ליצור לכאורה חיסון עדר.

נתניהו: התהליך חיובי אבל יכולים שוב להיכנס לסגר ארוך

גם ראש הממשלה שידר היום אופטימיות זהירה בשיחה עם ראשי הערים: "אנחנו נמצאים בתהליך חיובי, אבל יכולים שוב להכניס לסגר ארוך ומיותר. יש בעיה מידית - צריך לפעול למניעת שמחות, ריכוזים, התקהלויות, ואכיפה באמצעות המפקחים שלכם. יש לכם יכולות פעולה, אלה הדברים המיידים שאנחנו צריכים כרגע כדי להוריד את העקומה ולחזור לתוכנית הרמזור".

ראשי הערים מצידם פנו לראש הממשלה וקראו לו להכניס במיידי ערכות של בדיקות קורונה מהירות למוסדות החינוך ולבתי אבות. "יש פתרון טכנולוגי שעובד כבר בשוק הפרטי, למה לא מאמצים אותו?", תהה יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס. כמו כן ראשי הערים דורשים נציגות של השלטון המקומי בקבינט הקורונה. לטענתם מדובר בצעד נחוץ לביצוע הטיפול הדיפרנציאלי והנציגות תחזק את אמון הציבור בדרג מקבלי ההחלטות.