האם המספר היומי ההולך וגדל של החולים הקשים מנופח באופן מלאכותי? בשבוע שעבר פורסמה בחדשות 12 לראשונה ביקורתה של פרופ' עידית מטות, חברת מטה הקורונה בבית החולים איכילוב, על כך שהקריטריון להגדרת חולים קשים השתנה, וזו הסיבה לעלייה במספרם הכולל. היום (ראשון), על רקע ההגדרה החדשה שפרסם משרד הבריאות לחולים קשים, הצטרף מנהל בית החולים רמב"ם לביקורת וטען כי ההגדרות החדשות "מחמירות ולא סבירות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"ההגדרה הזו יוצרת מצב שרק שליש מהחולים הקשים מונשמים", אמר ד"ר מיקי הלברטל, מנהל בית החולים רמב"ם. "זה נותן סטייה ענקית, וזה אמור להיות הפוך. במרץ (בגל הראשון, י"א) היחס היה 80% מונשמים מכלל החולים קשה, וכרגע היחס הינו 36%. זה בלתי סביר. אין חולה עם קצת דלקת ריאות שלא מתונשם או זקוק לחמצן... על סמך נתון זה מקבלים החלטות ואלו הגדרות מאוד מחמירות".

במסמך ששלח היום משרד הבריאות לבתי החולים בארץ נמסר עדכון רשמי ומחייב בנוגע להנחיות כיצד להגדיר חולי קורנה במצב קל, בינוני - וקשה. "המטרה היא ליצור אחידות הגדרות בתוך בתי החולים", נכתב.

על פי המסמך, חולה קורונה במצב קל יוגדר כאשר יופיעו סימפטומים של חום, שיעול, חולשה, אובדן טעם וריח. חולה בינוני יוגדר כאשר תתקבל אבחנה קלינית או רנטגנית של דלקת ריאות הנגרמת כתוצאה מהנגיף. חולה במצב קשה יזוהה כאשר קצב נשימותיו יהיה מעל 30 לדקה וכן ריווי חמצן בדם של 93% ומטה. 

במסמך זה נוספה קטגוריה רביעית - אחת מעל קשה שנקראת כעת "קריטי/מונשם". עד היום לא היו הנחיות ברורות בנושא, ובתי חולים הגדירו חולי קורונה קשים באופן שונה האחד מהשני. על פי המסמך המעודכן, חולה מונשם/קריטי הוא חולה אשר זקוק לתמיכה נשימתית ובעל פגיעה קשה בתפקוד מערכתי: הלם, פגיעה לבבית, פגיעה כבדית או פגיעה כלייתית.

פרופ' עידית מטות (צילום: החדשות12)
פרופ' עידית מטות, בית החולים איכילוב‎ | צילום: החדשות12

"ההגדרה הנוכחית מבוססת על ההגדרות מטעם ארגון הבריאות העולמי ומאמרי סקירה בעיתונים מובילים בעולם", נכתב במסמך ששוגר למנהלי בתי החולים. "הגדרה מוסדרת תאפשר לבצע ניתוב מותאם של מאושפזים ומשאבים על בסיס העומסים והצרכים המדויקים בבתי החולים".

על פי נתונים שפרסם הערב משרד הבריאות, לפי שעה ישנם 19,300 "חולים פעילים" בישראל. מצבם של 151 מהחולים מוגדר קשה, ומתוכם 47 נזקקים להנשמה מלאכותית. אתמול בוצעו 20,294 בדיקות לאיתור נדבקים, ומספר המתים מקורונה עומד כעת על 362.