בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת הקורונה בכנסת, הציע חבר הכנסת גדעון סער מהליכוד לערוך בדיקות קורונה כלל-ארציות כדי לאתר חולים א-סימפטומטיים ולמנוע הטלת סגר. כעת מתברר שבמשרד הבריאות שוקלים את הצעד הזה בחיוב. במטה לביטחון לאומי (המל"ל) ובמשרד הבריאות חושבים שמבצע בדיקות ענק שכזה עשוי לסייע לשחרר את המשק. האתגר הוא בשאלה האם האזרחים ישתפו פעולה והאם יהיה ניתן מבחינה משפטית לכפות בידוד על מי שיסרב לבצע בדיקה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סער הציע לחלק את המדינה ל-20 אזורים שיוגבלו ל-24 שעות, ובשעות אלו יבוצעו בדיקות לכלל התושבים. "נערוך כחצי מיליון בדיקות ביום ובאזור שנבדק ויימצא ירוק - תשוב כל הפעילות למעט אירועים המוניים. כך תוך שבועיים וחצי נבדוק את כל אזרחי המדינה", אמר. "למדינה יש יכולות לבצע בדיקות במהירות, באמצעות הלוגיסטיקה של פיקוד העורף".  

בכיר בצוות הטיפול במגפה אמר ל-N12 על הצעתו של סער: "במשרד הבריאות שוקלים את האפשרות בחיוב. זה רעיון טוב אך השאלה היא איך רותמים את האוכלוסייה לשיתוף פעולה. לא נחייב אף אחד להיבדק, אבל זה צריך להגיע יחד עם צעדים נוספים. למשל אם הבדיקות גילו התפרצות גבוהה באזור מסוים חייבים לנקוט בצעדים מיידים ובאכיפה ראויה. אם אנשים יימצאו חיוביים וימשיכו להסתובב בשווקים לא עשינו בכך כלום".

גדעון סער לאחר הפריימריז (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הציע לבדוק ערים שלמות. ח"כ סער | צילום: רויטרס, רויטרס_

בנוגע לעלויות של מבצע כזה אמר אותו בכיר: "היתרון הכלכלי מתוך ההימנעות מסגר, גובר על מחיר צאתו לפועל של מבצע כזה, שהינו זניח ביחס לפגיעה האפשרית במשק בזמן סגר ארוך". 

ראש אגף שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס ציינה כי יש קושי לאכוף את ההצעה למי שלא ירצה להיבדק: "לכל בדיקה יש מרווח טעות וחייבים יותר מבדיקה אחת. תוכנית הבדיקות ההמוניות נבחנת, אבל צריך לבנות תוכנית ישימה שאנחנו היינו מעוניינים לבצע, בדיקות המוניות במוקדי תחלואה".

השיטה שהצילה את סין

הגישה של עריכת בדיקות המוניות החלה דווקא בסין. כאשר זוהתה התחלה של התפרצות מחודשת בעיר צ'ינגדאו, הוחלט לבצע 9 מיליון בדיקות קורונה בשבוע אחד. הדבר התאפשר בזכות שיטת הפולינג - איגום, שהחלה כעת כפיילוט גם בישראל. פרופ' יונת שמר, מנהלת המעבדה לסרולוגיה בבית החולים סורוקה מקבוצת כללית, אמרה ל-N12: "הפיילוט לשיטת הפולינג החל אצלנו במעבדה - שיטה שבה מאגדים כמה דגימות יחד, כדי לחסוך זמן יקר ומשאבים. חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון פיתחו שיטה מתמטית לבדיקת 8 דגימות יחד, במקום כל אחת מהן בנפרד. אם אחת מהן או יותר יוצאת שלילית, אנו יודעים לזהות מיד מי הוא חיובי לנגיף ומי שלילי".

פרויקטור הקורונה (צילום: לע"מ)
שוקל בחיוב? הפרויקטור אש | צילום: לע"מ

פרופ' שמר הוסיפה: "שיטת הפולינג מאפשרת לפתוח את המשק בביטחון, ניתן לבצע בדיקות המוניות ולקבל תשובות מהירות, לבודד את המאומתים לנגיף, ולאפשר לכל השאר להתנהל בצורה חופשית. משרד הבריאות בוחן גם אפשרות לעשות שימוש ב'איגום' של מטושים עבור אנשים שמתגוררים באותו הבית - לקחת מהם דגימות ולהכניס יחד למבחנה אחת. אם כל בני הבית יימצאו שליליים הם יוכלו להמשיך בשגרה, אבל אם אחד מהם יאותר כחיובי לנגיף - כל הקפסולה יחד תידרש להיכנס לבידוד". 

בסלובקיה ביצעו בתחילת נובמבר מבצע בדיקות המוני, ובסוף שבוע אחד נבדקו 3.5 מיליון אזרחים באמצעות בדיקות מהירות, וקיבלו את תוצאותיהן תוך זמן קצר. שיעור המאומתים שהתגלה עמד על אחוז אחד, שהיה גבוה פי 16 מהממוצע היומי שהיה ידוע קודם לכן במדינה. גם באיטליה אימצו את השיטה ובשבוע שעבר נבדקו למעלה מ-300 אלף תושבי חבל דרום-טירול בצפון איטליה, וכאחוז מהם נמצאו חיוביים לנגיף.

בווהאן חוזרים לפעילות (צילום: getty images)
שיטת האיגום סייעה לסין לנצח את המגפה | צילום: getty images

"צריך למצוא חלופות אחרות להטלת סגר", אמרה ל-N12 יפעת שאשא ביטון. "לכן אני הצעתי לעודד רשויות מקומיות להגדיל את הבדיקות, מה שייתן מוטיבציה לבוא ולהיבדק. בוועדת הקורונה עלתה ההצעה לדגום את כל המדינה תוך זמן קצר, כשבכל פעם ייעשה דיגום ממוקד לאזור אחר. היועץ המשפטי לכנסת ציין כי עלולים להיות בכך קשיים משפטיים, מכיוון שאם מישהו מסרב להיבדק, ישנה פגיעה בחירויות אם הוא יחויב להיכנס לבידוד. מצד שני, החלופה בה כל המדינה נכנסת לסגר פוגעת גם היא בחירויות הפרט. לכן הרעיון לדגום את כולם, ומי שיימצא בריא יוכל להסתובב חופשי, הוא שינוי קונספט שיאפשר לייצר שגרת חיים בצל המגפה".