גורמי הרפואה בבריטניה עוררו השבוע סערה כשהיו הראשונים להחליט על אסטרטגיה שונה בכל הקשור למבצע החיסונים; בניגוד לנהוג בישראל, כוונתם היתה לתת את מנת החיסון הראשונה של חברת "פייזר" לכמה שיותר אנשים – במטרה לפתח מעין חסינות ציבורית גבוהה יותר מפני הנגיף ולעצור את ההתפשטות. המשמעות, היא שבמקרים רבים המנה הראשונה והשנייה של החיסון לא יהיו זהות, כלומר יווצר ערבוב בין המנות. אולם לאחר דיונים רבים היום (שבת) התקבלה החלטה: ערבוב בין החיסונים יותר רק במקרים חריגים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כחלק מתוכנית הפעולה הבריטית, התכוונו הרשויות להאריך את הזמן בין המנה הראשונה לשנייה ל-12 שבועות, במקום 3 השבועות עליהם ממליצים בחברות התרופות. השאלה הנשאלת, היא האם ניתן לערבב בין סוגי החיסונים, ומהי ההשפעה של עיכוב לוח הזמנים בין המנה הראשונה לשנייה?

ההחלטה של משרד הבריאות עוררה ויכוח עם איגוד הרופאים הבריטי, ה-BMA. אלו, מתחו ביקורת על ההחלטה לדחות את התור לחיסון השני במספר של האוכלוסייה בסיכון.

עד כה, פייזר טוענת כי אין בידיה נתונים המוכיחים שמנה אחת בלבד של החיסון תספק הגנה מהנגיף לאחר יותר מ-21 יום. "המחקר של פייזר ו- BioNTech לחיסון לקורונה נועד להעריך את בטיחות החיסון ויעילותו על פי לוח זמנים של 2 מנות נפרדות ב-21 יום", מסרה החברה ביום חמישי האחרון. "אין נתונים שמוכיחים כי אחרי המנה הראשונה ההגנה נשמרת ליותר מ-21 יום".

קאי גאלאווי בת ה-84 מקבלת את מנת החיסון הראשונה בביה"ח בלונדון  (צילום: רויטרס)
קאי גאלאווי בת ה-84 מקבלת את מנת החיסון הראשונה בביה"ח בלונדון | צילום: רויטרס

גורמי הבריאות באנגליה, סקוטלנד, ווילס וצפון אירלנד הגנו על החלטת הממשלה, ואמרו כי היא מבוססת על "מאזן הסיכונים והיתרונות", והוסיפו כי רוב ההגנה מקורה במנת החיסון הראשונה. "סביר להניח כי מנת החיסון השנייה תהיה חשובה מאוד לשימור ההגנה, ובמרווח מתאים עשויה להגביר את יעילות החיסון", אמרו.

השינוי בהחלטה: ערבוב – רק במקרים נדירים

בבריטניה, התקבלה היום החלטה לאפשר לתת לציבור חיסונים שונים במקרים נדירים בלבד – רק במידה ומנת החיסון הנדרשת לא נמצאת במלאי. זאת כאמור, למרות האפשרות שהחסינות הציבורית לנגיף יכולה להיות מהירה יותר על ידי ערבוב.

על פי ההנחיות, "אם אותו חיסון אינו זמין, או אם המוצר הראשון שהתקבל אינו ידוע, סביר לתת מנה אחת של החיסון הזמין על מנת להשלים את לוח הזמנים". המלצת משרד הבריאות הבריטי, היא להימנע מערבוב של החיסונים – אלא אם המטופל נמצא "בסיכון גבוה" או במידה וישנו חשש שלא יגיע להתחסן בשנית.

נגיף קורונה בריטניה אנגליה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הקורונה בבריטניה - נאבקים לעצור את ההתפשטות | צילום: רויטרס, רויטרס_

ככלל, ראש שירותי בריאות הציבור בבריטניה מרי רמזי לא ממליצה על ערבוב החיסונים: "צריך לעשות כל מאמץ לתת את אותו חיסון – אך כשזה לא מתאפשר, עדיף לתת מנה שניה של חיסון אחר מאשר בכלל לא".

הוויכוח על אסטרטגיית החיסונים מגיע כאשר שיעורי ההדבקה בבריטניה ממשיכים לעלות, בין היתר בעקבות המוטציה שהתפתחה במדינה. מרבית אנגליה נמצאת בימים אלו תחת ההגבלות הקשות ביותר עד כה, בניסיון מתמשך לעצור את התפשטות הנגיף.