האוכלוסייה המכורה לסמים בישראל נופלת לא פעם בין הכיסאות, כיוון שהטיפול בהם מפוזר בין משרדים ממשלתיים שונים והרשויות המקומיות. לכך נוספת העובדה שהרשות הלאומית למאבק בסמים ואלכוהול לא מתפקדת כבר תקופה ארוכה, ולאחרונה הועברה תחת המשרד לקידום וחיזוק קהילתי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ברקע הודעתו של שר המשפטים אבי ניסנקורן כי יקדם רפורמה לבחינת לגליזציה של קנאביס רפואי בישראל, ביום ראשון הקרוב תובא לאישור הממשלה ההצעה להקים מרכז מידע לאומי שיעקוב אחר מכורים לסמים ואלכוהול. מטרתו, היא סיוע בזיהוי מגמות של עלייה בהתמכרות מבעוד מועד - אם יהיו כאלו כתוצאה מהחלטות הממשלה. 

חגי רזניק, מנכ"ל המשרד לחיזוק וקידום קהילתי הסביר: "כיום אין גורם אחד שמתכלל את תכניות השיקום והנתונים על התמכרות ושימוש בסמים בישראל. בוועדת הקנאביס הוצגה המסקנה שלפיה במקומות בהם מצליחים לנהל מדיניות סדורה של לגליזציה, יש מרכז מידע בין-משרדי שעוקב אחר נושאי ההתמכרויות, הרווחה, האכיפה והחינוך. כיום המידע מפוזר ולא מנוטר בין משרדים ממשלתיים שונים".

גבר שיכור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעקב אחר מכורים לאלכוהול בישראל. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המטרה של המרכז תהיה פרסום מידע אובייקטיבי ואמין שניתן יהיה להשוות אותו לנתונים במדינות אחרות, בכל הנוגע לשימוש בסמים ובאלכוהול. הדבר צפוי לסייע למקבלי החלטת לפתח מדיניות ואסטרטגיות התמודדות, בזכות מחקר שיבוסס על נתונים עדכניים.

המרכז החדש יכלול נציגים של הרשות למאבק בסמים ואלכוהול, משרד הבריאות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, המשרד לביטחון הפנים, משרד החינוך, משרד העלייה והקליטה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

עישון סמים (צילום: Shutterstock/Pe3k)
לקראת הלגליזציה - מרכז מידע חדש | צילום: Shutterstock/Pe3k

השרה לחיזוק וקידום קהילתי אורלי לוי אבקסיס אמרה בשיחה עם N12: "הקמת מרכז הניטור היא בשורה חשובה לישראל לקראת הליך הסדרת הקנאביס. אני מאמינה שמסד נתונים שכזה יהיה כלי משמעותי לעזר בכל נושא הטיפול בהתמכרויות ובאוכלוסיות קצה שחשופות לסכנות הללו יותר. מרכז הניטור יסייע למקבלי ההחלטות לקחת את ההחלטות הנכונות שמחוברות למה שנעשה בשטח".

אלי ליכטר, יו"ר עמותת אל-סם, ציין: "הרשות למלחמה בסמים התפוגגה לפני למעלה משנתיים ולכן היום אין שום נתונים על המכורים בישראל – אלא רק השערות. כולנו מסכימים שלבני הנוער אסור להשתמש בקנאביס או סמים קלים, אבל אף אחד לא פועל באופן משמעותי כדי למנוע מהם לעשות שימוש בסמים. עיקר העבודה בטיפול במכורים עברה לרשויות המקומיות ובעקבות מגפת הקורונה חלה עלייה בשימוש בסמים ואלכוהול גם בקרב בני נוער. אין שום ספק בכך שיש עלייה בנתונים אבל יש קושי משמעותי לעקוב אחריהם והתחושה היא שהזניחו לגמרי את הנושא ולאף אחד לא אכפת".