כשחברו הטוב חלה בסרטן, רועי הכהן לא חשב פעמיים - וביקש לתרום טסיות דם עבורו. אולם, עד מהרה נתקל בהתנגדות של בית החולים. הסיבה: נטייתו המינית. "נשארתי המום, מזועזע ובעיקר מושפל – חשבתי שהתקדמנו", סיפר בשיחה ל-N12.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בהתחלה זה הרגיש לי לא הגיוני, אמרתי לעצמי: 'אין מצב שזה אמיתי'", נזכר רועי. "ידעתי במעורפל משהו על כך שהומואים לא יכולים לתרום דם - אבל הייתי בטוח שזה משהו ששייך לעבר הרחוק. הרגשתי בעיקר מושפל". רועי הוסיף: "רציתי לעזור לחבר שלי שמאושפז וצריך את הטסיות האלה, ולדעת שאני לא יכול לעשות את זה בגלל הנטייה המינית שלי עשה אותי עצוב ומבולבל. זה היה מהרגעים שבהם אתה מרגיש שהעולם לא מתקדם אל עבר הנאורות וקבלת האחר כמו שחשבתי". 

בעקבות מאבק של האגודה למען הלהט"ב והאגודה למלחמה באיידס, חל שינוי גדול לפני שנתיים בנהלים של משרד הבריאות שיצרו אפליה בין אוכלוסיות בארץ שרצו לתרום דם. הנוהל שונה, אך עם הגבלות משמעותיות - אחת מהן היא תרומה של טסיות הדם שאותן הומוסקסואלים עדיין אינם יכולים לתרום. 

סליחה מראש אם זה פוסט ממש נאיבי זה פשוט מהמקרים שאתה כל כך מזועזע ממשהו שאתה רוצה לפרסם שזה קרה לך ולראות מה אומרים על...

פורסם על ידי ‏‎Roi HaCohen‎‏ ב- יום ראשון, 4 באוקטובר 2020

עד לפני כשנתיים לא יכלו גברים מהקהילה הלהט"בית לתרום דם אם קיימו יחסי מין עם גבר ב-12 החודשים שעברו עד התרומה. המאבק שינה את הנוהל, וזה חודשים רבים שאותם גברים יכולים לתרום פלזמת דם שעוברת תהליך הקפאה, ובכך לבצע עליה בדיקות שונות ולראות אם היא מתאימה לשימוש.

טסיות הדם, כך עונים לנו במשרד הבריאות, הן מרכיב דם שצריך לתת אותו "טרי", תוך 5 ימים ממועד התרומה, אחרת פג תוקפו. לעומת זאת תוכנית הפלזמה הקפואה, שאושרה לגברים גאים לתרום לפני שנתיים, מאפשרת שימוש בפלזמה (שנשמרת קפואה) לעירוי, אם התורם חוזר להיבדק לאחר 4 חודשים מהתרומה והבדיקות תקינות.

הטכנולוגיה קיימת - אך לא בישראל

עניין זה ממשיך ליצור אפליה משמעותית בין אוכלוסיות שמעוניינות לתרום דם. מבדיקה שערכנו עם האגודה למען הלהט"ב הסתבר שכבר תקופה ארוכה קיימת טכנולוגיה מתקדמת שמאפשרת לגברים לתרום טסיות דם ללא סיכון רפואי. הבקשה שלהם לרכוש את המכשיר הזה נמצאת על שולחנם של "בנק הדם", שהגישו בקשה למשרד הבריאות להכנסת הטכנולוגיה - והם ממתינים לאישורם להכנסת התהליך וקביעת עלות למנות האלה.

מהאגודה למען הלהט"ב והוועד למלחמה באיידס נמסר: "השינוי בתרומות הדם שהובלנו לפני שנתיים הוא שינוי מבורך אך אינו מספיק", מציינת הילה פאר, יו״ר האגודה. "לכל אחד מגיעה הזכות לתרום דם ללא קשר לנטייתו המינית וכיום ישנן טכנולוגיות מתקדמות שקיימות ברוב המדינות המערביות, שמאפשרות לגברים הומואים לתרום דם ללא סיכון רפואי. המדינה מוכרחה להביא את הטכנולוגיות ארצה ולהפסיק את האפליה".