סרטן ראש צוואר כולל אוסף גידולים, שכשמם, ממוקמים באזור הראש והצוואר. יש לציין כי קבוצת גידולי ראש-צוואר אינם כוללים גידולים במוח או בעמוד השדרה. מעבר לכך, כל אזור אחר בתחום הראש והצוואר נכללים תחת הכותרת הזו כולל מעטפת העור, חלל הפה והלוע, הגרון, בלוטות הרוק, בלוטת התריס, הלסתות ועוד. מכיוון שאזורים אלו שופעים מבנים שונים כדוגמת שרירים, עצבים, כלי דם, עור, ריריות, עצם וכדומה, ניתן להבין כי ישנו מגוון גדול מאוד של גידולים סרטניים שעשויים להופיע. בהתאם לסוג הגידול והאזור בו הגידול מופיע כך המטופל יחווה בעיות או תסמינים שונים.

ככלל, תסמינים הקשורים לתהליכים גידוליים הם קבועים ולרוב יתעצמו עם הזמן. לדוגמא, מטופל עם גידול סרטני על מיתרי הקול יתלונן על צרידות הולכת וגוברת, או מטופל הסובל מגידול באזור בסיס הלשון עשוי להתלונן על קושי קבוע ומתעצם בבליעה.   

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

גידולים, מעצם טבעם, גורמים לפגיעה באזור בו הם מתפתחים תוך שינוי צורה, מראה, ומרקם האזור, כמו כן, הגידולים עשויים להיות פריכים ומדממים בקלות. למשל גידול המופיע בחלל האף עשוי לגרום לדימומי אף משמעותיים ובלתי מוסברים וגם לחסימה אפית תוך כדי הגדילה.  

גידולים יכולים לגרום לבעיות שלכאורה אינן קשורות למיקום הגידול. כך למשל גידול המופיע בשקד יכול לגרום לכאב/ אי נוחות באוזן או גידול בלוע האפי יכול ליצור חסימה של ניקוז האוזן ולהביא לירידת שמיעה בלתי מוסברת.  

עשויים להתפתח זמן רב, בלי לגרום לתסמינים

גידולים יכולים להופיע גם כמעין פצעים שאינם מגלידים בין שזה בחלל הפה או על גבי העור החיצוני. לדוגמא, גידול על גבי הלשון עשוי להופיע כפצע או כיב שאינו מחלים, גדל עם הזמן, מדמם ויוצר תחושת אי נוחות או כאב. בהמשך, הגידולים עשויים להשפיע על יכולת הדיבור והבליעה, להגביל את פתיחת הפה וגם לחדור אל תוך הלסתות. מתוך הדברים ניתן להבין שפצעים שאינם מגלידים במשך מספר שבועות דורשים התייחסות מיוחדת ובדיקה מוקדמת על ידי רופא מומחה.

חשוב לזכור שגידולים סרטניים עשויים לצמוח זמן רב בלי לגרום לתסמינים. לדוגמא, גידול שמופיע בבלוטת רוק היושבת בקדמת האוזן יכול לצמוח במשך שנים לעתים לפני שיגרם כאב או שיתוק של עצבים המזיזים את שרירי הפנים. כמו כן, גידולים רבים יכולים לשלוח גרורות לקשרי הלימפה בצוואר. במקרים הללו, האבחנה של הגידול הראשוני עשויה להתבצע תוך זיהוי הגרורה בשלב הראשון ולאו דווקא זיהוי הגידול הראשוני. כך, שאם מופיע גוש צווארי או גושים צווארים  שהולכים וגדלים יש להגיע לבירור מוקדם ככל האפשר כדי לזהות האם מדובר בתהליך גידולי. 

שיניים רגישות, כאב שיניים (צילום:  Andrey_Popov, shutterstock)
גידולים יכולים להופיע גם כמעין פצעים שאינם מגלידים בחלל הפה | צילום: Andrey_Popov, shutterstock

מהם גורמי הסיכון?

לרבים מהמטופלים עם סרטן ראש צוואר יש רקע רפואי ו/או פסיכוסוציאלי הקשור להופעת המחלה ועשוי להשפיע על הטיפול בה. עישון הוא הגורם השכיח ביותר להופעת גידולים אלו, ושתיית אלכוהול במקביל לעישון מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן. הפסקת ההרגלים הללו חיונית להצלחת הטיפול אולם מאתגרת מאוד עבור המטופלים, בעיקר משום שהם נדרשים להיגמל דווקא כאשר הם מתמודדים עם דחק (סטרס) נפשי ניכר כתוצאה מהסרטן. בנוסף לכך, שכיח שהמטופלים משתפים בסיפור חיים רצוף משברים או רקע פסיכוסוציאלי קשה, המחייבים התייחסות ומשפיעים על ההתמודדות עם הסרטן והטיפולים.

איך מתבצעת האבחנה?

אבחנה של גידול מתבצעת על ידי לקיחת ביופסיה מהתהליך. ביופסיה יכולה להתבצע על ידי לקיחת רקמה קטנה מהגידול הראשוני או לקיחת תאים על ידי מוחט (ביופסיית מוחט) שבדרך כלל מתבצעת תחת הנחיית מכשיר אולטרסאונד. בהמשך, לצורך השלמת הבירור יהיה צורך לבצע מגוון צילומים בהתאם למצב כדוגמת אולטרסאונד, CT, MRI ו/או בדיקת PETCT.

איך מטפלים?

הטיפול בסרטן ראש צוואר משלב טיפולים מקומיים, כלומר ניתוחים ו/או הקרנות, ביחד עם טיפולים תרופתיים, הניתנים בעירוי. רוב המטופלים מאובחנים כאשר מחלתם מוגבלת לאזור ראש-צוואר וללא גרורות באיברים אחרים בגוף. במטופלים אלו הטיפולים המקומיים שהם ניתוח וקרינה - הם הטיפולים העיקריים בתהליך הריפוי מהמחלה. בחירת הטיפול המקומי המתאים תקבע לפי מיקום הגידול, היקף ההתפשטות ואופי המחלה. כל אלו מלמדים על הטיפול המתאים והשלכות תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהטיפול והאם יש צורך בשילוב של טיפולים שונים.

בשלב מחלה מוקדם יחסית (גידול קטן ללא גרורות בקשרי לימפה), בדרך כלל ניתן לבחור בניתוח או בקרינה ואין צורך בשילוב שלהם ואילו בשלבים מתקדמים יותר של המחלה נדרש בדרך כלל טיפול משולב. קיימים מצבים של גידולים שאינם נתיחים והטיפול בהם יתבסס על  הקרנות, ובגידולים אחרים שעמידים לטיפולי קרינה יידרש ניתוח כטיפול עיקרי.

בשנים האחרונות פותחו שיטות מתקדמות של קרינה המבוססות על היכולת לתת קרינה במנה גבוהה לאזורי מחלה תוך מזעור הנזק לרקמות הבריאות שמסביב. בשיטות אלו ניתן לתת מנה גבוהה יותר ויעילה יותר של קרינה בלי לגרום נזקים בלתי הפיכים קשים מידי למטופלים. מגמה דומה קיימת גם בתחום הכירורגיה עם הופעתן של טכניקות ניתוחיות המאפשרות הסרת גידולים תוך שימור האבר או שחזור של רקמה המוסרת בניתוח על ידי שתל של רקמה מאזור אחר בגוף.

גבר מעשן (צילום:  Nopphon_1987, shutterstock)
עישון סיגריות הוא גורם סיכון לסרטן ראש-צוואר | צילום: Nopphon_1987, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב

האתגר בטיפול בסרטן ראש-צוואר

רוב המטופלים המאובחנים עם מחלה מוגבלת לאזור ראש צוואר, מחלימים מהסרטן. עם זאת, בחלקם עלולות להופיע גרורות או שהמחלה עלולה לחזור למרות הטיפול. במטופלים עם מחלה חוזרת או גרורתית הטיפול מבוסס על טיפול תרופתי בעיקרו, וביניהם תרופות אימונותרפיות (המאפשרות למערכת החיסון להילחם בסרטן) כמו קיטרודה או אופדיבו, ותרופה ביולוגית בשם ארביטוקס. ניתן לשלב את התרופות הללו עם תרופות כימותרפיות בתלות במאפייני המחלה. במקרים מועטים יש מקום גם לשקול ריצוף גנטי של הגידול לצורך התאמת טיפול ביולוגי ספציפי לגידול. 

הטיפול בסרטן ראש צוואר מהווה אתגר גדול במיוחד בגלל היותו ממוקם באותו חלק בגוף בו ממוקמים תפקודים חיוניים רבים זה לצד זה בצפיפות רבה, המגוון הגדול של גידולים, הנדירות היחסית, פוטנציאל הריפוי והנזק הגבוהים של הטיפול. מסיבה זו חשוב כי הטיפול יינתן על ידי צוות רב מקצועי הכולל מומחים בכל המקצועות הנדרשים כולל כירורגיית ראש צוואר ופה ולסת, אונקולוגיה רפואית וקרינתית, רדיולוגיה, פתולוגיה ומגוון מקצועות רפואיים ושיקומיים נוספים. מחקרים מראים כי הסיכוי להחלים מסרטן ראש צוואר גדול יותר כאשר הטיפול מתבצע במרכזים רפואיים גדולים בעלי ניסיון רב בטיפול בחולים כאלו.

מטופלים שהחלימו מסרטן ראש-צוואר זקוקים למעקב ותמיכה לאורך זמן. מטרת המעקב לגלות בשלב מוקדם מקרים של הישנות מחלה, לתמוך בתהליך ההחלמה ולטפל בסיבוכים מאוחרים של המחלה והטיפול.

ובנימה אישית
אנו, המטפלים בסרטן ראש צוואר מרגישים את האתגר והזכות באופן יום-יומי. אנו שמחים עם ההחלמה וכואבים את הסבל. מתפעלים מאנשים שחייהם היו רצופי משברים ואוספים כוחות להתמודד. מתמלאים השראה מבני משפחה המתגייסים לטיפול באדם קרוב. נרגשים מהתמיכה של המטופלים אלו באלו.

ד"ר איריס גלוק, מנהלת שירות למטופלים עם גידולי ראש צוואר במכון האונקולוגי שיבא, תל השומר

ד"ר ערן אלון, מנהל המערך הרחב תחומי, רפואת אא"ג והפרעות בתקשורת, המרכז הרפואי שיבא