פיצה היא פחמימה אפויה משולבת ברוטב עגבניות, גבינות ותוספות מועדפות. אבל אם אתם מגדירים כך את מאכל האלוהים, ניכר שפספסתם את הממו שהגיע מאיטליה אי שם במאה ה-6 לפני הספירה (כך אומרים). פיצה היא חוויה על חושית נפלאה כשהיא מוגשת חמה ולוהטת אך לגמרי מפנקת גם כשהיא קרה. פיצה תמיד באה בטוב ומשמחת אותנו. אבל היא גם הראשונה שתצא לנו מהתפריט כשאנחנו רוצים לרדת במשקלם. למה בעצם?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ימי הדיאטה כבר חלפו מזמן. היום מדברים על אורח חיים נכון, מאוזן ובריא. ופיצה, כמו כל מאכל בתפריט היומי, אינה צריכה להיות מוקצית מחיינו, אפילו הדיאטניות מסכימות. הגבינות שעל הפיצה הן מקור מצוין לחלבון וסידן, העגבניות ידועות כנוגדי חמצון מעולים, והירקות כמובן הם תרומה גדולה. גם פסקוולה קוזולינו, יליד נאפולי, איטליה, שף ובעלים משותף של פיצריות ריבלטה במנהטן ובאטלנטה מסכים.

המכור לפיצה הבין שעליו לרדת במשקל והיה לו ברור שהוא לא משאיר את המאפה האהוב בחוץ. "ניסיתי בעבר שלל דיאטות ללא הצלחה", אומר קוזולינו בראיון לאתר eatthis. "הייתי רעב כל הזמן. רשימת המאכלים האפשריים הייתה מוגבלת באופן מדכא, בייחוד לשף שאוהב טעמים". אז הוא התחיל לעשות ניסויים כיצד להפוך את הפיצה שלו לבריאה ומופחתת קלוריות, תוך שימוש בטכניקות מהבית בנאפולי, כמו למשל שימוש בבצק מותסס ועשיר בסיבים. "מיקדתי את הארוחות בירקות טריים, פירות, דגים ודגנים מלאים ובישלתי בשומנים בריאים כמו שמן זית ואבוקדו במקום בשומנים רוויים", אומר קוזולינו, שלטענתו כך גם נהג לאכול בארץ מולדתו איטליה, לפני שעבר לניו יורק והחל לצרוך מזון מעובד.

View this post on Instagram

A post shared by CHEF PASQUALE COZZOLINO (@chefcozzolino)

9 חודשים מאז התחיל את ניסוייו בשדרוג הפיצה, ירד השף כ-52 קילו כשפיצה נשארה המאכל האהוב עליו. על המהפכה הבריאותית שעבר, גם כתב ספר שנקרא " The Pizza Diet" ובו 50 מתכונים לפיצות נוספות עם תוספות בריאותיות. הנה כמה מהטיפים הבולטים שלו שקשורים כמובן לאכילת פיצה.

שתו לפני שאתם אוכלים

לא הטיפ הכי מקורי ולבטח לא החדשני ברשימה אבל הוא הכי בסיסי ומוכח, גם עבור מר שף. "לעתים קרובות, אנשים מתבלבלים בין צמא לרעב ונוטים להושיט יד למזלג במקום לכוס מים, אומר קוזולינו. "שתו כוס מים לפני האכילה; זה ימנע מכם לאכול יתר על המידה".

אכלו סלט ירוק לפני

סדרה של מחקרים שנערכו באוניברסיטת ייל מצאו כי אכילת סלט לפני ארוחה יכולה להפחית את צריכת הקלוריות הכוללת במהלך הארוחה בשיעור של עד 20%. לירקות, אגב, מומלץ להוסיף כף צנועה של חומץ. מחקר בקרב חולי סוכרת מצא כי תוספת של חומץ לארוחה עשירה בפחמימות (כמו פיצה) הפחיתה את העלייה בסוכר בדם לאחר מכן ב -34%.

סלט ירוק מרענן (צילום: אפיק גבאי, סטיילינג: דיאנה לינדר)
התחילו כל ארוחה עם סלט ירוק ואל תשכחו גם חומץ | צילום: אפיק גבאי, סטיילינג: דיאנה לינדר

הפחיתו את האינדקס הגליקמי

פחמימה היא פחמימה? טעות גדולה. למעשה כל מזון נבדל זה מזה בהשפעתו על רמות הסוכר בדם לאחר אכילתם. האינדקס הגליקמי הוא זה שמודד כמה מהר רמות הסוכר בדם עולות בתגובה למזון מסוים וניתן לשנות את המדדים על ידי הוספת תוספות עשירות בסיבים וחלבונים. לדוגמא, בעוד שפיצה גבינה פשוטה זוכה לציון 80 מתוך 100 בסולם ה- GI (אינדקס גליקמי), פשטידת צמחונית מסתכמת ב-49 בלבד. לכן מומלץ תמיד לבחור בירקות גולמיים ובשרים רזים כמו חזה עוף. ובגזרת הפיצה? הפיצות הרגילות עשויות לרוב מקמח לבן פשוט, מה שמעלה את רמות האינסולין והחשקים שלכם. קוזולינו עצמו משתמש בבצק מותסס אולם רוב הפיצריות לא משתמשות בבצקים מיוחדים ולכן המלצתו היא להזמין בצק דק.

העדיפו פיצה עם רוטב עגבניות

העדיפו פיצות עם רוטב עגבניות על פני פיצות על בסיס רוטב שמנת ושמן. רוטב העגבניות עשיר בליקופן, ומחקרים מראים כי הוא עשוי להגן על הלב ולהפחית את הסיכון לסרטן מסוים.

>> והנה מתכון מושלם לפיצה ביתית בניחוח איטלקי

קצצו בגבינה

בין שאתם מזמינים או מכינים בעצמכם, לכו על מדיניות "חצי גבינה" – דרך פשוטה להפחית בשומן הרווי, והוסיפו ירקות.

עוד ב-mako בריאות:
>> מיכל צפיר חושפת: זה התפריט היומי שלי
>> התסמינים שמעידים שצרכתם יותר מדי ויטמין D
>> בן 20 סבל מהקאות – וזה מה שהתגלה באולטרסאונד

סננו את השמן

פיצה חמה מהתנור, מבעבעת וקורנת מאושר. כך פיצה צריכה להיראות בעיני האינסטגרם, אבל רגע לפני שאתם נותנים לה ביס, קחו נייר וספגו את בריכת השמן שמעל הפיצה. אתם עשויים לחסוך 50 קלוריות קל, כמו גם את כתם השמן הפוטנציאלי מהחולצה שלכם.

שתו את המשקה הנכון ליד הפיצה

פיצה ומוגז הם שילוב מתבקש כמו סויה וסושי. ובכל זאת, המוגז שלכם יכול להיות סודה או נניח תה קר לא ממותק. חבל על הקלוריות המיותרות ליד. תתמקדו במנה העיקרית שלשמה התכנסנו. זה מה שעשה קוזולינו. "קיצצתי לחלוטין את הקלוריות הנוזליות. לא הבנתי את גובה הקלוריות ששתיתי, וכשהפסקתי - הבחנתי בהבדל  מהר מאוד".

View this post on Instagram

A post shared by CHEF PASQUALE COZZOLINO (@chefcozzolino)

הוסיפו תבלין חריף

טריק ערמומי לעבוד על הגוף שלנו הוא להוסיף חריף לפיצה, שידוע כמגביר חילוף חומרים, וכמובן גם טעם.