עד לפני כמה שנים, השימוש בקנאביס רפואי לא היה פופולארי במיוחד בקרב עולמות הרפואה ואף נחשב לשנוי במחלוקת, אולם כיום למעלה מ-71 אלף מטופלים כבר מחזיקים ברישיון לשימוש בקנאביס רפואי ורופאים רבים למדו להכיר את התועלת שהמטופלים מפיקים מטיפול באמצעותו.

"בין השנים 2008-2009, הגיעו אליי למרפאה כמה מטופלים עם פוסט-טראומה שביקשו שאעזור להם להשיג רישיון לקנאביס רפואי", מספר ד"ר איליה רזניק – מומחה בפסיכיאטריה, "באותן שנים לא ממש הבנתי מה הם רוצים ממני ולמה הם חושבים שאני אמור לעזור להם להשיג את הסם שלהם? המטופלים מצידם לא הבינו מדוע אני קורא לזה סם בעוד קנאביס היה הדבר היחיד שעזר להם לתפקד".

מחולים אונקולוגיים ועד מטופלים פסיכיאטריים

כאמור, מאז עולם הרפואה התקדם והיום כבר ברור לכולם כי קנאביס רפואי אכן נמצא כיעיל לפתרון בעיות בריאותיות רבות ומקור להקלה ואיכות חיים לרבים מהחולים. יחד עם זאת, על מנת לוודא שאכן אותו קנאביס ישמש לצרכים רפואיים, ישנה פרוצדורה אותה צריך לעבור על מנת להשיג רישיון לשימוש בו.

המצבים הרפואיים שמאפשרים הגשת בקשה לטיפול בקנאביס רפואי נקראים 'התוויות'. נכון להיום קיימות עשר התוויות רפואיות. רופא שמטפל במטופל אשר סובל מאחת מן ההתוויות הרפואיות הללו, ושעל פי דעתו המטופל מיצה את הטיפול התרופתי המקובל אך אינו חש הקלה – יכול להגיש ליק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות) בקשת היתר לשימוש בקנאביס רפואי.

ההתוויות הרפואיות
כוללות חולים אונקולוגיים, מטופלי גסטרו, מטופלים הסובלים מכאב, מטופלים הסובלים ממחלה זיהומית, מטופלים נוירולוגיים, מטופלים פסיכיאטריים וחולים סופניים. חשוב לדעת שמשרד הבריאות משנה ומעדכן את ההתוויות מדי פעם וניתן לעקוב אחר העדכונים בנוהל 106 של יק"ר.

על פי אתר משרד הבריאות, את הבקשות לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי ניתן להגיש בשתי דרכים. הראשונה היא להגיש את הבקשה בעזרת רופא מומחה שאינו מוסמך להנפיק רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. מטופל ורופא מומחה (אורתופד מומחה, נוירולוג מומחה, פסיכיאטר מומחה וכו') שחושבים שהטיפול התרופתי מוצה ושהמטופל לא מקבל את ההקלה המבוקשת, יכולים להגיש בקשה לרישיון קנאביס ליק"ר. הבקשה חייבת להיות מוגשת על ידי רופא מומחה בתחום המחלה. בשלב הזה היק"ר דנים בכל בקשה ומחליטים האם לאשר את הבקשה או לדחות אותה. רבים לא יודעים זאת, אבל במידה והבקשה נדחית, ניתן להגיש ערעור על ההחלטה למשרד הבריאות.

האפשרות השנייה העומדת בפני המעוניינים ברישיון היא לפנות לרופא מומחה שמוסמך להנפיק רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. רופא כזה רשאי להנפיק עבור המטופלים רישיון ומרשמים לקנאביס רפואי בזמן הביקור, זאת כמובן במידה והטיפול התרופתי שקיבל המטופל מוצה עד תום.

 

קנאביס רפואי (אילוסטרציה: photolona, Shutterstock)
אילוסטרציה: photolona, Shutterstock

ומה קורה במידה שהבקשה שהגשתם למשרד הבריאות נדחית? חשוב לדעת שמצב כזה הוא לא בהכרח סוף פסוק. רופא מומחה המוסמך להנפיק רישיון לשימוש בקנאביס רפואי יכול לאשר שימוש מסוג זה ולהנפיק את הרישיון גם לאחר שהיק"ר דחו את הבקשה ואפילו במידה והם דחו את הערעור.

מה שכן, אחד העקרונות המנחים בשימוש בקנאביס רפואי הוא שעליכם לפעול על פי המרשם וההוראות שתקבלו מהרופא המטפל. הוא זה שקובע את המינונים לפי נתונים כמו גיל, משקל, מצב רפואי ויכולת צריכה. המינון היומיומי הינו אישי מאוד ומצריך התאמה באמצעות תהליך שנקרא טיטרציה. כל מטופל זקוק למספר שונה של שאיפות או טיפות על מנת לחוש את ההקלה הטובה ביותר, עם כמה שפחות תופעות לוואי. כך או כך, מומלץ להתחיל את הצריכה בהדרגה במינון נמוך ולהתקדם לאט ולפי התגובה של הגוף שלכם.

המדריך למשתמש המתחיל בקנאביס רפואי

עדיין חוששים? דבר ראשון חשוב שתדעו שאתם לא לבד ומדובר בתהליך טבעי, ובשנים האחרונות הקנאביס מוכיח את עצמו כפתרון אולטימטיבי עבור חולים שונים. "ב-99.9 אחוז מהמקרים מי שיוזם את הטיפול בקנאביס אלה המשפחות והן לרוב חוששות מאוד", משתף ד"ר רזניק, "מצד אחד הן חושבות שקנאביס מסוגל לרפא את הכול, ומצד שני הן חושבות שקנאביס זה איום ונורא. אלו שני תהליכי חשיבה שהחברה השרישה בהן היטב במשך שנים. לא פעם אני שומע חששות כמו 'אם אמא תיקח קנאביס היא תהפוך לדמנטית'. זה לא תמיד נכון".

אז רגע לפני שאתם מתחילים בתהליך, ריכזנו עבורכם מספר כללים:

1.שתפו במהלך הטיפול

תחושת ההקלה הצפויה משימוש בקנאביס רפואי מגיעה בעזרת סבלנות והתמדה. בשבועיים הראשונים, ולעיתים אף יותר, הגוף מגיב לטיפול. התגובה יכולה לייצר סימפטומים ולפעמים לא לייצר תגובה כלל, גם לא הקלה. בכל מקרה, חשוב לשתף את הרוקח ואת הרופא המטפל בתופעות אותן חוויתם ולזכור כי כל טיפול הוא פרטני ומשתנה, על כן מומלץ לנהל טבלת מעקב אחר הסימפטומים בזמן הטיפול ואחריו.

2. התגברו על אי נעימות התחלתית

צריכת קנאביס מלווה לעיתים בתופעות לוואי כמו ירידה ברמת הסוכר בדם, יובש בפה, שיעול ועוד. עם זאת, חשוב לדעת ששינויים תכופים במינון או בזן הקנאביס עשויים לפגוע בטיפול. במצב של תופעות לוואי קיצוניות כמו עילפון, שינוי קיצוני בלחץ הדם, בדופק, ברמת הסוכר או בקצב הנשימה - יש לפנות לרופא או למיון.

3. שמרו על רצף טיפולי

רצף טיפולי הוא מצב בו מטופל מקבל את אותו המוצר שהוא קיבל בפעם הקודמת. מאחר וקנאביס רפואי הוא חומר טבעי, הדרך לייצר מוצרי קנאביס רפואי עם רמת זהות גבוהה - היא על ידי גידול, ייצור ואספקת מוצר קנאביס רפואי אשר אינו מושפע מעונות השנה ושהתנאים בהם הוא גדל ומיוצר, נשמרים אחידים לאורך כל השנה – מה שנקרא "הדירות". "המטרה של תהליך ההדירות היא לנטרל את השינויים הצפויים בסבבי גידול שונים של צמחי קנאביס", מסביר תומר אשכנזי, מנהל הייצור של קרונוס ישראל.

4. אחסנו ושמרו היטב על הקנאביס הרפואי

שמירה על קנאביס רפואי באה לידי ביטוי באחסון נכון ובמגע סטרילי עם הצמח, למניעת היווצרות בקטריות. מומלץ מאוד להשתמש במספריים ובפינצטה ולחטא אותם לפני השימוש. "הצנצנות שלנו נאטמות באופן מקסימלי ומאפשרות אחסון חוזר ושמירה על הקנאביס הרפואי לאורך זמן", מסבירה ד"ר ויויאנה בראודה, סמנכ"לית מערך האיכות של חברת קרונוס ישראל.

למידע נוסף ושאלות נוספות ניתן לבקר באתר PeaceNaturals.