מאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי "fertility and sterility" בדק את התסמינים ארוכי הטווח שחווים גברים שנדבקו בקורונה. 19% מהמשתתפים שנשאלו במחקר על סימפטומים שחוו - העידו על כך שהרגישו 'אי נוחות באשכים' תוך כדי המחלה. מבדיקה פיזיולוגית שעברו משתתפי המחקר עלה כי ישנה ירידה של 50% בערכי איכות וכמות הזרע של אלו שנדבקו בקורונה וחלו באורח בינוני-קשה, בהשוואה לקבוצה שחוו את הקורונה בתסמינים קלים. 

 
"כבר לפני חמישה חודשים ראינו רמזים ראשונים לכך ועלו תהיות האם הקורונה פוגעת בפוריות הגברית וביילודה", סיפר ל-N12 פרופ' דן אדרקה, רופא בכיר במכון האונקולוגי בבית החולים שיבא תל-השומר. "מהנתונים שהצטברו במחקרים עולה כי אכן אצל חלק מחולי הקורונה נצפתה ירידה בפוריות. אצל חולים שנפטרו מהקורונה ועברו ניתוח לאחר המוות התגלתה פגיעה בצינוריות הזרע ובאשכים. גם נגיפים אחרים ידועים ככאלו המסוגלים לפגוע באשכים, כך שנגיף קורונה אינו יוצא דופן בנושא זה".
 
עדויות נוספות לנזקים ארוכי טווח בעקבות הקורונה התגלו בפגיעות בתפקודי הריאות, הלב והכליות. "המשותף לכל האיברים האלה שיש להם קולטן שבעזרתו נכנס הנגיף לתוך התאים ומדביק אותם", הסביר פרופ' אדרקה. "אותו קולטן נמצא גם באשך ובתאים המסייעים להבשלת הזרע ומעודדים את חלוקתו. אם יש פגיעה בתאים האלה כי הנגיף מדביק אותם - אנחנו רואים האטה ביצירת הזרע. כמותו של הקולטן גבוהה יותר אצל גברים צעירים בהשוואה למבוגרים - לכן פגיעה בפוריות של גברים צעירים תהיה שכיחה יותר".  
קורונה בישרל (צילום:  Yossi Zeliger, פלאש/90 )
צילום: Yossi Zeliger, פלאש/90

עוד העלו מחקרים כי ההידבקות בקורונה גרמה לעלייה בשיעור ההפלות והלידות המוקדמות. פרופ' אדרקה הסביר: "בשלייה קיים אותו קולטן - לכן זה עשוי להוביל ליותר הפלות ויותר לידות מוקדמות. הירידה אצל נשים פחותה יותר מאשר אצל גברים. ההורמון הגברי עוזר בעקיפין לנגיף להתחבר לקולטן שלו ולהיכנס לתוך התאים. הדבר מסביר גם מדוע גברים חולים פי שניים מנשים והתמותה של גברים גבוהה יותר". 
 
בבית החולים שיבא צפויים לקיים מחקר בהובלתו של פרופ' דרור מאירוב, בו יעקבו אחר גברים שנדבקו בנגיף הקורונה כדי לברר האם הפגיעה בפוריות היא זמנית או קבועה. פרופ' אדרקה הסביר: "איננו יודעים האם הנזקים האלו הפיכים או לא, מכיוון שאין עדיין מספיק זמן של מעקב אחר החולים. לכן החלטנו לפתוח במחקר שיעקוב מספר חודשים אחר חולים ומחלימים מקורונה כדי לדעת האם יש מי שיהפוך לעקר מן הנגיף או האם עבור חלק מהחולים תהליך הירידה בפוריות הוא הפיך".