עם תחילת החורף, מחקר חדש שבוצע בהולנד נותן סיבה טובה לאופטימיות - החיסון לשפעת עשוי למנוע תחלואה בקורונה. המחקר מצא שהסיכוי של צוותים רפואיים שחוסנו לשפעת בחורף הקודם להידבק בנגיף הקורונה פחת בעשרות אחוזים בהשוואה לכאלו שלא חוסנו. חשוב לציין שמדובר במחקר ראשוני וקיים צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע מסקנה חד משמעית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי החוקרים, החיסון נגד שפעת מייצר בגוף מולקולות שנלחמות בנגיף, המכונות ציטוקינים. אומנם מולקולות מסוג זה יכולות להיות מסוכנות אם הן נוצרות לאחר שאדם נדבק בקורונה, לגרום לו ל"סערת ציטוקינים" ובכך לפגוע באיברים רבים. אבל אם הן נוצרות קודם להדבקה, הן יכולות להיות מועילות ולהפוך את הזיהום למתון יותר.

המחקר בוצע על ידי מומחים למחלות זיהומיות במרכז הרפואי של אוניברסיטת ראדבוד שבהולנד, שבדקו במאגרי המידע של בית החולים אם עובדים בבית החולים שהתחסנו נגד שפעת היו בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף קורונה.

תחלואת שפעת חריגה במיוחד (צילום: פלאש 90, חדשות)
צילום: פלאש 90, חדשות

החוקרים מצאו שעובדים בבית החולים שקיבלו את החיסון לשפעת בעונת החורף הקודמת היו בשיעור נמוך של 39% בסיכון להידבק בקורונה. עוד נמצא כי 2.23% מהעובדים שלא התחסנו לשפעת חלו בקורונה לעומת 1.33% מקרב אלו שכן התחסנו לשפעת.

המחקר הנוכחי עולה בקנה אחד עם מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה בכתבי עת מדעיים שמצאו ממצאים דומים. יחד עם זאת, החוקרים מזהירים שיש צורך לבצע מחקרים נוספים על מנת להגיע למסקנה חד משמעית.

"מדובר במחקר מסקרן מאוד, אך הוא מצריך עוד נתונים ממחקרים נוספים על מנת שניתן יהיה להגיע למסקנה ברורה", אומרת אלן פוקסמן, אימונוגית ופתולוגית קלינית מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל. לדבריה, יכולים להיות גם הסברים אחרים לשיעורים הנמוכים של התחלואה בקורונה בקרב אלו שקיבלו את החיסון לשפעת כמו למשל העובדה שאנשים שבוחרים לקבל את החיסון לשפעת עשויים להיות מודעים יותר לבריאות שלהם וכנראה יש סבירות גבוהה יותר שהם מקפידים על הנחיות הריחוק החברתי מאשר אנשים שאינם מתחסנים.

חיסון בריטניה קורונה (צילום: AP)
חיסון בריטניה קורונה | צילום: AP

חיסון השפעת בישראל

בישראל הוזמנו השנה כ-4 מיליון חיסונים נגד נגיף השפעת. בין החיסונים שהגיעו לישראל גם חיסון "פלוזן במינון גבוה" המיועד לבני 65 ומעלה, שניתן בזריקה ללא עלות. חיסון זה מכיל כמות גדולה יותר של אנטיגן ובכך יוצר חסינות טובה יותר לקבוצת גיל שעד כה הגיבה פחות טוב לחיסון הרגיל. עוד הגיעו השנה לישראל חיסונים בתרסיס לאף, שמקלים את ההתחסנות עבור ילדים, חלקם יינתנו במסגרת מבצע חיסון בבתי הספר.

ד״ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לניורוכירוגית ילדים בשיבא ויו״ר ארגון רופאי המדינה אמר: "הדבר מחזק את הידיעה כי מבצע ההתחסנות כנגד השפעת בישראל מהווה משימה לאומית ראשונה במעלה, ונועד להפחית דרמטית את התחלואה ולהגן מפני 'תחלואה כפולה' של שפעת וקורונה שעשויה להוביל לעומס כבד במערכת הבריאות. אני קורא לרופאים והרופאות, האחים והאחיות: לכו להתחסן - אנחנו צריכים להוביל את המחנה ושואפים להגיע השנה ל-100% התחסנות בקרב הצוותים הרפואיים".