מחר בערב יוטל על המדינה כולה סגר לילי - משעות הערב אין יוצא ואין בא. הדבר יימשך לאורך כל חג החנוכה ובשבועות שאחריו, ורבים צופים כי בשלב מסוים נידרדר גם לסגר כולל. פתרון הביניים, בצורת סגר בשעות הלילה, התקבל על אף שמומחי הבריאות עצמם מתנגדים לו וטוענים: מדובר בפתרון לא יעיל, שהנזק שלו עולה על התועלת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"סגר לילי זה פתרון של פשרה. דרך המלך היא ליישם את תכנית הרמזור במלואה", טען ד"ר זאב פלדמן, יו"ר אר"מ, סגן יו"ר הר"י ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא, בשיחה עם N12. "אין שום סיבה להטיל מגבלות על התושבים של ערים ירוקות, רק משום שקשה לאכוף את ההגבלות בערים כתומות ואדומות. מטילים פה עונש קולקטיבי על הציבור במקום להפעיל את המדיניות במקומות שחייבים.

בידוד מלא של כל החוזרים ממדינות אדומות בחו"ל ללא  פשרות, סגרים קפדניים על ערים אדומות וכתומות כולל מסחר ובתי ספר - אם נקפיד על כל אלה יחד, עם האחריות האישית של כל אחד למסכה, היגיינה, ריחוק חברתי והימנעות מהתקהלויות - נוכל לשמר טוב יותר את מרקם החיים באותם מקומות שבהם התחלואה נמוכה". 

קניונים (צילום: אתר רשמי)
"אין פתרונות יצירתיים". הקניונים ריקים בגלל הקורונה | צילום: אתר רשמי

ערן סגל, פרופסור לביולוגיה חישובית במכון ויצמן, פרסם בחשבון הטוויטר שלו התנגדות חריפה להחלטה של הקבינט וטען שהיעילות שלה כמעט אפסית, אך הנזק גדול מאוד: "עוצר לילי לא יעזור הרבה. במקרה הטוב, הוא יוריד את מקדם ההדבקה R ב 0.05. הוא בעיקר ישחק עוד את אמון הציבור ששחוק גם ככה. לפי איכוני טלפונים, פחות מ-10% מכלל המגעים קורים בלילה, אז הירידה המקסימלית ב-R תהיה 0.1, ומזה צריך להוריד את המגעים, החתונות הפיראטיות ואירועי החנוכה, שיעברו מהלילה לשעות מוקדמות יותר, ואת אחוז האנשים שלא יעקבו אחרי ההנחיות".

"במקום עוצר לילי צריך לאכוף את החתונות וההתקהלויות שמתקיימות בניגוד להנחיות ושלא מצליחים לאכוף כבר הרבה זמן", המשיך סגל. "מקבלי ההחלטות גם יודעים שזה לא יעבוד, זה נאמר להם. עוד לא ראיתי ניתוח אחד שמראה שלסגר לילי תהיה יעילות גבוהה".

"הולכים אחורה במקום קדימה"

גם פרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן, ויועץ הקורונה לעיריות ראשון לציון והרצליה, שוחח עם N12 והעביר ביקורת על התנהלות הממשלה במשבר. "עם ישראל התעורר הבוקר עם תחושת דה ז'ה וו, שבסרט הזה הוא כבר היה", אמר פרופ' אדלר. "איך יכול להיות שקרוב לשנה בתוך המשבר אנחנו הולכים אחורה במקום קדימה? כבר הוכח שסגר לילי אינו יעיל, כל אנשי המקצוע בארץ ובעולם מדברים על חוסר יעילות הסגר הלילי ובכל זאת אנחנו בדרך לאחד כזה.

חדרי הכושר בקאנטרי מגדלי ת"א ריקים בקורונה (צילום: אור קפלן)
חדרי כושר נטושים כבר חודשים | צילום: אור קפלן

"לאורך כל התקופה הזו אנחנו לא שומעים אף פתרון יצירתי, אף מחשבה שמדברת על לחיות לצד הקורונה, אלא רק הפחדות והודעות על ועוד סגרים כאלה ואחרים. הגיע הזמן להעביר את האחריות לראשי הערים שמכירים היטב את הקהילה שלהם ויכולים להציע פתרונות יעילים וממוקדים לצד המשך שיגרת החיים".

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, התריע כבר בעבר כי "העובדה שפתאום שולפים רעיון של עוצר לילי מדאיגה, כיוון שאין לנו הוכחה שהעוצר הלילי יצליח לטפל בבעיה עצמה, שהיא אולי התקהלות בשעות הערב. מצד שני אנחנו לא יודעים מה הנזק של עוצר לילי לתנועה וגם לתחושה של האנשים".

"כל המגבלות המדינתיות עד היום של סגר כללי, היו אפקטיביות", הבהיר לסיכום ד"ר פלדמן. "שני הסגרים שהיו עלינו הורידו את התחלואה בצורה דרמטית. המטרה של סגר לילי משעה מוקדמת היא למנוע התקהלויות בחנוכה ובחגים הנוצריים ושאר החגים הבאים עלינו לטובה בשבועות הקרובים, כולל ראש השנה האזרחית. השאלה היא באמת אם סגרים כאלה, שימנעו תנועה בין ישובים, יוכלו למנוע תנועה בתוך יישובים ולהשיג את המטרה אליה מתכוונים".