חילופי כיסאות בפרויקטור הקורונה: פרופ' נחמן אש, לשעבר ראש חטיבת הבריאות במכבי וקצין הרפואה הראשי, מונה להחליף את ממונה הקורונה פרופ' רוני גמזו וצפוי להתחיל בחפיפה לתפקיד כבר מחר. פרופ' אש נכנס לתפקיד כאשר התחלואה בנסיגה בשל ההגבלות ההדוקות שהוטלו במהלך החגים, וצפויים לעמוד בפניו כמה אתגרים כדי לשמר את המצב ולמנוע זינוק נוסף של התחלואה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אסטרטגיית יציאה איטית ומדורגת שלא תלויה בשיקולים פוליטיים: 

רק אתמול קיבל קבינט הקורונה החלטה בניגוד לדעת המומחים לקצר את שלבי היציאה מן ההגבלות. פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה התייחס: "האתגר המרכזי של פרופ' אש זה לייצר יציבות, להביא לכך שקבלת ההחלטות תתבסס הרבה יותר על השיקולים המקצועיים ופחות על שיקולים פוליטיים. יש לייצר קונצנזוס וליישם את ההחלטות באסטרטגיה סדורה וארוכת טווח. המגפה והשלכותיה איתנו לזמן רב כך שאני שמח שפרופ' אש מונה לראש תוכנית 'מגן ישראל' ואני מקווה שהוא מגיע לתקופה ארוכה כדי לבנות תהליכים שישרתו אותנו זמן רב. האתגר האמיתי הוא האתגר הפוליטי, איך לשכנע את מקבלי ההחלטות לפעול בהתאם להחלטות המקצועיות - ואלו אתגרים גדולים".

פרופ' נחמן אש (צילום: דפנה גזית)
הפרויקטור החדש - פרופ' נחמן אש | צילום: דפנה גזית

לדברי פרופ' לוין, פרופ' אש הוא בעל ניסיון להתמודדות עם התפרצות מגפה מימיו כקצין הרפואה הראשי. "פרופ' אש הוא מנהיג, מנהל ורופא עם ניסיון רב בהתמודדות עם מצבי חירום בתפקידיו בצה"ל, במשרד הבריאות ובקופת החולים", שיבח. "אני מכיר אותו אישית שנים רבות, כקצין הרפואה הראשי הוא הוביל בשנת 2009 את ההתמודדות עם שפעת החזירים בצה"ל. התרשמתי מיכולתו להעמיק ולהבין את העקרונות האפידמיולוגיים ולתרגם אותם לאסטרטגייה סדורה של התמודדות עם המגפה". 

קבינט הקורונה ידון בהידוק הסגר‎ (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
קבלת החלטות שלא משיקולים פוליטיים - האתגרים בפני פרופ' אש | עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90
תחנת בדיקת קורונה בבני ברק (צילום: גילי יערי, פלאש/90 )
הקרב על הערים האדומות | צילום: גילי יערי, פלאש/90

יישום תוכנית הרמזור 

עם החזרת המשק לפעילות בהדרגתיות, על פרויקטור הקורונה החדש תוטל המשימה להשיב לפעולה את תוכנית הרמזור ולרתום את שיתוף הפעולה של הרשויות המקומיות, שהערימו בעבר קשיים בניסיון להוציא את התוכנית לפועל. 

סיוע צה״ל בקורונה‎ (צילום: דובר צה"ל)
המערך לקטיעת שרשרת ההדבקה בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו בתקופה מאוד רגישה וההחלטות שיתקבלו בשבועות הקרובים יקבעו למעשה האם נצליח היכן שמדינות רבות באירופה נכשלו: שימור שגרה זהירה בנוכחות המחלה, לאפשר למשק להמשיך לתפקד בלי לגרום למחלה להרים את ראשה", אמר פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית וראש קבינט המומחים המייעץ לתוכנית 'מגן ישראל'.

עוד הוסיף פרופ' בליצר: "זה אתגר עצום שמחייב עמידה בעקרונות שנקבעו באסטרטגיית היציאה בלי לאחד שלבים ובלי לרוץ קדימה בלי שאנחנו יודעים מה עשה השלב הקודם. התמודדות דיפרנציאלית עם מוקדי תחלואה פעילים למול כאלו שאינם פעילים, ויכולת לוודא שחתונות והתקהלויות המוניות לא חוזרות להתקיים - מה שיכול לחבל בהישגים שהושגו במחיר כבד למשק, לכלכלה ולבריאות הציבור בשבועות האחרונים. מדובר במינוי מצוין של אדם ראוי ביותר. התפקיד הוא מורכב ושוחק שדורש עבודה מסביב לשעון בלחצים גדולים. פרופ' אש יוביל צוות גדול שיופעל ברמה היומיומית עם הרבה עבודת שטח".

השלמת מערך קטיעת שרשראות ההדבקה  

ב-1 בנובמבר מערך קטיעות שרשראות ההדבקה בצה"ל צפוי לסיים את הליך ההכנה שלו ועל פרויקטור הקורונה לוודא כי אכן חל שיפור משמעותי בעבודת המערך. בכיר במערכת הבריאות אמר ל-N12: "בהמשך לביקורת שנמתחה בדוח מבקר המדינה, יש לעקוב בקפדנות ולהבין מה קורה עם המערכת שהוקמה במפקדת אלון לקטיעת שרשראות ההדבקה והמבודדים. עוד יש לבחון מחדש את ההיתכנות של הרמזור האם הוא תקף בגלל הנושאים הפוליטיים והתנגדות של רשויות מקומיות".

יולי אדלשטיין ופרופ' נחמן אש (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
יולי אדלשטיין ופרופ' נחמן אש | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

האצלת סמכויות לרשויות המקומיות 

כדי להגביר את הירתמות הציבור למאבק במגפה ולשמור על יציבות בשמירת ההנחיות לאורך זמן, יש לקיים שיתופי פעולה עם הרשויות המקומיות. ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, סגן יו"ר הר"י ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא אמר: "האתגר הגדול ביותר של פרופ' אש יהיה לעמוד בפני לחצים פוליטיים ולוודא שכללי ההתנהלות ושמירת בריאות הציבור נשמרים. יש לנצל בצורה נכונה את הרשויות המקומיות ולהתנהל בצורה דיפרנציאלית במקומות עם תחלואה נמוכה למול מקומות עם תחלואה גבוהה".   

בסביבתו של פרופ' נחמן אש התייחסו גם למינוי: "הגיע מקצוען בלי אספירציות פוליטיות. שיתנו לו לעבוד. איש ביצוע נטו. המשימה שלו: לגדר סמכויות - שההנחיות עליהן ימליץ, יצטרכו סיבה טובה לחרוג מהן. לייצר הסכמות מול משרדי הבריאות והאוצר. האתגר הוא פוליטי, תקשורתי והחזרת האמון. בסוף יש ממשלה והוא יצטרך להניע תהליכים בכיוון הנכון. בשביל זה צריך שיתוף פעולה של הממשלה, אחרת זה לא יעבוד".