הקורונה הביאה איתה הרבה נזקים משניים: הפגיעה בפרנסה, בתרבות, ביכולת להיפגש עם אנשים. עכשיו מתברר שזה עולה גם בבריאות - ולא רק למי שנדבק. בתקופת המשבר חלה עלייה גם בצריכת סיגריות וגם חזרה של מעשנים שכבר הספיקו להיגמל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"הפסקתי לעשן לפני שנתיים, אחרי משהו כמו עשר שנים שעישנתי", סיפר ניר שליו לוגסי, שחקן. "ואחרי בעצם שנתיים הגיעה הקורונה. אני חייב משהו להעביר את השעמום, איזו הפסקה מתוך היום-יום המוזר הזה שנקלענו אליו. הייתי הולך ועושה סיבובים מסביב לקיוסק עד שהדלקתי סיגריה בעצם. תוך שבוע כבר חזרתי לעשן בערך קופסה ליום".

וזה לא רק מי שכבר הצליח להפסיק לעשן. גם מעשנים קבועים מתארים עלייה בצריכה ובחשק לסיגריות - וכולם תולים את זה במאפייני התקופה. "הייתי מעשן קופסה וחצי, עכשיו שתיים וחצי", סיפר יהודה, סוחר בשוק הפשפשים. "בא לי רק לעשן, מעצבים, מכל מה שאני עובר. אתה רואה את השוק, הוא כמו בית קברות". גם נועה, שהתחילה לעשן בקורונה סיפרה: "גם הלחץ וגם הרצון להוריד לשנייה את המסכה עוזרים. או הפוך מעוזרים, הורסים".

סקר שערך המיזם למיגור העישון מעלה ש-8% בקרב בני 22 ומעלה שינו את הרגלי העישון שלהם בחודשים האחרונים, ו-4.8% ממי שנגמלו חזרו לעשן בתקופת הקורונה. במקביל, גם ייבוא הסיגריות לישראל בשנת 2020 עלה בהשוואה לשנים קודמות. במרץ השנה, מועד תחילת הסגר הראשון, יובאו ארצה 29 מיליון חפיסות – בהשוואה לכ-22 מיליון במרץ אשתקד. בחודש נובמבר השנה, יובאה כמות דומה לזו של מרץ – 29 מיליון, בהשוואה לכ-25 מיליון בנובמבר 2019.

"אנחנו רואים בעיקר תופעה של אנשים שנגמלו באמצעות כוח הרצון, בלי לעשות שינוי תפיסה לגבי הסיגריה", הסביר אסף אשכנזי, מנכ"ל חברת "אלן קאר". "יש כאן מצב הפוך על הפוך - דווקא בתקופה שמעשנים אמורים להפחית את העישון שלהם או להיגמל מעישון, יש להם את כל הסיבות למה להמשיך לעשן".

החיסונים שבאופק לא יעזרו לעצור את המגפה החדשה של עלייה בהרגלי העישון. הסגר שהתחיל זה עתה גם מטבע הדברים לא תורם לכך. נראה שגם כשהקורונה תהיה כבר מאחורינו יישארו קורבנות אחרים - קורבנות העישון.