החקירות האפידמיולוגיות הן חלק בלתי נפרד מההתמודדות עם החיים בצל הקורונה, אולם עכשיו הן צפויות להשתנות. הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים פרסמה אמש (ראשון) את הזכויות שמגיעות לנחקרים עליהן יש לשמור במהלך אותן חקירות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראשית מסבירה הרשות כי אסור שלחוקר תהיה היכרות מוקדמת עם הנחקר, אם ישנה היכרות כזו החקירה צריכה להיפסק באופן מיידי. בנוסף, לנחקר מותר לבקש להיחקר רק על ידי חוקר אפידמיולוגי מוסמך, כך שחייל בפיקוד העורף שגויס למשימה הזו יכול להתבקש שלא לחקור אדם מסוים אם אותו נחקר דורש זאת. עוד עניין חשוב עליו מדברים ברשות להגנת הפרטיות הוא נושא השאלות עצמן. ברשות מדגישים כי אסור לשאול שאלות אינן רלוונטיות לקטיעת שרשראות ההדבקה.

אחרי שסקר את נושא החקירות מטעם משרד הבריאות, משרד המשפטים גם הבהיר את נושא החקירות האפידמיולוגיות במקומות העבודה השונים. לעובד מותר לסרב להיחקר, מנגד במשרד מדגישים כי אם עובד מסכים להיחקר, מומלץ לקבל את הסכמתו בכתב לכל מקרה שהוא.

המרכז העירוני לחקר אפידמיולוגי בתל אביב-יפו (צילום: דוברות עיריית ת"א יפו)
המרכז העירוני לחקירות אפידמיולוגיות בעיריית תל אביב | צילום: דוברות עיריית ת"א יפו

במסגרת חקירה של עובד מותר לשאול אותו רק על מגעים שהוא קיים עם עובדים אחרים מתוך הארגון, אסור לשאול אותו מה הוא עשה מחוץ לשעות העבודה. נושא מעניין נוסף אליו התייחסו ברשות להגנת פרטיות, היא העובדה שאם עובד לא זוכר עם מי נפגש בתוך הארגון, מותר למעסיק לעשות שימוש במצלמות האבטחה כדי לראות עם מי אותו עובד נפגש. הארגון יוכל לעשות שימוש במצלמות רק אם יודיע לכלל העובדים כי המצלמות מאותו רגע והלאה ישמשו גם לעניין החקירות האפידמיולוגיות.