לקראת הדיון שיערך היום (ראשון) בממשלה, הגישה הרשות להגנת הפרטיות לשרים חוות דעת רשמית, ובה היא קוראת לעצור את השימוש באיכוני השב"כ או לכל הפחות לצמצמו למקרים ייחודיים בהם הנחקר מסרב לשתף פעולה. זאת, נכתב, לנוכח הפגיעה הדרמטית והמתמשכת בזכות לפרטיות, הירידה בתחלואה והרחבת מערך החקירות האפידמיולוגיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חוות הדעת שהגישה הרשות להגנת הפרטיות בנושא הינה השישית במספר, וקוראת שוב להפסיק את השימוש בכלים הטכנולוגיים של השב"כ כאמצעי למעקב אחר חולים. בראש ובראשונה, לאור ההרחבה המשמעותית של מערך החקירות האפידמיולוגיות, במסגרתו מתבצעות בין 4,000 ל-6,000 חקירות ביממה עם אלפי חוקרים ומתשאלים, שמספרם רק הולך וגדל.

נכתב שעל רקע נתון זה, והירידה המתמשכת בתחלואה - הקושי בביצוע החקירות האפידמיולוגיות אינו תקף, שכן ניתן לבצע את החקירה לכל מי שאובחן כחולה עוד באותו היום. על כן, ההצדקה המרכזית שהייתה בתחילת משבר הקורונה בישראל לעשות שימוש בכלי השב"כ אינה רלוונטית עוד.

המרכז העירוני לחקר אפידמיולוגי בתל אביב-יפו (צילום: דוברות עיריית ת"א יפו)
מרכז החקירות האפידמיולוגיות בת"א | צילום: דוברות עיריית ת"א יפו

עוד נכתב, כי השימוש באיכוני השב"כ מביא לפגיעה מתמשכת בזכות לפרטיות של תושבי המדינה, שכן הוא כולל יוזמות להרחבת היקף המידע הנאסף על הציבור והעברתו לגורמים שונים. שימוש זה משליך על מידתיות המשך השימוש במנגנון השב"כ, ועל כן מחייב בחינה מחודשת של ההצדקה להמשך השימוש בו.

המלצתה של הרשות היא הפסקה גורפת של השימוש באיכונים, או לכל הפחות צמצום משמעותי. שימוש בטכנולוגיה זו, כך נכתב, יכול להתבצע במקרים בהם החולה המאומת מסרב לשתף פעולה בחקירתו האפידמיולוגית, או לא מוסר מידע על מגעים. שימוש זה יוגבל לתקופה קצובה בזמן, במהלכה ייעשה מאמץ לשכלל את אפקטיביות מערך החקירות, וקידום חלופה טכנולוגית אזרחית – כזו שתיתן פתרון לאיתור מגעים לא ידועים כנדרש בחוק.