מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' גבי ברבש, התראיין היום (חמישי) ב-"תוכנית חיסכון" והשיב לקרן מרציאנו על שאלות הציבור רגע לפני תחילת סבב החיסונים הראשון. בין היתר, הסביר פרופ' ברבש למי מומלץ להתחסן תחת השגחה, מדוע צריך להמשיך לעטות מסכה גם לאחר קבלת החיסון ומה זמן ההמתנה הנדרש בין קבלת החיסון לקורונה לחיסונים אחרים.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למה צריך להמשיך לעטות מסכה גם אחרי החיסון?

למעשה יש לך שתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה, אך לא העיקרית, היא שאם ידוע שהחיסון יעיל בכ-95%, משמע שיש עוד 5% מהאוכלוסיה שלא הגיבה לחיסון כמו שצריך ואין אפשרות, לפחות בשלב הראשון, לאבחן זאת.

הסיבה השנייה והעיקרית בגללה חייבים להמשיך לעטות מסכות היא שאנחנו לא יודעים בדיוק איך החיסון משפיע על הימצאות הנגיף במערכת הנשימה העליונה. כלומר ייתכן שאדם חסין לנגיף נדבק אך לא מפתח תסמינים. במצב זה, למרות שהוא א-סימפטומטי, יכול הנגיף להתרבות במערכת הנשימה העליונה שלו ובכך הוא עשוי להדביק אחרים.

מתחילים לחסן (עיבוד: 123rf)
מתחילים לחסן | עיבוד: 123rf

האם לאדם שסובל מאלרגיות מותר להתחסן?

סוגיית האלרגיות מדאיגה בעיקר בגלל שני מקרי הסתבכות האלרגיה שאירעו בבריטניה ובאלסקה. על פי מה שידוע כרגע, ישנו חשש מפני ארבע סוגים של אנשים עם בעיות במערכת החיסון. למשל, במקרה של אנשים עם כשל חיסוני או מחלות אוטואמוניות, בהן הגוף התוקף את עצמו, קשה לדעת בוודאות האם מערכת החיסון תפתח את הנוגדנים כפי שאנחנו רוצים ומצפים.

במקרה של חולים אונקולוגיים - רובם יכולים להתחסן. הבעיה היא עם חולים שנוטלים תרופות ממשפחת הקיטרודה שמעודדות את מערכת החיסון לפעול. במקרה של חולים אונקולוגים - ההמלצה היא להיוועץ ברופא לפני קבלת החיסון. 

נדגיש כי אנשים שסובלים מלחץ דם ושומניות דם ונוטלים תרופות  - יכולים להתחסן.

למי אסור להתחסן?

מלבד אוכלוסיית הנשים בהריון וצעירים מתחת לגיל 16, גם לקבוצות שחוות שוק אנפילפטי ולאנשים שמסתובבים עם מזרק אפיפן אסור להתחסן. נציין כי קרוב לוודאי שקבוצה זו תוכל להתחסן בעתיד, אך לא באמצעות החיסון שמוזרק בסבב הנוכחי.

חיסון (צילום:  BaLL LunLa, shutterstock)
צילום: BaLL LunLa, shutterstock

אנשים בעולם העידו על שיתוק בפנים, יש סיבה לדאוג?

מדובר בארבעה אנשים שהעידו על שיתוק זמני בפנים, הידוע בשם פאציאליס. נציין כי אותם אנשים החלימו. לדעתי צריך להמשיך ולעקוב אחר התופעה ולבדוק האם ישנו קשר ישיר לחיסון - מה שלא נראה כרגע.

אם התחסנתי לשפעת, האם אפשר להתחסן מיד גם לקורונה?

אין בעיה לקבל את שני החיסונים, אך אנחנו ממליצים - ככלל אצבע - לקחת הפסקה של שבועיים בין חיסון אחד לאחר.

האם לאנשים שחלו בקורונה והתחסנו יכול להיות מצב של עודף נוגדנים בדם?

לא ייתכן מצב שכזה כלל. מבדיקת נתונים ראשונית אף נראה שהמחלה מחסנת פחות מאשר החיסון עצמו. אנחנו יודעים למשל על מקרים של תחלואה שנייה לאחר הדבקה, אך לא לאחר קבלת החיסון. אמנם בארץ החליטו שלא לחסן את האנשים שחלו בעבר, אך בארה"ב לעומת זאת, הורו לחסן גם אזרחים שכבר נדבקו בקורונה.