לפני 9 שנים, בגיל 43, התגלה אצל יעל סרטן המעי הגס. יעל, אמא ל-3 ילדים ומטפלת הוליסטית ממרכז הארץ, ניגשה לעניין ברגישות ובנחישות – ועברה ניתוח לכריתה חלקית של המעי, שבו הוסר הגידול הסרטני. הפרוצדורה הכירורגית הביאה לריפוי מלא, והיא קיוותה שבכך העניין הסתיים ונשאר מאחוריה.
אלא שלפני 3 שנים הרגישה גושים בשד. ממוגרפיה וביופסיה אישרו את החשד של הרופא: סרטן השד (שהתפתח באופן "עצמאי", בלי קשר לסרטן הקודם), בחמישה מוקדים, שאפילו לא מאפשר פרוצדורה חלקית להסרת הגידול בלבד – אלא מחייב כריתת שד מלאה.

"להיות עם מחלה מסכנת חיים שכל פעם צצה מחדש ומפתיעה אותך זה לא בדיוק דבר שתורם לשלוות הנפש שלך", היא מספרת בגילוי לב, "למעשה זה מייצר הרבה חרדות. אבל כמטפלת, שבעצם עובדת כל היום עם חרדות של אחרים – ידעתי לפנות לקבל עזרה וגם להשתמש בכלים המקצועיים שיש לי, כדי להתמודד עם המצב".

כמו מה למשל?

"מדובר בעבודה יומיומית, תחזוקה שוטפת, שכוללת מדיטציות, יוגה ודברים נוספים. התרגול המתמיד מאפשר לי לשמור על חוסן נפשי בצד תפקוד גבוה, ולהמשיך לעבוד ולתפקד בחיי המשפחה והיומיום גם בתקופות של טיפולים. עם זאת, ברור שאני אנושית ושיש לי רגעים יותר קשים וזמנים של חרדה מאוד גבוהה".
אחרי הניתוח לכריתת השד, יעל עברה כימותרפיה והקרנות. סוג הגידול שלה איפשר לה לקבל טיפול הורמונלי, שהיה אמור לתת "רוח גבית" לניתוח, לטיפולים הכימיים ולרדיותרפיה – ולשמור את הגידול "שקט" או לפחות על אש קטנה ביותר.

אלא שעד מהרה השקט הופר "באחת הביקורות בבית החולים", היא מספרת, "לאחר שהתלוננתי על קשיי נשימה, מצאו נוזלים בקרום הריאה. שאבו את הנוזלים עם מחט, שלחו אותם לביופסיה – וגילו שהם מכילים תאים סרטניים ממקור סרטן השד".

משמעות הדבר הייתה עליית מדרגה: מגידול מקומי בשד – הוא עבר שלב, והוגדר כעת בסטטוס "פיזור משני מקומי", כלומר עם התפשטות גרורתית מקומית.

סרטן במספרים
סרטן במספרים

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אם יש לי איזושהי מוטציה - חשוב לי ששלושת הילדים שלי יידעו זאת

"התרופה הביולוגית סייעה למנוע התלקחות מחודשת של הסרטן – אבל הוא עדיין נשאר על 'אש קטנה'. אבל כאשר ב-PET/CT האחרון שעשיתי ראו ממצא חדש, שחשוד כסרטני, זה כבר היה מאוד מפחיד ומלחיץ".
בהתייעצות עם האונקולוגית החליטה יעל לעבור בדיקה גנומית. "כיום אני מתמודדת עם סרטן שד, בעבר התמודדתי עם סרטן המעי הגס – אם יש לי איזושהי מוטציה תורשתית שממנה הכל נובע, חשוב לי ששלושת הילדים שלי יידעו זאת ויבדקו אם הם בסיכון מוגבר לחלות. יש דברים שהם יוכלו לעשות אם נגלה זאת, כמו קולונוסקופיה בתכיפות מוגברת ומגיל יותר צעיר".

בדיקה גנומית להתאמת טיפול נחשבת לדור החדש של האבחון בסרטן. באמצעות הבדיקה ניתן לגלות, בחלק מהמקרים, שינויים ייחודיים ומוטציות, וכך לעבור מטיפול סיסטמי, כמו כימותרפיה, לטיפול מותאם אישית לגידול ולמטופל- תרופה ביולוגית שתעבוד ישירות על מוטציה בגידול.

האונקולוגית הסבירה ליעל שאין כל ביטחון או ודאות שבדיקה גנומית תמצא שינויים גנטיים בדנ"א שלה ושגם מציאת שינויים לא מבטיחה שיהיה מה לעשות איתם או שפותחה להם תרופה. עם זאת, אם יימצא משהו רלוונטי - זה יאפשר לה לייצר לה טיפולים ממוקדי מטרה שעדיפים על הטיפולים הכללים שהיא מקבלת.

יעל נשלחה לעבור בדיקת סקר גנטי CancerSmart המבוצעת בארץ, ולהפתעתה, כשהבדיקה חזרה, דגימת הרקמה מצאה 3 מוטציות רלוונטיות, שלכל אחת מהן יש תרופה שאפשר להשתמש בה.

"אני חייבת להודות שבאתי עם ציפיות נמוכות", אומרת יעל. "עשיתי כבר בדיקה גנטית לפני 9 שנים בארצות הברית ואחרי כמה שנים עוד בדיקה גנטית אמריקאית – בשתיהן לא נמצא שום דבר שאפשר לעבוד איתו. נוסף לכך, לא נמצאו מוטציות גנטיות תורשתיות שישפיעו על ילדיי. אלו תוצאות מאוד טובות, בשבילי הבדיקה הייתה כמו זכייה בפיס".

עוד ב-mako בריאות:
>> התרופה לקורונה כבר כאן, למה לא משתמשים בה?
>> מחקר חושף: ההרגל הנפוץ הזה גורם לעלייה במשקל
>> תביעה: רופאה צעירה מתה בעקבות זריקת אפידורל

דו"ח הבדיקה, כפי שפוענח ונותח על ידי האונקולוגית המטפלת, תמך בהחלטה שהתקבלה עוד לפניה, לבחור באותה תרופה ביולוגית, לנוכח ממצאי הסקר הגנטי שעברה שהוכיחו את יעילותה.

כמו כן, הבדיקה הצביעה על עוד כמה תרופות אחרות שלא נשקלו עד כה, כולל תרופות לסרטן שד מתת-סוג אחר וכולל תרופה לסרטן שחלה שעובדת על מוטציה שנמצאה בסרטן השד של יעל.

"הבדיקה מאוד הרגיעה אותי", מסכמת יעל. "המחשבה שאני מטופלת בתרופה שלא עובדת ואין לרפואה מה להציע לי מעבר לכך – היא מחשבה מבעיתה. תוצאות הבדיקה שימחו אותי והן מייצרות לי עוד אפשרויות טיפוליות".