חברי קבינט הקורונה החליטו אמש (שני) בתום שעות ארוכות של דיונים, על פתיחת בתי הספר בכיתות הנמוכות והעסקים במתכונת של "אחד על אחד" החל מיום ראשון. שר הבריאות יולי אדלשטיין, שתמך בהחזרת העסקים הללו אך התנגד לפתיחת כלל המסחר, הבהיר היום (שלישי) כי ההקלה בפתיחת המגזר העסקי תהיה נרחבת. עם זאת, חידוש הלימודים צפוי להיתקל בהתנגדות: יו"ר ועדת החינוך מאיים לא לאשר את התקנות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במהלך סיור במרכז הרפואי זיו אמר שר הבריאות: "אני שמח גם לומר שביום ראשון הקרוב, בהינתן שלא יהיו הפתעות בממדי התחלואה, לא מעט עסקים יחזרו לפעילות. אנשים שהיו ללא פרנסה כבר תקופה של שבועות, אני מדבר על קוסמטיקאיות, מורים אישיים ומורי נהיגה וכדומה - העיקרון הוא שמי שעובד 'אחד על אחד' יוכל לחזור לפעילות. זה כולל גם את הרפואה המשלימה והרבה דברים שאנו זקוקים להם".

אדלשטיין התייחס גם לחידוש הלימודים בכיתות הנמוכות: "אני שמח לבשר לילדי ההורים הקטנים, כיתות א'-ד', שאחרי הפסקה די ארוכה הילדים יוכלו לחזור ללימודים. כיתות א'-ב' לצערי ילמדו רק חלק מהזמן, אני מקווה שבהרבה רשויות מקומיות יוכלו להרחיב את מסגרת הלימודים. זה נובע מהדרישה הפשוטה שלנו לשמור על הילדים, על המשפחות, להקטין את הכיתות. ולכן אני רוצה לבקש מההורים ומכל המעורבים, לשתף פעולה עם העניין הזה, לשמור על הנחיות הבריאות על מנת לשמור על ילדינו ולשמור על מסגרת לימודים לצד הקורונה".

מנגד, יו"ר ועדת החינוך של הכנסת רם שפע (כחול לבן) יודיע לממשלה: לא נאשר את התקנות לפתיחת בתי הספר ללא שינויים מהותיים. שפע דורש שני שינויים: 20 ילדים בקפסולה במקום 15 ילדים והקטנת המרחק בין שתי קפסולות באותו מרחב - מ-100 מטר ל-50 מטר. ח"כ שפע טוען כי הרשויות טוענות שלא יעמדו בזה אם לא יקצרו את המרחק בין הקפסולות

השר התייחס גם למינוי מחליפו של גמזו: "היום נכנס לתפקידו הפרויקטור הלאומי החדש פרופ' נחמן אש", אמר. "אני מודה לו על הסכמתו להיכנס לתפקיד המאתגר הזה, נאחל לו המון הצלחה. פרופ' גמזו הסכים לטובת החפיפה להישאר בעוד מספר ימים כדי להעביר את התפקיד בצורה מסודרת".

פרופ' נחמן אש (צילום: דפנה גזית)
הפרויקטור החדש. פרופ' נחמן אש | צילום: דפנה גזית

"נבדוק שבע פעמים את כל הנתונים לפני שנבצע פתיחות נוספות"

עם זאת, הבהיר אדלשטיין, האחריות מוטלת בעיקר על האזרחים: "אני רוצה להגיד בצורה חד-משמעית - לא יעזרו כל המאמצים של 'מגן ישראל' אם אנחנו כולנו לא נשמור על הכללים הבסיסיים ובראשם עטיית מסכה. לפי כל המחקרים, אם יותר מ-80% מהאנשים עוטים מסכה אז אין צורך בסגרים והגבלות. יש לנו עוד מה להשתפר בתחום הזה. במקום ההגבלות שמביאות לא מעט קשיים, רק מסכה ושמירת מרחק יכולים להגן עלינו".

השר התייחס לנתוני התחלואה עם היציאה מהסגר: "כמו שאתם רואים המספרים לא צומחים כמו בהתחלה, אנו עוקבים בדאגה ומנסים לעשות את היציאה מהסגר בצורה הדרגתית ובכך להימנע מסגר שלישי". השר הסביר את התנגדותו לחלק מההקלות המוצעות: "ביום חמישי יתקיים דיון נוסף של הקבינט על דברים נוספים, כמו חלק מהמסחר ופתיחת צימרים. אני מציע להיות מאוד זהירים בנושא".

לדבריו, "אנחנו נבדוק שבע פעמים את כל הנתונים, המדדים ואת המצב לפני שנבצע פתיחות נוספות. צריך פעם אחת ולתמיד להבין שדווקא העקשנות שלנו בתחום הזה, השמירה על קצב האיטי הם שמגנים על כלכלת ישראל ועל בעלי העסקים, הם שמגנים על הפרנסה של האנשים. ההרפתקנות והחיפזון מן השטן".

"מציע שלא נבזבז את ההישגים"

עוד אמר: "אני רוצה להודות עוד פעם שבזכותכם הצלחנו במהלך הסגר הקשה לרדת במספרי החולים. זה מורגש גם במספרי החולים המאושפזים והקשים, תוצאה ישירה של ירידה במספר החולים במדינה. אני מציע שלא נבזבז את ההישגים האלה. אם כל אחד ישמור על הכללים של המסכה והריחוק, וגם נצא מהסגר בצורה איטית ואחראית, אז נוכל לחזור לשגרת חיים בצל הקורונה. אנחנו כל הזמן במאמץ אחרי החיסון, גם מילת תודה לראש הממשלה שעוזר לנו בנושא הזה, ובאמת אני מאוד מאוד מקווה שאנחנו בדרך הנכונה ובכיוון הנכון".

מוקדם יותר היום הוכרז על מינויו של פרויקטור הקורונה החדש פרופ' נחמן אש, לשעבר קצין רפואה ראשי בצה"ל, שיחליף את פרופ' גמזו בתפקידו. קודם להודעה על המינוי, גורמים בקבינט טענו כי דווקא "צריך לבטל את מוסד הפרויקטור - הוא פשוט מיותר". לדברי אותם גורמים, "זה אולי נוח שיש מישהו להפיל עליו את האשמה, אבל זו לא פונקציה שבאמת צריך כדי לנהל את המלחמה בקורונה. גמזו התנהל כמו פוליטיקאי ולא צריך עוד אחד כזה בתוך הקבינט".

בסביבתו של אש הבהירו היום: "הוא הגיע מקצוען בלי שאיפות פוליטיות. שיתנו לו לעבוד. איש ביצוע נטו. המשימה שלו: לגדר סמכויות - שההנחיות עליהן ימליץ, יצטרכו סיבה טובה לחרוג מהן, uלייצר הסכמות מול משרדי הבריאות והאוצר. האתגר הוא פוליטי, תקשורתי והחזרת האמון - בסוף יש ממשלה והוא יצטרך להניע תהליכים בכיוון הנכון. בשביל זה צריך שיתוף פעולה של הממשלה אחרת זה לא יעבוד".