מבצע החיסונים כבר כאן – אבל המוטציה החדשה משבשת את תחושת ההקלה: בהלה נרשמת בימים אלו ברחבי העולם, לאחר שלפני כשבוע הביע שר החוץ הבריטי חשש מפני מוטציה חדשה של נגיף הקורונה, שעשויה להביא להתפשטות מהירה יותר של המגפה. האם המוטציה שהתגלתה בבריטניה, או מוטציה אחרת המשפיעה על התפשטות המגפה כבר קיימת בישראל? מומחים עמם שוחחנו אומרים ל-N12 כי ייתכן שקיימות מוטציות דומות בארץ. על פי המומחים, על ישראל להגביר את מאמצי איתור המוטציות שלה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נגיף קורונה (צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock)
המומחים מדגישים: על ישראל להגביר את מאמצי איתור המוטציות שלה | צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock

"יתכן כי ישנה מוטציה דומה בישראל"

"יתכן כי ישנן מוטציות ספונטניות גם בתוך שרשראות הדבקה בישראל שגורמות לאפקט דומה", אמר ל-N12 פרופ' קובי מורן גלעד, מומחה למיקרוביולוגיה קלינית ולבריאות הציבור מאוניברסיטת בן גוריון. "בהיקף הריצוף שמבוצע במשרד הבריאות היום, ייתכן שעדיין לא פגשנו את זה". 

"יש גם סבירות מסוימת שאנשים מדבקים הגיעו כבר מאנגליה", המשיך. "יש בישראל כבר שרשראות הדבקה פעילות. חייבים גם לזכור שמוטציה כזו יכולה לקרות גם מחר בבוקר. לכן, אני קורא להגביר את מאמצי הריצוף הגנטי של הנגיף בישראל". 

בריטניה מובילה במעקב, ישראל מאחור

בריטניה היא כיום מהמובילות בעולם במאמץ לאיתור מוטציות. "הבריטים מבצעים היום ריצוף גנטי לכ-15% מכלל המקרים המאומתים במדינה", ציין פרופ' מורן גלעד. "אני יודע שמשרד הבריאות ביצע באופן נקודתי כל מיני בדיקות והם כעת מגבירים הילוך, אבל אנחנו לא נמצאים עדיין בנקודה שבה ישנו ריצוף שיטתי של הנגיף בישראל". 

חיסון (צילום: 123rf)
מוטציה בצל מבצע החיסונים | צילום: 123rf

גם פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור וחבר הצוות המייעץ לפרויקטור הקורונה, מטיל ספק במאמצי ניטור המוטציות בישראל. "לא הוצגה בפנינו בצוות המייעץ תכנית ניטור", אמר בשיחתו עם N12. "לא הצלחנו לקבל תשובות ברורות כמה בדיקות ריצוף גנטי מתבצעות ולאיזה מדגם". 

לדבריו, הלקח מהגילוי בבריטניה צריך להיות השקעה בהקמת מערך ניטור וריצוף גנטי של הנגיף. "יש במעבדה המרכזית של משרד הבריאות ובחלק מבתי החולים את היכולת, עכשיו צריך להפעיל אותה. זו עוד סיבה לבצע בדיקות בנתב"ג לשבים מחו"ל", הדגיש. "במשרד הבריאות אומרים שזה מוקדם ואולי הנגיף עוד לא יאותר עם החזרה מחו"ל. אבל זה יכול לשרת את הריצוף הגנטי של הנגיף ולעזור לנו להבין מאיפה מגיעות מוטציות של הנגיף".

יש להדגיש כי בישראל בוצעו מאמצים מסוימים לריצוף גנטי של הנגיף. כך לדוגמה, נערכו בדיקות לחלק מהשבים מדנמרק עם גילוי המוטציה שמקורה בחורפנים במדינה. כך גם בוצע באופן עצמאי באוניברסיטאות בארץ מחקר על כמה מאות מקרים בגל הראשון. ואולם, המומחים קוראים למאמץ מרוכז מסודר ורחב היקף.

המוטציה התגלתה בדגימה שגרתית

מהי מוטציה? למעשה זהו תהליך התפשטותו של הנגיף המשכפל את עצמו. בעת השכפול הוא יכול לעבור שינויים גנטיים קלים, אלו נקראים מוטציות. וירוס שעבר כמה שינויים קלים כאלו הוא למעשה סוג חדש של נגיף קורונה. 

נשמע מפחיד, אך זה תהליך טבעי לגמרי שפעמים רבות אינו מזיק. ברחבי העולם התגלו כבר יותר מ-4,000 רצפים שונים של נגיף קורונה. מוטציות מתגלות בתהליך המכונה ריצוף גנטי ובמהלכו ממפים את הקוד הגנטי של וירוס בגופו של נדבק מאומת. 

קורונה (צילום: רויטרס_)
"לא נמצאים עדיין בנקודה שבה ישנו ריצוף שיטתי של הנגיף" | צילום: רויטרס_

הסוג החדש התגלה בבריטניה כתוצאה ממעקב של שלושה חודשים שהחל כבר בחודש ספטמבר, ובמסגרתו הוא התגלה ביותר מאלף חולים. בבריטניה ישנו מערך מסודר המבצע באופן קבוע ריצוף גנטי בקרב רבים מהחולים.

בסוג החדש התגלה שינוי בחלק מסוים של חלבון המבנה "ספייק", הרלוונטי לקשירת הנגיף לתאי מערכת הנשימה. כמו כן, הוא התגלה בדרום מזרח אנגליה - במקביל להתפרצות המהירה. לפיכך, ישנו חשש כי הוא מדבק יותר, ואולם אין כל עדות או סיבה להניח שההידבקות בו גורמת למחלה קשה יותר משהכרנו. 

"הסיכוי שהמוטציה מבריטניה תיפגע ביעילות החיסון נמוך"

"ריצוף גנטי מסייע לא רק בגילוי מוטציות מסוכנות אם ישנן", הסביר פרופ' מורן גלעד. "הוא יכול לסייע גם בחקירה אפידמיולוגית כשמתקשים להבין מאיפה מקור ההדבקה בשרשרת הדבקות מסוימת. בכל מקרה, חשוב לי להדגיש כי עטיית מסכה, ריחוק פיזי והיגיינה מנצחים כל מוטציה של הנגיף".

המומחה בחר לסכם במסר אופטימי: "כמה מעבדות בעולם עובדות כעת כדי להבין את השפעת המוטציה החדשה מבריטניה על פעילות הנגיף בתנאי מעבדה, אבל אני יכול להעריך בזהירות, שבחישוב סיכונים - הסיכוי שהמוטציה תיפגע ביעילות החיסון נמוך".

ממשרד הבריאות טרם נמסרה תגובה