כמה חולי קורונה שמאושפזים בבתי החולים יש באמת? בבדיקה שערכנו הבוקר (ראשון) ב-N12 מול מחלקות הקורונה בכל בתי החולים בארץ עלה כי נכון להיום, מאושפזים בהן 392 בני אדם - אלא שבנתונים המוצגים באתר משרד הבריאות ובדוח תמונת מצב קורונה שמוצגים בין היתר בפני מקבלי ההחלטות, מספר המאושפזים בבתי החולים בעקבות הידבקותם בקורונה גבוה בהרבה - ועומד על 576.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אז לאן בעצם נעלמו החולים אם הם אינם נמצאים במחלקות הקורונה? מתברר שבמשרד הבריאות ממשיכים לספור גם חולים שהחלימו מהנגיף ואינם מדבקים מבחינה אפידמיולוגית, אבל עדיין מאושפזים במחלקות אחרות של בתי החולים מסיבות שונות. ולא רק הם כלולים בספירה: גם אנשים שנדבקו בנגיף, השתחררו מבית החולים, שבו אליו לאחר מכן עקב מחלה אחרת ומתאשפזים שוב, נחשבים כמאושפזי קורונה.  

מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
כמות מאושפזי הקורונה בבתי החולים ברחבי הארץ | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

במשרד הבריאות השיבו לשאלת N12 בנושא ואמרו כי יש למעשה שני מספרים: "האחד הוא של כאלו שמאושפזים במחלקות ייעודיות לקורונה, כלומר מאושפזים מאומתים  ונכון לבוקר זה מספרם עומד על 392, וזה כולל את כלל בתי החולים. המספר השני - הוא של כאלו שכבר עברו את השלב המדבק ומוגדרים כעת מבחינה אפידמיולוגית כ"מחלימים" אך עדיין מאושפזים במחלקות אחרות שאינן ייעודיות לקורונה כגון מחלקות פנימיות. נכון לבוקר זה, מספרם הוא 576". 

תמונת המצב בבתי החולים: מחלקות קורונה נסגרות, מספר המאושפזים נמוך

למרות שמקדם ההדבקה חצה את ה-1 ועומד על 1.06, מנהלי בתי החולים לא מרגישים את ההשפעה בשטח, ובכל הנוגע לבדיקות - אחוז החיוביים עומד על כ-2.5% בשבועות האחרונים. ממוצע הנדבקים השבועי בסך הכל עומד על 723, ובכלל - לעומת המצב במקומות אחרים בעולם, שלא לדבר גם על המצב טרום הסגר השני, נראה שאין חשש כבד ליציאה משליטה.  

מהנתונים שנאספו על ידי N12 עולה, כי בשיא המגפה מחלקות הקורונה נאלצו להכיל יותר מפי 10 ממספר המאושפזים בהן היום. במרכז הארץ ובדרום ישנן מחלקות שעומדות כמעט ריקות, אך בצפון לעומת זאת, הירידה פחות מורגשת.

בתי החולים בירושלים, העיר שבה נרשמו לאורך תקופה ארוכה מספר חולי הקורונה החדשים הגבוה ביותר, התמודדו בשיא המגפה עם קרוב ל-260 מאושפזים בו זמנית, שהתחלקו בין שני בתי החולים בעיר. ב'שערי צדק' בשיא הגל הראשון נפתחו לא פחות מ-8 מחלקות קורונה, היום נדרשת מחלקה אחת בלבד. 

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים מתאר את המצב אצלם: "בהדסה יש לנו 25 מאושפזים, מתוכם 10 בטיפול נמרץ. לפני חודשיים היינו עם 150 מאושפזים ביום ובעקבות הסגר הייתה ירידה דרסטית. לאחר מכאן הייתה עלייה שעד לפני שבועיים עוד ראינו אותה אבל עכשיו יש ירידה משמעותית וברורה באשפוזים. זה מפתיע כי מקדם ההדבקה עלה אבל אלה העובדות. צריך להסתכל גם מה קורה בשטח ולא רק על התחזיות".