בניתוח חדשני שנערך לאחרונה השתילו רופאים מבית החולים "רמב"ם" עצם שנלקחה מכתפו של מטופל בלסתו. הניתוח איפשר למטופל שבמשך שנים סבל מחסר בעצם בלסת להתחיל בתהליך החלמה ושיקום מלאים ולזכות באיכות חיים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפני כשנתיים עבר י', תושב אזור המרכז בשנות ה-60 לחייו, ניתוח לכריתת גידול גדול באזור הלסת התחתונה בבית חולים באזור מגוריו. הניתוח שהיה הכרחי לטיפול בגידול, הותיר את י' עם חסר משמעותי של עצם ורקמה באזור הניתוח, לאחר שמחצית מהלסת הוסרה. המנתחים שביצעו את הניתוח, לא יכלו לבצע השתלת עצם מפאת מורכבות המקרה, וכך י' נותר עם מגבלה משמעותית שפגעה בתפקוד שלו. הוא לא יכול היה לאכול אוכל מוצק, התקשה לדבר, ומיעט להיות בקשר עם אנשים בשל הפגיעה האסתטית.

לאחרונה החליט י' לפנות למרכז ניתוחי ראש צוואר ברמב"ם, אחרי שהבין כי יתכן שיש פתרון לבעיה שלו. בניתוח חדשני, העושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, ניתן לבצע השתלה של עצם גם במקרים מורכבים כמו זה של י'. זו הפעם הראשונה שניתוח כזה בוצע בישראל, ו- י' הפך למטופל השני בארץ שטופל בשיטה. בהליך ניתוחי מורכב, בו לקחו חלק 12 אנשי צוות רב-תחומי, עבר י' שחזור של עצם הלסת החסרה בתהליך מרתק שנמשך כ-12 שעות.

מהו הטיפול הכי פופולרי? (צילום: רויטרס, חדשות)
עבר שחזור של עצם הלסת החסרה בתהליך מרתק שנמשך כ-12 שעות | צילום: רויטרס, חדשות

גידולי סרטן באזור הראש והצוואר הם מהנפוצים בעולם, וקשורים לעיתים לעישון או לחשיפה לשמש. עיקר הטיפול בגידולים אלו הוא ניתוח, וחלק מהחולים יזדקקו גם לקרינה. כאשר הגידול הוא קטן, ניתן לשקם את אזור הגידול שנכרת ללא צורך בשחזור רקמות. לעומת זאת, בגידולים גדולים או כאלו שמערבים את עצמות הלסת או הלשון, נשאר לאחר הניתוח חסר רקמתי גדול ש פוגע קשות בתפקוד ובמראה של המטופל. במקרים כאלו יש צורך בשימוש ברקמה ביולוגית, הכוללת שריר ועצם. זו נלקחת מאזורים בגוף המטופל ומועברת יחד עם אספקת הדם שלה לאזור החסר בפנים. פתרונות של תחליפים סינתטיים לא מומלצים עדין.

השחזור נעשה בעזרתם של פיסת עצם ושריר שצוות המנתחים לקח במיומנות עדינה מהכתף של המטופל, ולאחר מכן חיבר, תחת מיקרוסקופ, את כלי הדם המזינים את השתל מהכתף לכלי הדם בצוואר. בעזרת טכניקות סימולציה תלת ממדיות הצליחו המנתחים לעצב את העצם שנלקחה מהכתף בדיוק מושלם, על מנת שתתאים לעצם הלסת החסרה. על בניית המודלים ותכנון התהליך באמצעות ניתוח וירטואלי, הייתה אמונה מחלקת כירורגית פה ולסת בביה"ח.

"מדובר בתקווה חדשה לחולים רבים אשר עד היום לא היה ניתן לשקם את הפנים שלהם אחרי ניתוחי סרטן", אומר פרופ' זיו גיל, שעמד בראש הצוות המנתח. "לא מדובר רק בהענקה של מראה מכובד למטופל, אלא גם בהחזרת היכולת להשתמש הפה ובשיניים לצורך דיבור ואכילה".

בית החולים רמב"ם חיפה (צילום: איתמר גצלר)
המשך השיקום והשתלת השיניים יתבצעו במחלקת כירורגית פה ולסת ברמב"ם | צילום: איתמר גצלר

לדבריו של ד"ר יותם שקדי ממחלקת אא"ג ניתוחי ראש צוואר ברמב"ם, מדובר בחידוש שיכול להטיב עם מטופלים רבים: "כבר שנים נהוג לשחזר את הלסת בעזרת עצם מהשוק", הוא הסביר, "אולם בחולים רבים ניתוח כזה לא אפשרי ובזכות הטכניקה החדשנית שהובאה לרמב"ם, ניתן להשתמש בעצם השכמה ולאפשר שיקום מלא של הפנים והשיניים".

המשך השיקום והשתלת השיניים יתבצעו במחלקת כירורגית פה ולסת ברמב"ם, על ידי ד"ר סלאח נסייר שהשתתף גם הוא בניתוח. "היכולת לתכנן את הניתוח מראש, באופן מדויק, היא כלי מהותי בהנחלת הפתרון היצירתי לבעיה שמעיבה על חייהם של מטופלים רבים", הסביר דר' נסייר. "עבור אדם שסבל מבעיה אסתטית ותפקודית במשך תקופה ארוכה, יש משמעות גדולה לזה שבתום תקופת השיקום מהניתוח הוא יוכל לעבור השתלת שתלים דנטליים ולהיראות ולהתנהל כאילו ניתוח הכריתה לא בוצע מעולם".

לדבריו של י', הוא כבר לא יכול לחכות לשלב הבא: "כשהפנו אותי לרמב"ם עם פתרון לבעיה שלי, לא שינה לי כל כך מאיפה ייקחו את העצם", הוא משחזר, "אמרו שמדובר בפתרון עם סיכויים גבוהים של הצלחה ואני לקחתי את זה בשתי ידיים. על פי התחזיות אני אמור לתפקד באופן רגיל לחלוטין ואני בהחלט מצפה לזה".