החיסון לקורונה של חברת 'מודרנה' קיבל בסוף השבוע את אישור מנהל התרופות והמזון האמריקני. מבצע החיסונים בישראל כבר החל עם מנות החיסון שהגיעו מחברת 'פייזר' אך בקרוב ינחתו בארץ גם חיסונים של 'מודרנה'. מה ההבדלים ומה חשוב לדעת? N12 ערך השוואה בין תוצאות המחקרים של שני החיסונים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

יעילות החיסון:

היעילות לחיסון של פייזר היא 95%, בעוד שבחיסון של חברת מודרנה היעילות שהוכחה היא של 94.1%. ההבדל הזה מינורי וחסר משמעות - במחקרי החיסונים של שתי החברות נמצא כי יעילותו למניעת תחלואה קשה עומדת על 100 אחוזים. 

הטכנולוגיה:

שני החיסונים מתבססים על טכנולוגיה חדשה המכונה mRNA או בעברית "RNA שליח". מרגע הזרקת החיסון מטרתו לגרום לגוף לייצר בעצמו את חלבון המעטפת של וירוס הקורונה וכך הגוף מפתח אליו תגובה חיסונית חזקה. בניגוד לשמועות המופצות הרשת, לחיסון זה אין שום יכולת להשפיע על הקוד הגנטי של גוף האדם. היתרון של טכנולוגיית הmRNA הוא שהחיסונים מיוצרים באופן מלאכותי ואינם כוללים נגיפים או חלקי נגיפים, כך שהחיסון אינו יכול לגרום למחלת קורונה במתחסן.

מי יכול להתחסן?

החיסון של חברת פייזר מתאים על פי נהלי החברה לגילאי 16 ומעלה. החיסון של מודרנה לעומת זאת מיועד לגילאי 18 ומעלה. בתוך כך, חברת מודרנה הודיעה שתערוך ניסוי בחיסון בקרב כ-3000 בני נוער מגיל 12 ומעלה. בהתאם לתוצאות הניסוי, ייתכן שינוי בגיל ההתחסנות וגם בחברת פייזר הודיעו על כוונתם לפתוח במחקר על בני נוער. בשני המחקרים לא נבדקו נשים בהריון, אך אתמול החליטה הוועדה לאפשר לנשים בהיריון להתחסן אם ירצו בכך.

מועד קבלת החיסון השני: 

את מנת החיסון השניה של חברת פייזר מקבלים לאחר 21 יום. את מנת החיסון השניה של חברת מודרנה מקבלים לאחר 28 יום.

האחסון:

קיים יתרון בחיסון של חברת מודרנה, שאותו יש לאחסן בטמפרטורה של מינוס 20 מעלות, ולאחר מכן להעביר את החיסונים למקררים בטמפרטורה של 2 עד 8 מעלות, בדומה לאמצעי קירור רגיל, לתקופה של עד חודש.

לעומת זאת את חיסוני פייזר מאחסנים בהקפאה עמוקה של מינוס 70 מעלות ומרגע הוצאתם יש לסיים את השימוש בהם בתוך חמישה ימים. כדי להקל על הלוגיסטיקה, בחברת פייזר תכננו יחד עם החיסון מארז מיוחד ששומר למשך עשרה ימים על החיסון בטמפרטורה הנמוכה. 

תופעות הלוואי: 

תופעות הלוואי השכיחות שנמצאו בחיסון של פייזר הן: חום, כאבי שרירים, עייפות, חולשה, אדמומיות ונפיחות במקום הזריקה. תופעת לוואי נדירה שנמצאה במשתתפים בודדים בניסוי היא תגובה אלרגית בינונית שהובילה לאשפוז בבית חולים. לאותם משתתפים היה רקע של התקפי אלרגיה קשים. כולם החלימו בתוך מספר שעות, אך בעקבות זאת הוחלט לנקוט במשנה זהירות ומי שסובל מהתקפי אלרגיה חמורים כרגע לא יוכל לקבל את החיסון של חברת פייזר.

במודרנה - תופעות הלוואי השכיחות היו זהות לאלו של פייזר: חום, כאבי שרירים, חולשה, עייפות, אדמומיות ונפיחות במקום ההזרקה. 

הן במחקר של פייזר והן במחקר של מודרנה, נצפתה תופעת לוואי חמורה יותר אך נדירה של שיתוק זמני בעצבי הפנים. בניסוי של מודרנה סבלו שלושה מהמשתתפים מהתופעה הזו, אך גם בקבוצת הניסוי שקיבלה את חיסון הפלצבו - נרשם מקרה אחד כזה.