החיסון המערבי הראשון בעולם נגד נגיף הקורונה פותח ברובו בגרמניה. החוקרים שפיתחו אותו הם זוג חוקרים גרמנים ממוצא טורקי והחברה שבבעלותם, "ביונטק", ממוקמת באזור התעשייה של מיינץ. החיסון פותח בתמיכה כספית של הממשלה הגרמנית, ובשותפות עם מכון פול ארליך הממשלתי, האחראי לרגולציה ולפיתוח חיסונים. באופן אבסורדי, תושבי בריטניה, ישראל, ארה"ב, קנדה ואפילו בחריין ככל הנראה ייהנו מהאפקט המגן של החיסון לפני תושבי גרמניה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

זהו תסריט שהיה קשה לצפות מראש, אבל הוא מתרחש בימים אלה. בעוד רשות התרופות הבריטית שינסה מותניים וחגגה את העצמאות הטרייה של הממלכה מהאיחוד האירופי בהחלטה זריזה על אישור החיסון של השותפות פייזר-ביונטק כבר לפני שבועיים; ובעוד מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), תחת לחץ כבד, מיהר ואישר את השימוש בחיסון בסוף השבוע, הגרמנים נאלצים לחכות להחלטה המשותפת ולהליכי האישורים של סוכנות התרופות האירופית (EMA), שהולכים ומתארכים. ראשת הסוכנות אמרה כי לכל המאוחר הוא יאושר ב-29 בדצמבר.

אפילו בגרמניה כבר גוברת הביקורת על המצב. "מיליונים מקבלים את החיסון הגרמני, אבל אנחנו נאלצים לחכות", זו הייתה הכותרת של ידיעה הבוקר (ב') בבילד. העיתון הזכיר לשר הבריאות יינס שפאן את דבריו מלפני חודש בלבד: "בתור שר הבריאות הגרמני, אתקשה להסביר למה חיסון שפותח בגרמניה יגיע קודם לאזורים אחרים". "כעת זה בדיוק מה שהוא צריך לעשות", נכתב בעיתון.

הסיבה העיקרית היא תהליכי האישור הארוכים של ה-EMA. לדברי הפוליטיקאי הגרמני (והרופא) ד"ר קארל לאוטרבך, אין למעשה בהליכים האירופיים הבדל משמעותי מבחינה מדעית לעומת אלה שהתרחשו בבריטניה או בארה"ב, אלא רק בזמן שהם נמשכים.

נכנסת לסגר (צילום: ODD ANDERSEN, AFP)
קורונה בגרמניה | צילום: ODD ANDERSEN, AFP

הבילד אף ציין כי גרמניה הייתה יכולה לאשר את השימוש בחיסון באופן זריז ובאופן עצמאי, על ידי שימוש בחוקים הקיימים המאפשרים למדינה לעשות זאת מבלי לעבור על חוקי האיחוד האירופי. למעשה, המידע של "ביונטק" לגבי החיסון והניסוי משותף כבר מתחילת השנה עם "מכון פול ארליך" - מכון ממשלתי פדרלי גרמני לפיתוח חיסונים. זאת, כחלק מתמיכה בשווי מאות מיליונים שהממשלה הגרמנית הושיטה לחברה, כדי לזרז את הפיתוח.

אבל לפי הבילד, הגרמנים לא רצו ליצור מראה לפיהם הם מקדמים את האינטרסים שלהם על חשבון אלה של יתר מדינות האיחוד. גם בשעת מגפה, גרמניה חושבת בראש ובראשונה על תדמיתה בעיני חוץ ואולי על הלכידות של האיחוד האירופי, ומעדיפה לחכות להחלטה של ה-EMA. או שמדובר פשוט בשיקול מוטעה לגבי הדרך לאשר את החיסון.

שפאן הודה בטוויטר כי לו הייתה גרמניה מאמצת הליך אישור עצמאי, "החיסון היה מקבל אישור קודם לכן". מבחינת השותפות פייזר-ביונטק, היא לא הייתה צריכים לחכות לקופצים על החיסון החדש. היא העבירה מנות כבר לארה"ב, קנדה, בריטניה, ישראל ובחריין. החיסון שמיוצר בבלגיה נשלח כעת במטוסים לרחבי העולם, אך לא מעבר לגבול, למקום שבו פותח - גרמניה.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס